Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Közérthetően a fürdőgyógyászatról

2013. 10. 07. 17:28
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Ne hanyagoljuk el egészségünket! Ízületi vagy izomfájdalmainkkal forduljunk reumatológushoz és kérjünk fürdőgyógyászati beutalót! Sokhelyütt látható, olvasható a fürdők ismertetőjében, hogy fürdőgyógyászati ellátásokat is kínálnak. Nézzük hát, mik ezek, s hogyan lehet igénybe venni őket!

Mi tartozik a fürdőgyógyászati ellátások körébe?

Különböző hidro-, balneo-, mechano-, és termoterápiás kezelések, melyek közül a társadalombiztosítási (TB) támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátások a következők (a kezelések átlagos időtartamával):
 • gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is), 30 perc
 • gyógyvizes kádfürdő, 20'
 • iszappakolás, 20'
 • súlyfürdő, 15'
 • szénsavas fürdő, 15'
 • orvosi gyógymasszázs, 20'
 • víz alatti vízsugármasszázs, 15'
 • víz alatti csoportos gyógytorna, 25'
 • komplex fürdőgyógyászati ellátás; 4 óra
 • 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás mint egyéb rehabilitációs célú gyógyászati ellátás, 45'
A listából kitűnik, hogy szaunajegyért hiába megyünk a reumatológiára, ám ha valóban vannak ilyen jellegű panaszaink, egészségünk érdekében keressük fel a szakrendelőt, és kérjünk beutalót!

Mit jelent az, ha egy fürdő komplex fürdőgyógyászati ellátást kínál?

A komplex fürdőgyógyászati ellátás négy fürdőgyógyászati ellátásból ill. a szakorvos által meghatározott fizikoterápiás kezelésből áll. Ilyen komplex rehabilitációt csak minősített gyógyfürdőkben lehet igénybe venni.
Az ellátás a szolgáltatást nyújtó gyógyfürdővel előzetesen egyeztetett, meghatározott napon kezdődik el, a betegek - a gyógyfürdő adottságaitól függően - egy vagy két váltásban (minimum napi négy órában) részesülnek kezelésben. A kezelések teljes időtartama alatt a betegek számára a gyógyfürdőnek pihenőágyat kell biztosítania, vagyis a fekvőbeteg-ellátás körébe tartozik.

Hol vehetők igénybe a gyógyászati ellátások tb-támogatással?

Orvosi rehabilitációs szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatónál, gyógyfürdőben, továbbá jogszabály szerinti gyógyfürdőnek nem minősülő közfürdőben egyaránt (amennyiben utóbbiak is nyújtanak ilyesfajta szolgáltatásokat, ám ez egyáltalán nem ritka).
A társadalombiztosítási (TB) támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátást azonban csak annál a szolgáltatónál, fürdőnél lehet kérni, amelyik az egészségbiztosítási pénztárral erre a szolgáltatásra szerződött. Vannak fürdők, ahol a fürdőgyógyászati ellátás nem, vagy nem teljes mértékban terjed ki a gyógyászati szolgáltatásokra. Ebben az esetben saját zsebből kell megfizetnünk a támogatott ellátás - amúgy jelképes, párszáz forintos - összegénél akár tíszer magasabb árat. Honlapunkon sok fürdőnél találnak TB-támogatott árakat a kezeléseknél, ezekben az esetekben biztos, hogy a fürdő szerződött partnere az OEP-nek.

A TB-támogatott kezelés feltétele a "beutalás"

Az ellátások rendelhetők krónikus reumatológiai, ortopédiai, traumatológiai, neurológiai betegségek és perifériás érbetegségek rehabilitációs kezelése céljából. A gyógyászati ellátásokra reumatológus, fizioterápiás szakorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos és ortopéd szakorvos utalhatja be a beteget, azaz ezeket a rendeléseket kell felkeresnünk. A rendeléseket háziorvosi beutalóval látogathatjuk az említett panaszok esetén. A szakorvos rendelésén nyugodtan jelezhetjük, ha panaszaink kezelésére szívesen igénybe vennénk fürdőgyógyászati kezelést is. Sőt azt is jelezhetjük, melyik fürdőben vennénk igénybe szívesen ezeket a szolgáltatásokat. A szakorvos ugyanis bármelyik OEP-pel szerződésben lévő fürdőbe vagy gyógyszállodába beutalhat minket, utóbbiakba - mivel a komlex fürdőgyógyászati ellátás fekvőbetegellátás -természetesen csak a fogadókészség időpontját egyeztetve.
A szakorvosnak fel kell tüntetnie a beutalón a gyógyászati ellátást nyújtó szolgáltató konkrét megnevezését, vagyis az általa megszabott helyre vehetjük igénybe a fürdőgyógyászatot. A gyógyászati ellátást rendelő orvos az ellátás igénybevételének módjáról is tájékoztat minket.
Fontos tudni, hogy a gyógyászati ellátások igénybevételét a vény (beutaló) kiállításának napjától számított 30 napon belül meg kell kezdeni, és a vény a gyógyászati ellátás igénybevételének megkezdésétől számítva fürdőgyógyászati ellátások esetében 8 hétig, a 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás esetében pedig 26 hétig érvényes. Amennyiben a beteg a kúrát az egészségi állapotában bekövetkezett változás miatt indokoltan megszakítja, és a vény érvényességi ideje alatt a kúra nem fejezhető be, az orvos egy alkalommal ismételten felírhatja az igénybe nem vett gyógyászati ellátásokat.

A kezelésre vonatkozó néhány előírás

A kúra megkezdésekor a vény és a kezelőlap egyik példánya a szolgáltatónál, a kezelőlap másik példánya - a 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás kivételével - a betegnél marad, amelyet minden kezelésre köteles magával vinni. A kúra befejezését követő három héten belül a betegnek az ellenőrző vizsgálat során át kell adnia a nála lévő kezelőlapot, a gyógyászati ellátást rendelő (beutaló) szakorvos részére. A beteg nem részesülhet addig újabb kúrában, ameddig az ellenőrző vizsgálaton nem jelenik meg, és a kezelőlapot nem adja át neki.

Hány ellátást támogat a társadalombiztosítás?

A betegség jellegétől függetlenül naptári évenként összesen két kúra vehető igénybe. A kúra keretén belül a gyógyászati ellátások többsége kombináltan is, míg a komplex fürdőgyógyászati ellátás és a 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás kizárólag önállóan vehető igénybe.
Egy kúra keretén belül:
 1. a komplex fürdőgyógyászati ellátás legfeljebb 15 alkalomra, baleseti vagy műtéti utókezelés esetén legfeljebb 20 alkalomra rendelhető (60, illetve 80 kezelésből állhat összesen);
 2. a többi fürdőgyógyászati ellátás közül legfeljebb négy különböző fajta rendelhető, ellátásfajtákként 15 alkalomra (a kúra az azt alkotó ellátásfajták számának megfelelően 15, 30, 45 vagy 60 kezelés lehet).
A gyógyászati ellátást rendelő orvos orvosszakmailag indokolt esetben a kúrát alkotó egyes ellátások keretében igénybe vehető kezelések számát az előző keretektől eltérően is meghatározhatja, de az ellátásfajták tekintetében nem lehet kevesebb, mint 6 és nem lehet több, mint 20 alkalom.
A kúra keretén belül a gyermekek csoportos gyógyúszása hetente kétszer egy kezelést jelent, a kúra összesen legfeljebb 52 kezelésből állhat, és 26 hétig tarthat (az iskolai szünetekben naponta legfeljebb 2 kezelés is igénybe vehető).

Mennyit kell fizetni a gyógyászati ellátásokért?

A beteg által fizetendő díj összege eltérő, attól függően, hogy országos, körzeti vagy helyi minősítésű gyógyfürdőkben végzik a kezelést, ám minden esetben a támogatás nélküli ár töredéke
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...