Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Kiváló a hazai szabadvízi fürdőhelyek vízminősége

2018. 06. 08. 19:50
Forrás: MTI
Fürdőzés
A hazai fürdővizek túlnyomó többsége kiváló vagy jó minősítést kapott az elmúlt négy év adatait összegző vizsgálatok során - közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI). Van azonban hét olyan fürdőhely, amely vizének minősége kifogásolt.
A szabadvízi fürdővizek uniós irányelvek alapján készülő minősítését négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állítják össze, így ezúttal a 2014 és 2017 közötti időszakot vették figyelembe a szakemberek. Az értékelés nemcsak egy-egy mintát, illetve azok vizsgálati eredményét tükrözi, hanem a vízminőség változásait és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követi.
A fürdési idény előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden strandot ellenőriznek. Egy természetes fürdővizet általában egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok: nyitás előtt és a nyár folyamán havonta egyszer. A levett vízmintákban két bakteriális paraméter jelenlétét vizsgálják, amelyek szennyvíz eredetű szennyeződésre és az ebből adódó egészségkockázatra utalhatnak. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti. Ennek jelei a víz kékeszöld elszíneződése, zavarosodása, esetleg habzása.
Az OKI összesítése alapján a magyarországi fürdővizek helyzetképe alapvetően pozitív, hiszen a 229 minősített fürdővíz 94 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott. Kiváló a fürdővíz minősége a Fertő-tó, a Hévízi Tófürdő, a Tisza-tó és a Velencei-tó esetében, illetve a balatoni fürdőhelyek többségénél. Hét helyen azonban kifogásolt a vízminőség:
•    Göd - Felső gödi szabad strand
•    Makó - Maros Kalandpart
•    Mosonmagyaróvár - Mosoni utcai szabad strand
•    Jánd - Tisza-parti szabad strand
•    Tivadar - Tisza-parti szabad strand
•    Vásárosnamény - Gergelyiugornyai szabad strand
•    Tiszasziget - Turisztikai Központ "Szabadstrand"
Az egyes fürdővizek részletes jellemzését a népegészségügyi szervek által elkészített fürdővíz-profilja tartalmazza. A fürdővíz-profilok elérhetőek a megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak, valamint az OKI honlapján.
A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt kifejezetten tiltott a fürdés, például a bányatavak esetében.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem