Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Így gyógyít a víz - a legnépszerűbb kezelések a víz erejével

2022. 04. 14. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Szénsavas fürdő, örvényfürdő, Kneipp-taposó, súlyfürdő, aquafitnesz, vízi torna. Mutatjuk, mely hazai fürdőkben tudja igénybe venni e népszerű szolgáltatásokat. Eláruljuk azt is, melyik milyen egészségügyi panaszra a legjobb.
A víz energetizál, gyógyít, szépít, segítségével még a kilók is könnyebben olvadnak, napjainkban a víz sokoldalúságát felhasználó különféle wellness kezelések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Szénsavas fürdő

A víz gyógyhatását befolyásolják a hidrosztatikai és mechanikai viszonyok, vagyis a fürdővíz hőmérséklete és összetétele, a benne oldott gázok, sók koncentrációja. Hatásukban fontos szerepe van a kémiai tulajdonságoknak, és ezt hívja segítségül a balneoterápia. A víz felhajtóereje és hőfoka mellett az abban oldott ásványi anyagok kedvező hatását használja ki, és ehhez járul a klíma, a környezetváltozás és a lelki hatások. A szénsavas kádfürdő során a vízben lévő buborékok képesek stimulálni a páciens bőrfelszínéhez közeli ereket, a kitágult ereknek köszönhetően nyugodtabbá válik a szívműködés, javul a szövetek vérellátottsága és a vérnyomás csökkenését eredményezi. A szívbetegségek, keringési zavarok esetében alkalmazható, de a kimerült szervezetre is jótékony hatású. Az alábbi linkre kattintva tanulmányozhatja a listát, hol veheti igénybe: szénsavas fürdő.
Így gyógyít a víz - a legnépszerűbb kezelések a víz erejével
Miskolctapolca Barlangfürdő

Örvényfürdő

Főként az alsó és a felső végtagok vérkeringési zavarainál alkalmazzák az örvényfürdőt, mely során egy speciális kádba vízsugarat, vagy levegőt, esetenként mindkettőt egyszerre fújják be. Jó eredményeket lehet vele elérni baleset utáni rehabilitációnál, gyulladásoknál, idegrendszeri zavaroknál, javítja a bőr vérkeringését. Ezekben a fürdőkben próbálhatjuk ki: örvényfürdő.

Kneipp-kúra

A víz, a gyógynövények és az olajok jótékony hatását egyszerre használja fel az egyik legismertebb wellness kezelés, a Kneipp-kúra, ami a hideg és meleg víz váltakozása által előidézett enyhe ingerek elvén alapul. A váltakozás serkenti az anyagcserét és élénkíti a vérkeringést. Léteznek a különböző testrészek hideg és meleg vízsugárral történő leöntései, borogatások, lemosások, aromafürdők, gyógynövényfőzetes pakolások. A meleg vízben az erek ellazulnak, megnyugszik a szív, javul az emésztés, a hidegtől összehúzódnak a bőr erei, a vér a belső szervek felé terelődik, emelkedik a vérnyomás és javul a szervezet oxigénellátása. Egyik legismertebb fajtája a gyógykezelésnek a taposófürdő, amikor a hideg vízben köveken kell lépkedni, majd következik a meleg vizes medence, és ezt kell ismételni. Jó hatással van a keringésre, és erősíti a tartóizmokat, rendszeres használata javítja az anyagcsere-folyamatokat, hatására a salakanyagok gyorsabban távoznak, ezáltal erősíti az immunrendszert, továbbá segít megelőzni a gyulladások kialakulását. Ezekben a fürdőkben próbáljuk ki: Kneipp-taposó.
Így gyógyít a víz - a legnépszerűbb kezelések a víz erejével

Súlyfürdő

Akiknek fáj a háta, számukra nyújthat segítséget a súlyfürdő. A test hossztengelyével megegyező irányú nyújtás már Hippokrátesz idején is használt technika volt. A beteg a nyakánál vagy a hónaljánál felfüggesztve olyan mély vízben lóg, hogy a lába nem éri a medence alját, a víz hőmérséklete semleges, azaz 35 °C körüli. A derekára vagy bokájára súlyokat erősítenek, amelyeknek az a célja, hogy a csigolyákat egymástól széthúzza. Magyarországon rengeteg fürdőben kipróbálható, a lista itt található: súlyfürdő.
Így gyógyít a víz - a legnépszerűbb kezelések a víz erejével
Zalakarosi Fürdő

Aquafitnesz

Akik inkább sportolnának a vízben, nekik ajánljuk az aquafitneszt, azaz a vízi aerobikot. Nemcsak átmozgatja a testet, hanem növeli az állóképességet is, nem véletlen, hogy egy katona fejlesztette ki az 1800-as évek végén. Háborús sérülései miatt az orvosok lemondtak róla, ezért úgy gondolta, kihasználja a víz gyógyító hatását, ellenállását és felhajtóerejét. Alkotott egy olyan övet, amely fenntartja a vízen, és így végezte az edzéseket, hamarosan pedig meg is gyógyult. Legtöbbször zene kíséretében végzik, így igazi a móka. Izomláz sem lép fel utána, nem terheli a gerincet és az ízületeket. Ezeken a helyeken tudunk vízi aerobikozni.

Vízi torna

Inkább gyógytornának minősül a vízi torna, amit főleg sérülések utáni rehabilitációként alkalmaznak, vagy gerincbántalmakban szenvedőknek, ízületi kopással küszködőknek ajánlják. Meleg vízben végzik orvosi ellenőrzés mellett. Nem kell tudni úszni, és az életkor is teljesen mindegy. A vízi torna teljes mértékben kíméli az ízületeket, a gerincoszlopot és a test egész támasztórendszerét, miközben komoly erőfeszítésre készteti az izmokat. ITT foglalkoznak vízi tornával.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Csobbanj a nyárba Zalakaroson!

Ehhez az AquaTherm Hotel most 10% ELŐFOGLALÁSI kedvezményt ad!Megnézem