Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók Hajdúszoboszló ősszel is...Hajdúszoboszló ősszel is...

Fövényes part épül a Gróf-tó körül a tatai fürdőben

2016. 10. 06. 19:38
Forrás: MTI
Fürdőzés
Tizenötezer köbméter iszapot és más anyagot távolítanak el a tatai Fényes fürdőn található Gróf-tóból, mely Közép-Európa legnagyobb vízhozamú forrástava, a fürdőzők pedig fövényes partot kapnak - mondta el a munkálatok megkezdése előtti sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
Michl József hozzátette, a kotrás után mélyebb és tisztább lesz a tó vize, mivel megszűnik az algásodás és növekszik az öntisztulás. A tavat körülvevő betonkoszorút elbontják, a fürdőzők fövenyes parton közelíthetik meg a vizet.

50 millióból tisztul a tó

A teljes projekt költsége 50 millió forint, a pénzt az önkormányzat a saját költségvetéséből fedezi. A tófenék kotrása várhatóan novemberben fejeződik be.

Még Esterházy grófné is fürdőzőtt benne

Tatán a 2-3 millió évvel ezelőtti dunántúli vulkánkitörések törésvonalai mentén 16-22 fokos források fakadnak. Ezeket az 1800-as évek végén Budapest vízellátására akartak használni, majd az elképzelést elvetették, mert a víz Budapestig csak 17-18 fokosra hűlt volna le.
A forrásokból és azok lefolyó vizéből kialakított fürdőben lévő legnagyobb tavat még Esterházy grófné használta fürdésre, ezért Grófi-tónak nevezik. A tó a tatai forrásokkal együtt a tatabányai szénbányászat vízkiemelése miatt 1973-ban elapadt, majd a vízbázis védelme érdekében agyagréteggel terítették be.
A bányászat megszűnése után a források visszatértek, 20 év alatt 40 méterrel nőtt a karsztvízszint magassága. Tatán ma naponta több mint 30 millió liter víz jut a felszínre a visszatérő forrásokból.
A Grófi-tóban is több forráscsoport tört fel. Ezekből naponta 15 millió liter, 20-22 fokos víz kerül a felszínre, a mennyiség a Fényes források összes vízhozamának körülbelül hatvan százaléka.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Őszi wellness élmény a Szigetközben

Ajándék masszázs kedvezmény és gyerekeknek egy egésznapos Ugripark belépő! Most hatalmas kedvezménnyel: 12 900 Ft/fő/éjtől félpanzióval. Megnézem