Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Ezt kéri a fürdőzőktől a Nemzeti Népegészségügyi Központ

2020. 05. 11. 13:59
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Nem csak a strandok, hanem a vendégek felé is fogalmazott meg ajánlásokat a Népegészségügyi Központ annak érdekében, hogy a fürdőzés idén is biztonságos lehessen, hiszen ez a fürdők legnagyobb igyekezete mellett is jelentős részben a vendégek magatartásán múlik.
Az általános javaslatok mellett jó néhány ismert lehet a legtöbb fürdő házirendjéből is, de idén azért fegyelmezettebbnek kell lennünk, mint korábban.

A fürdővízben nem terjed a koronavírus

Kiemelik, hogy a fertőzés fő forrása a fürdőkben is az emberek közti érintkezés, így a vendégek magatartása kiemelten fontos abból a szempontból, hogy megfelelő higiéniai viszonyokat meg tudják őrizni a fürdők. Annak a kockázata, hogy a koronavírus a fürdővízzel terjed, rendkívül csekély.

Kerüljük a közvetlen érintkezést!

A fürdőkben is tartsuk be egymástól a megfelelő, 1,5-2 méteres távolságot a medencékben, az öltözőben, a zuhanyzókban, az illemhelyeken a büfékben, éttermekben és a sorban állás közben is. Ha lehetséges, akkor fizessünk bankkártyával, illetve váltsuk meg a jegyet elővételben online
(Utóbbira ismereteink szerint pillanatnyilag csak 3 vidéki fürdőben van lehetőség).

Gyakori szappanos kézmosás, zuhanyzás, lábmosó használata kötelező

A gyakori, alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés továbbra is a fertőzés megelőzésének legfontosabb eszköze az NNK szerint. Fürdőzés, medencehasználat előtt és után zuhanyozzunk le meleg vízzel, szappannal, mindig használjuk a lábmosót. A fürdőbe járók számára ezek a szabályok - remélhetőleg - eddig sem voltak ismeretlenek. Most azonban arra kéri a fürdőzőket az NNK, hogy a mosdók használata után is minden alkalommal zuhanyozzanak le szappannal.

Figyeljünk a medencék telítettségére

Természetesen a fürdő felelőssége is, hogy csak annyi ember tartózkodhasson a területén egyszerre, ahányan képesek tartani a megfelelő távolságot, azonban egyetlen fürdő személyzete sem képes hatékonyan figyelni arra, hogy a vendégek a védőtávolságot a medencékben is betartják, ha ebben a vendégek nem működnek együtt. Ezért kifejezetten fontos, hogy ha egy medencében túl sokan tartózkodnak, akkor már ne menjünk be.

A medencében ne fogyasszunk ételt, italt!

Kifejezetten jó érzés a medencében ülve meginni egy hűsítő italt, azonban ezt a legtöbb fürdő házirendje eddig is tiltotta, most pedig a járványhelyzet miatt is rá leszünk kényszerülve, hogy ettől tartózkodjunk.

Megfelelő ruházat a vízben

Csak megfelelő, fürdési célú ruhában fürdőzzünk, a medencébe lépés előtt ürítsük ki a zsebeket (pl. a strandnadrágban ne maradjon zsebkendő, pénz). Ez szintén ahhoz járul hozzá, hogy a medencevíz minél tovább tiszta maradjon, a ruhánkkal és a zsebeinkben lévő tárgyakkal ne vigyünk szennyeződést a medencékbe.

Gyerekek védelme

Nem ismeretlen előírás, hogy a gyerekmedencékben nem tartózkodhatnak felnőttek és a nem szobatiszta gyerekek csak úszópelenkában mehetnek a medencékbe.

Betegen ne menjük fürdőbe, strandra

Lázas, hányásos-hasmenéses, vagy légúti megbetegedéssel ne menjünk fürdőbe, sőt a tünetek elmúlása után legalább még egy hétig maradjunk otthon!
 
Ha lesz pozitív hatása a koronavírusnak, akkor reméljük, hogy az lesz, hogy a fenti higiéniai előírásokat fokozottan betartjuk és - a távolságtartás kivételével - ez szokás velünk marad a járványt követően is.
A fenti ajánlások az NNK honlapján ide kattintva olvashatóak.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

A NYÁR nem múlhat el élmények nélkül!

Napsütés, strandolás, kalandos programok, wellness élmények, gyermekanimáció, számtalan élmény az egész családnak... Tekintse meg a legjobb nyári wellness ajánlatokat most!Megnézem