Aktuális akciók
Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok Szilveszteri ajánlatokSzilveszteri ajánlatok Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba További ajánlatok

Hogyan menjek fürdőkúrára féláron?

2014. 03. 19. 15:35
Szerző: Hradszki Róbert  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Tudta, hogy a legtöbb fürdőben és gyógyszállóban a fürdőzés, és a gyógyászati szolgáltatások a társadalombiztosítás támogatása révén lényegesen olcsóbbak? Cikkünkben elmagyarázzuk, hogyan veheti  igénybe!
Páratlanul gazdag termálvíz kincsünkre épülve mindenkinek adott a lehetőség az OEP-támogatott rehabilitációs, rekreációs rendszer használatára - ám mégis sokan nem tudnak róla. Vagy éppen azt nem tudják, hogyan vehetnék igénybe. Nos, nem kell halálos betegnek lenni, hogy élvezhessük áldásait - nem csak izmaink, ízületeink, csontrendszerünk karbantartása érdekében, de egészséges pszichénk fenntartasáért is! Hiszen a relaxáló fürdőzés lelkivilágunk épségét is óvja. A fürdőt neurológiai betegségekre éppúgy ajánlják, mint gerincferdülésre!
Ennek ellenére sajnos csak a reumatológia felől juthatunk be a rendszerbe, pszichológus, pszichiáter nem írhatja meg beutalónkat a fürdőkúrára. Pedig hát... depressziós nemzet vagyunk.
A gyakorlatban mégis adott a lehetőség, hogy évente kétszer 8 hetet (2x15 alkalommal) igen kedvező áron, mintegy 50%-os kedvezménnyel eljussunk fürdőzni! Hogyan?
Első lépés: irány a háziorvos!
A fürdőbeutalót csak szakorvosok állíthatják ki. Ez lehet reumatológus, fizioterápiás szakorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás szakorvosa, ortopéd szakorvos, esetleg traumatológus szakorvos. Hozzájuk - hacsak nem kórházi utókezelésként utalnak be minket - a házorvoson keresztül vezethet az út, vagyis első lépésben kérnünk kell egy beutalót: a reumatológiára.
A fürdőkúrához nem alanyi jogon jutunk hozzá, csak ha valamilyen mozgásszervi, reumatológiai vagy egyéb, fizioterápiás módon gyógyítható betegségünk van. Ám jó, ha tudjuk, hogy csupán gerincproblémákkal a népesség 10 %-a küzd, és akkor másról még nem is beszéltünk. Nem szükséges, hogy fájdalmaink, panaszunk legyen, hiszen egy gerincferdülés például évtizedekig panaszmentes lehet! A reumatológiai vizsgálatra időnként szükség van - mint egy fogorvosi kontrollra. Véleményem szerint pedig nincs olyan makk egészséges ember, akinek nem javítja egészségét egy fürdőkúra! A háziorvos elegendő, ha annyit ír fel nekünk: Tisztelt reumatológia, kérem betegem kivizsgálását. Ezzel aztán bármelyik reumatológus fogad minket.
Második lépés: irány a fürdőorvos!
A háziorvos beutalójával legjobb, ha egyenesen egy fürdőorvoshoz megyünk, a legtöbb szakorvosi rendelőben ugyanis előjegyzés van a reumatológián. A fürdőorvos lényegében nem más, mint reumatológus szakorvos, csak éppen egy fürdőben (gyógyszállóban) rendel. Legjobb, ha eleve röntgen lelettel megyünk hozzá, sokuk kifejezetten ragaszkodik ehhez. Röntgenre szintén a háziorvostól kaphatunk beutalót.
A fürdőorvos általában szintén reumatológus, és remélhetőleg örülni fog látogatásunknak. Az orvosok többnyire szeretik az egészségtudatos pácienseket, akik nem akkor mennek, mikor már nagy a baj. Ezen a rendelésen többnyire a hangulat is kellemesebb, mint egy SZTK-ban. A fürdőorvos alapvetően kétféle lehet. Egyikőjük nagyon komolyan veszi a munkáját, feltétlenül további kivizsgálásokra küld (pl. röntgen) mielőtt kiállítaná beutalónkat immár a fürdőkórára. A másik nem feltételezi rólunk, hogy a társadalombiztosítás pénzét igyekszünk elcsalni - pozitívan viszonyul hozzá, hogy meg akarjuk őrizni egészségünket -, és barátságosan megírja beutalónkat a fürdőkúrára.  Döntse el ki-ki, neki melyik a megfelelő, de fontos tisztába kerülni a problémáinkkal, mielőtt a kúrát elkezdjük.
A hagyományos fürdőzésen kívül a következő kezeléseket kérhetjük/kaphatjuk:
  • gyógyvizes kádfürdő
  • iszappakolás
  • súlyfürdő
  • szénsavas fürdő
  • orvosi gyógymasszázs
  • víz alatti vízsugármasszázs
  • víz alatti csoportos gyógytorna
  • komplex fürdőgyógyászati ellátás
  • gyógyúszás (fejlődésben lévő korosztálynak)
Azt, hogy melyik fürdőben vegyük igénybe a fürdőkúrát és milyen kezeléseket igénylünk - az orvossal konzultálva - magunk dönthetjük el.
Harmadik lépés: irány a fürdő!
A kezeléseket a beutaló kiállítását követő 30 napon belül kell megkezdeni. A beutaló 8 hétig érvényes, azonban, ha a kúrát a fürdővendég indokoltan szakította meg, a beutaló érvényessége meghosszabbítható. A kúra befejezését követő három héten belül a fürdővendégnek az ellenőrző vizsgálat során át kell adnia a nála lévő kezelőlapot, a gyógyászati ellátást rendelő orvos részére. A beteg nem részesülhet addig újabb kúrában, ameddig az ellenőrző vizsgálaton nem jelenik meg, és a kezelőlapot nem adja át. Naptári évenként összesen 2 kúra vehető igénybe. Egy kúra keretén belül a fenti gyógyászati ellátások közül legfeljebb négy különböző fajtára szólhat a beutaló, fajtánként legfeljebb 15 alkalomra.
Bár a gyógyúszást csak tizenéveseknek írják fel, igyekezzünk kihasználni a lehetőséget, és rendszeresen mártózzunk meg az úszómedencében is! Pontosabban a mártózás kevés: a gyógyúszás egy olyan mozgásforma, mely alaposan megnyújtóztatja hátunkat - lényegében egy lassan, koncentráltan végzett hátúszás. Mindenkinek jót tesz!
Sokan nem tudják, hogy milyen kiváló lehetőség a fürdőbe járásra a fürdőkúra. Egy fürdő nem kórház, könnyen elfelejti az ember, hogy az egészsége miatt van ott. Egészségünket azonban csak az egészséges, mozgásgazdag életmód kialakításával őrizhetjük meg! Aki gyógyulni akar, vagy "csak" megőrizni egészségét, esetleg visszatérő depressziójától akar megszabadulni, váljék fürdőbe járóvá!

Szóljon hozzá