Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Gyulladt ízületek

2011. 06. 16. 12:47

Fürdőzés
Megdagadt ízületek, deformálódott ujjak, gerinc- és csípőpanaszok, fájdalom a térdben, ínhüvelygyulladás - a mozgásrendszerrel kapcsolatos fájdalmakkal rengetegen küszködnek. A reuma szó görög eredetű, jelentése folyni, áramlani, ami tulajdonképpen a panaszok fajtájára utal: áramló, húzó és szaggató fájdalmak, melyek gyakran nemcsak egy adott helyen jelentkeznek, és olykor lökésszerűek. 
A reuma bizonyos tünetek összefoglaló megnevezése, melynek ma már több mint 300 különböző fajtája ismert. A mindennapokban reumaként ismert betegségek sokféle okra vezethetők vissza és különböző kezelési eljárásokkal gyógyíthatók.
A reuma négy fő csoportja

- Az ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) hátterében hibás immunválasz áll, ennek következtében a porcok és a csontok enzimatikus úton pusztulnak.

- Az artrózis az ízületeket alkotó porc- és csontszövet elfajulásos (degeneratív) megbetegedése (oszteoartritisz). Lényegében mechanikai folyamat, mely különösen a teherhordó ízületek általános elhasználódása, kopása folytán alakul ki, fájdalmakkal jár és ízületi gyulladáshoz is vezethet.
Érdekes...

- Az emberi mozgékonyságot az ízületek biztosítják. Ha egy ízület megmerevedik, az azt mutatja, hogy a páciens valamihez mereven ragaszkodik. A merev ízület elveszíti funkcióját - ha lemerevedünk valamely témában vagy rendszerben, ezek is elvesztik funkciójukat az életünkben. A kemény, merev nyak a nyak tulajdonosának makacsságáról árulkodik.

- Ízületi gyulladás, merevség, ficam, rándulás, sérülés és szalagszakadás. E tünetek nyelvi leírása is egyértelmű: valaminek a súlyát magunkra vesszük, túl messzire megyünk, valakivel összeütközünk, valakit lehordunk, lehetünk túl feszültek vagy egy kissé kificamodottak (hóbortosak). Nemcsak egy ízületet állíthatunk helyre, igazíthatunk el, hanem helyzeteket, körülményeket is.

- Amikor egy ízületet egy rántással helyreigazítanak, az ízület gyakran extrém állásba kerül, vagy éppen az eddigi extrém elhelyezkedésből mozdul ki, s ezáltal ismét megtalálja saját, új középpontját.
A pszichoterápiában is megvannak az ezzel párhuzamos technikák. Bármilyen pozícióból úgy kerülhetünk ki a leggyorsabban, ha egészen belemegyünk.
- Majdnem minden reumás páciens előtörténetében rendkívüli aktivitást, mozgékonyságot találunk. Teljesítmény- és küzdősportokat űznek, sokat dolgoznak a házban és a kertben, fáradhatatlanul tevékenyek, s hajlamosak másokért is komoly áldozatokat hozni. A sokízületi gyulladás merevsége addig gyötri őket, mígnem a teljes elsatnyulás végleges nyugalmat kényszerít rájuk. A betegség lefolyása azt a benyomást kelti, hogy a lemerevedés a túl sok aktivitást, túl sok mozgást korrigálja.

- A reumatikus jelenségek körében van egy egészen sajátos tünet: az alkar izomzatának könyéktáji gyulladása, melynek során a kéz ökölbe szorul (krónikus epicondylopatia). Az így előállított kép, az "ökölbe szorított kéz" mindennél világosabban jelzi a visszafojtott agressziót, elnyomott vágyunkat arra, hogy "öklünkkel egyszer már tényleg az asztalra csapjunk." A nyitott tenyér a békülékenység szimbóluma.

- Tény, hogy a reuma kétszer annyi nőt támad meg, mint ahány férfit. Ez azzal magyarázható, hogy a nők gátlásosabbak, kevésbé képesek ellenséges érzelmeik tudatos megélésére.
- A lágyrészek reumatikus megbetegedésekor egyoldalú vagy túlzott terhelés következtében az izmokban, a szalagokban és az ínhüvelyben lép fel gyulladás.

- Az anyagcserezavarok és a helytelen táplálkozás szintén előidézhetnek gyulladásos folyamatokat az izmokban és az ízületekben (parareumatikus betegségek). Ilyen például a köszvény, amikor húgysavkristályok rakódnak le az ízületekbe.
Artritisz vagy artrózis?

- A tipikus reumás betegség rendszerint olyan nőknél alakul ki, akik túlvannak életük felén. Artritisz túlnyomórészt a nőket érinti a változókortól kezdve. Ennek oka ma még nem teljesen tisztázott. A betegség első jele, hogy reggelre merevvé válnak az ízületek, de kis mozgás után valamivel jobb lesz a helyzet. Később hosszabb ideig tartó fájdalom, dagadás és kivörösödés is fellép.

Fontos, hogy a lehető leggyorsabban kiderüljön az ízületekkel vagy a gerincoszloppal kapcsolatos panaszok oka. A pontos diagnózis megállapításához első lépésként figyeljük meg, hol jelentkeznek a fájdalmak. Az artritisz általában több ízületet érint, először a kisebb ujjízületeken, a kézen és a lábon jelentkezik.

- Az artrózis normális esetben valamelyik jobban igénybevett, súlyhordozó ízületen lép fel. Ha a fájdalmak már hosszú ideje tartanak, először röntgenre küldik a beteget, hogy a betegség mértékéről, kiterjedéséről képet kapjanak. Az ízületi porcok és a gerincoszlop csigolyáit összekötő szalagok keskenyebbek és kisebbek lesznek, az ízületi rés szűkebbé válik.
A folyamat ellensúlyozására, tulajdonképpen az ízületek kiegészítő szilárdítására csontdudorok és kinövések képződnek.
Öröklött hajlam okozza?

Az artritisz pontos okai még egyelőre ismeretlenek (valószínűleg egy vírus váltja ki az immunrendszer hibás válaszát), az orvosok a vérkép változására sem tudnak magyarázatot adni. Ez a betegség néhány családban generációkon keresztül egyre gyakrabban lép fel, ami valamiféle genetikai hátteret sejtet. Az ujjak artrózisos betegsége azonban már egyértelműen örökletesen meghatározott. Az ujjvégi ízületek durva megvastagodása (Heberden-csomók) többnyire a család nőtagjait érinti.

Az artritisz kezeletlenül 95 százalékos valószínűséggel tönkreteszi az ízületet, amely mozgásképtelenné válik. Később pedig a belső szervek is károsodhatnak.

A modern gyógyszerek segítenek

Míg korábban aranyat használtak az ízületi gyulladás kezelésére, addig ma már lényegesen kevesebb nem kívánatos mellékhatással rendelkező készítmény kapható! Az immunválaszt szabályozó speciális gyógyszerek az immunrendszer túlzott reagálását képesek tompítani. Ezeket tartósan alkalmazni természetesen nem célszerű, hiszen komoly mellékhatásokat okoznak (csontritkulás, elhízás, bőrelváltozás, magas vércukor, gyomorfekély, stb). A modern gyógyszerek megolajozzák az ízületeket, táplálják a porcsejteket és megakadályozzák a csont további pusztulását. A készítmények hatása azonban minden beteg esetében más és más. A fájdalomcsillapítók nem biztos, hogy nélkülözhetetlenné válnak, főleg az időjárásra nagyon érzékeny emberek esetében, vagy a lökésszerű fájdalommal járó akut betegségeknél.

Nagy iramban kutatnak olyan növényi hatóanyagok után, melyeknél nem áll fenn a túladagolás veszélye és a kellemetlen mellékhatások is elhanyagolhatók. Egy ideje már kaphatók a gyógyszertárakban a rezgő nyárfa, az aranyvessző és a kőris kivonatait tartalmazó reumacseppek. A porcréteg hiányos táplálására visszavezethető artrózis fájdalmainak enyhítésére már évek óta több jól bevált készítmény létezik, melyekkel a fájdalom tartósan csökkenthető, valamint a mozgásképesség is javítható. Ha a betegség több ízületre is kiterjed, ajánlatos kondroitin-szulfát (porcregeneráló) bevitele, mely a porcállomány pusztulását megfékezi, és a fájdalomcsillapító is megtakarítható vele.

Az utóbbi évtizedben jelentős fejlődést hoztak a sebészeti beavatkozások. A csípő- és térdprotézisek beültetése ma már rutinműveletté vált. A modern implantátumokat a beteg szervezete ma már jobban befogadja, persze ennek ellenére csak a legvégső stádiumban ajánlott a csere.

Mit tehetünk a fájdalom ellen?

A reuma minden fajtájának legfőbb ismertetőjele a fájdalom. Az érintettek gyakran valamilyen kímélő testtartást vesznek fel, még mielőtt a panaszok tudatában lennének. Ezek a természetellenes testtartások további fájdalmakat válthatnak ki, melynek következtében a beteg kíméli magát és csökkenti sporttevékenységét. Az izmok így gyengébbek lesznek, az ízületekre pedig még nagyobb terhelés hárul. Elkezdődik az ördögi kör. Az artritiszes betegek kezdetben még többnyire egészségesnek és fittnek érzik magukat, ezzel szemben az artrózisban szenvedők gyakran összeszorított fogakkal teniszeznek vagy fociznak tovább. Kis ideig tartó mozgás után a panaszok egyre rosszabbá válnak, míg egy napon elkerülhetetlen lesz az orvos felkeresése. A sikerrel kecsegtető terápiás módszerek ellenére a betegek valószínűleg nem nagyon tudnak boldogulni fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentő szerek nélkül. Az effajta készítmények, sőt még a recept nélkül kapható szerek rendszeres szedése nem ajánlatos, hiszen károsíthatják a májat, a gyomrot, a csontvelőt stb. A fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású szerek nagy dózisban még a porcot is roncsolják. A gyógyszerekről minden esetben kérjük ki a kezelőorvos tanácsát.

Újabb tanulmányok szerint a nagy mennyiségben szedett E-vitamin artritisz esetén enyhíti a fájdalmat, s a beteg közérzetére is pozitívan hat. Ráadásul gyógyvízkúrákkal és fizioterápiával (masszázs, súlyfürdő, vizitorna, elektromos kezelések stb.) rengeteget enyhülnek a panaszok.

Vigyázat, mellékhatás!

A nem szteroid hatóanyagú reuma elleni szereket (kortizont nem tartalmazó gyulladáscsökkentő anyagok) bedörzsölésre vagy szedésre gyakran írják fel az orvosok, még a nem krónikus reumás betegségeknél is, például nyálkatömlő- vagy ínhüvelygyulladás esetén. Az előírt adagolást nagyon fontos betartani, az esetleges mellékhatásokat pedig rögtön beszéljük meg az orvossal. A kortikoszteroidokat (kortizon) szájon keresztül vagy injekció formájában adják. Azok a betegek, akik egyszer már tapasztalták a kortizon szinte azonnali gyulladáscsökkentő hatását, nagyon nehezen tudják elhinni, hogy előbb-utóbb gyógyszer nélkül is jobban érzik majd magukat. A hosszú ideig tartó alkalmazás azonban növeli a súlyosabb mellékhatások kockázatát, emiatt a kortizont csak átmenetileg, rövid távon, akut panaszok esetén szabad szedni.

A kiegészítő kezelések kétségtelenül nagy türelmet, s ezzel együtt idő- és pénzráfordítást is igényelnek. Az akupunktúra kiválóan alkalmas a duzzanatok és fájdalmak enyhítésére. Azonban az artritiszben szenvedőket az akut fázisok alatt, amikor nagyon betegnek és levertnek érzik magukat, nem szabad ily módon kezelni.

Az elfojtott agresszió belül rombol

Pszichoszomatikus alapon az artritiszben megbetegedett emberek amolyan "rendíthetetlen szamaritánusok", akik agressziójukat csak ritkán engedik szabadon, és a pusztító energiákat inkább saját maguk felé irányítják. Ezzel lehetne magyarázni, miért érinti a betegség a nőket háromszor olyan gyakran, mint a férfiakat. A psziché még a reuma más fajtáira is kihathat. Stresszhelyzetekben az izmok az agy egy részétől azt az utasítást kapják, hogy harcra vagy menekülésre készüljenek fel, míg az "ésszerűbben gondolkozó rész" óva int attól, hogy agresszív megnyilvánulásokban vegyenek részt. Ha ez az ellentmondásos állapot hosszú ideig tart, negatívan fog hatni az izmokra, az inakra, az ízületekre és a szalagokra.

A folyamatot pozitív irányban befolyásolják:
- a tai-chi
- a lazítógyakorlatok, a relaxáló fürdők
- az önmegvalósítással összefüggő viselkedés megváltoztatása.

- A rendszeres testmozgás szintén segíthet legyőzni
- a stresszt
- a szorongást
- és a feszültséget.

Ideális mozgás ízületi panaszok esetén:
- az úszás
- a hosszútávfutás
- a kocogás (lágyabb felületen)
- a tornázás, a gyógytorna
- és a túrázás.

Hasznos tippek

- Vigyázat! A hegyről történő leereszkedés megterheli a térdízületet, ezért a lefelé úthoz inkább használjuk a felvonót! A hirtelen megállásokkal és fordulásokkal járó sportok, mint például a legtöbb labdajáték, nem tesznek jót az ízületeknek. A rendszeres edzés erősíti az izomzatot is, ezáltal tehermentesíti az ízületeket.
Tudta?
Hogy az ízületi panaszok hátterében tápláléktúlérzékenység vagy allergia állhat. Leggyakrabban a citrusfélék, a kávé és az alkohol a ludas, bár más banális élelmiszerek is okozhatják a panaszt. Ezért érdemes kiteszteltetni a lehetséges "kórokozókat".
- Ne késlekedjünk utánajárni mindennek, ami segíthet rajtunk (például járóbot). A testnek, a szellemnek és a léleknek egyaránt jót tesz, ha az otthoni búslakodás helyett lassacskán elkezdünk emberek közé járni, még akkor is, ha ez kezdetben csak bottal megy.

- A krónikus reumatikus panaszokra többnyire nagyon jótékony hatású a meleg fürdő. Keverjünk hozzá tengeri sót és rozmaringteát, hogy intenzívebb legyen a hatás.

- Ma még nem ismert olyan bombabiztos speciális étrend, amely valóban hatásos az ízületi gyulladásokra. Ám a makrélában, a lazacban és a heringben található omega-3 zsírsavak vitathatatlanul pozitív hatást fejtenek ki. Természetesen kapszula formájában is bevehetők. Egyes növényi olajok (kivéve a repce- és az olívaolajat) nagyon sok, a betegek számára inkább kedvezőtlen omega-6 zsírsavat tartalmaznak. A kiegyensúlyozott, rostokban, vitaminokban (főleg C- és A-vitaminban) és enzimekben gazdag, főleg növényi táplálkozásra mindenképpen ügyelni kell. Ily módon sokkal könnyebb a testsúlyt is tartani.

Az ízületi panaszok megelőzése

- A csecsemőkori csípőficamot és a gyermekkori hibás lábtartást feltétlenül korrigálni kell. Az ízületek ilyenkor hajlamosak a gyors kopásra, hiszen a rossz tartás miatt eltérő terhelés nehezedik rájuk.
Mire jó?
A pulzáló mágneses tér hatására a sejtek anyagcseréje felgyorsul, energiaszintünk javul, a fájdalomküszöb emelkedik, az immunrendszer aktiválódik, és a porcsejtek regenerációja megindul. Ez a pulzáló szignálterápia ért különösen jó krónikus fájdalommal járó állapotok, ízületi panaszok és gyulladás kezelésére. Jó eredmény várható tőle még emésztőszervi és nőgyógyászati problémák, anyagcserezavarok és extrém kimerültség esetén is.
- Az intenzív sportolásból (például labdajátékok, síelés) és a mindennapi munkavégzésből adódó egyoldalú megterhelést amennyire csak lehet, kerülni vagy tudatosan ellensúlyozni kell (célirányos izomerősítéssel, megfelelően kialakított munkahelyi berendezéssel stb.).

- Csak a mozgékony ízületek mondhatók egészségeseknek, ezért rendszeresen (hetente legalább háromszor) végezzünk kitartást növelő sporttevékenységet. Lehetőleg ne aszfalton fussunk!

- Ügyeljünk a stressz és a lazítás megfelelő arányára. A derékfájdalmakat és az izmok merevségét már kezdetben fizikoterápiával és megfelelő edzéssel céltudatosan meg kell szüntetni.

- Heti két alkalommal valamilyen zsírosabb hal fogyasztása nemcsak az ízületeket védi, hanem jó a szív és a keringési rendszer betegségeire is.
Mit tehetünk még?

- Jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő gyógynövények a macskakarom, a lapacho, a shii-take-gomba, az ördögkarom és az olajfalevél. Ezek kúraszerű (2-3 hónapig) használata mérsékelheti a gyulladásos tüneteket és a kórfolyamat előrehaladását.

Mi segít még?
A fájdalom leküzdésére a következő konzervatív terápiákat is érdemes kipróbálni.
A felsoroltak mindegyike rendkívül hatásos gyulladáscsökkentő.
- iszappakolások
- mágneses terápiák (például pulzáló szignálterápia)
- mikroáramos kezelések
- és hidroterápia.
- Fontos a sav-bázis egyensúly rendezése, mert a vér-pH savas irányban történő eltolódása fokozza a gyulladáskészséget. Ezért fogyasszunk több lúgosító zöldségételeket és csak kevés állati fehérjét. Tarthatunk lúgos gyógyvizekkel ivókúrát is (6-8 hétig), ezek ráadásul még a gyógyszerek gyomorkárosító mellékhatását is mérsékelik. De kaphatók ma már lúgosító, az izmok és csontok számára hasznos ásványokat és nyomelemeket tartalmazó porok is.

- Krónikus fájdalmaknál nagyon jó a rendszeres szaunázás és gőzfürdőzés is, mert salaktalanít és javítja az energiaszintet, erősíti az immunrendszert.

- Gondoskodjunk a jó emésztésről, hogy minél kevesebb erjedési és rothadási termék szívódjon fel a bélből, mert az rontja a tüneteket. A salaktalanító kúrák, a béltisztítás (kolon-hidroterápia) sokat enyhíthetnek a panaszokon.

- A gondos, intenzív masszázs meggyorsítja a gyulladáskeltő anyagok szövetekből történő kiürülését.

- A homeopátiás készítmények mérséklik a fájdalmat és lassítják a betegség előrehaladását.

- Véroxigenizálás (HOT) az egyik legjobb gyulladáscsökkentő és immunrendszert harmonizáló módszer. A kezelés során körülbelül 1 dl vért veszünk le, oxigénnel dúsítjuk, majd UV- C fénnyel besugározzuk. A keletkező aktivált oxigénmolekulák a szövetekbe visszajutva nagy mennyiségű gyulladáscsökkentő és szabadgyökfogó enzim termelését indítják be.

Bárdosi E.-dr. Balaicza E.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem