Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Izland, a fürdő rajongók paradicsoma

2017. 09. 05. 19:30
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Az izlandi emberek, amikor csak tehetik, fürdőbe mennek. Mindegy, hogy hétköznap van vagy hétvége, idősek, fiatalok, nők és férfiak heti kétszer vagy háromszor sort kerítenek egy kis fürdőzésre. Gyönyörű lehetőségeik vannak mindehhez.

A fürdőzés mindenek felett

Az idősebb izlandiak esetében gyakran előfordul, hogy minden nap megmártóznak a meleg vízben. A családok általában együtt mennek, a gyerekek a nagyobb medencékben labdáznak, ugrándoznak, szüleik, nagyszüleik pedig az úgynevezett hotspotokban ülnek és beszélgetnek. A medencék általában kör alakúak, a vizük pedig közel 37-40 fokos. Órákon át képesek üldögélni a meleg vízben, nagyjából csak szabadidejük és a fürdő nyitvatartási ideje szab határt az élvezetnek.
Izland, a fürdő rajongók paradicsoma

Komolyan veszik a higiéniát

A fürdőzésnek persze Izlandon is megvannak a maga szabályai. Az uszodákban kulcsra zárható kabinok, tiszta, felszerelt zuhanyzók és személyzet várja a fürdőzni vágyókat. Nagy cicomára és luxusra ne számítsunk, a jelszó az egyszerűség. Az izlandi fürdőzési szabályok szerint itt mindenki egyenlő, nyugodtan ellazulhatnak és bármit kibeszélhetnek. A higiéniához kapcsolódó fürdő-etikettet rendkívül komolyan veszik, a medencék mellett tábla jelzi a lemosandó testrészeket. Mosakodás nélkül egyetlen izlandi fürdőben sem szabad a medencébe vagy a tóba lépnünk. Az utak mentén jelzőtáblák mutatják, hogy hol milyen szolgáltatás és fürdő vár, de az sem egyedi eset, hogy az út mellett áll egy nagyobb, meleg vizes dézsa. Különféle fürdőzési lehetőségeink vannak, ahol gőzölgő fekete lávakövek között ülünk, van, ahol éppen szunnyadó vulkánok kúpjait csodálhatjuk, és van, ahol a világ legszínpompásabb hegyvidéke tárul elénk. Ha pedig felhőtlen téli estén érkezünk, még olyan szerencsénk is lehet, hogy sarki fény adja a „világítást” fürdőzésünkhöz.
Izland, a fürdő rajongók paradicsoma

Leghíresebb a Kék Lagúna

Izland leghíresebb, luxus kivitelű fürdője a Kék Lagúna, ahol nemcsak mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, de érdemes a helyünket is jó előre lefoglalni. A tó kékesfehér színét a benne található kova adja, mely a körülötte lévő koromfekete lávamezőnek köszönhetően markánsan kitűnik a környezetéből, ezáltal különleges szinte mesébe illő látvány nyújt az idelátogatónak. A lagúna vize sós, mivel a kőzetek repedései közé a tengervíz szivárog be. A forró vizet egy geotermikus energiát hasznosító erőmű szűri meg és hűti le fürödhető hőmérsékletűvé: az erőműbe bemenő víz még 160 fokos, az onnan kijövő már csak 70, majd a medencében többnyire kellemes 40 fok körülire hűl le.
Izland, a fürdő rajongók paradicsoma

A tömeget nem kedvelők számára is van kiút

Az különleges Kék Lagúnától nem messze található Izland rejtett kincse, a Titkos Laguna. A Flúðir nevű álmos kis faluban lévő lagúnáról úgy tartják, hogy ez volt az első fürdő Izlandon. Noha a 2014-es nyitás óta a fürdő mind népszerűbb, itt még az is megeshet, hogy főszezonban is csak fél tucat ember ejtőzik éppen a vadregényes tavacskában. Izland virágoskertje szomszédságában, az üvegházak ölelésében lévő lagúna a közeli hőforrásokból nyeri a vizét, a gőzoszlopok és fortyogók mellett a tó partján még egy kis gejzír is ki szokott törni úgy 5-10 percenként.
Izland, a fürdő rajongók paradicsoma
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

A NYÁR nem múlhat el élmények nélkül!

Napsütés, strandolás, kalandos programok, wellness élmények, gyermekanimáció, számtalan élmény az egész családnak... Tekintse meg a legjobb nyári wellness ajánlatokat most!Megnézem