Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók

Tb támogatással igénybe vehető gyógyfürdő ellátás

A gyógyfürdőkben és gyógyszállókban természetes gyógytényező felhasználásával nyújtanak gyógyászati szolgáltatást vagy rehabilitációs tevékenységet. A fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozó gyógyászati ellátás, amelyet főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai illetve érbetegségek funkciójavítását szolgáló rehabilitációs kezeléseknél alkalmaznak.
A fürdőgyógyászati ellátások rehabilitációs ellátásban betöltött jelentőségére tekintettel, egyes ellátások árához társadalombiztosítási (tb) támogatás jár. A fürdőgyógyászati ellátásokon kívül szén-dioxid gyógygázfürdő és 18 éves kor alatt csoportos gyógyúszás is igénybe vehető az egészségbiztosítás keretében. (E három ellátás összefoglaló neve: gyógyászati ellátás). A gyógyászati ellátásokat az arra jogosult orvos vényen rendeli, az ellátás igénybevételéhez pedig az orvos által kiállított kezelőlap is szükséges.

A társadalombiztosítási támogatás igénybevételének feltételei - a beutaló

A fürdő- vagy szállóvendég abban az esetben jogosult a társadalombiztosítás támogatásával igénybe venni a fenti szolgáltatásokat, ha érvényes szakorvosi beutalóval rendelkezik. A TB támogatás természetesen beutalóval is csak azokban a fürdőkben és gyógyszállókban vehetők igénybe, amelyeknek a fővárosi vagy megyei egészségbiztosítási pénztárral szerződésben állnak.
Beutalót a következő szakorvosok állíthatják ki: reumatológus és/vagy fizioterápiás szakorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás szakorvosa, ortopéd szakorvos, illetve bizonyos esetekben traumatológus szakorvos.
A kezeléseket a beutaló kiállítását követő 30 napon belül el kell kezdeni. A beutaló 8 hétig érvényes, azonban, ha a kúrát a fürdővendég indokoltan szakította meg, a beutaló érvényessége meghosszabbítható. A kúra befejezését követő három héten belül a fürdővendégnek az ellenőrző vizsgálat során át kell adnia a nála lévő kezelőlapot, a gyógyászati ellátást rendelő orvos részére. A beteg nem részesülhet addig újabb kúrában, ameddig az ellenőrző vizsgálaton nem jelenik meg, és a kezelőlapot nem adja át. Naptári évenként összesen 2 kúra vehető igénybe. Egy kúra keretén belül a fenti gyógyászati ellátások közül legfeljebb négy különböző fajtára szólhat a beutaló, fajtánként legfeljebb 15 alkalomra.

A támogatott kezelések

A fürdők és gyógyszállók által nyújtott gyógyászati szolgáltatások közül a következők vehetők igénybe társadalombiztosítási támogatással:
Tb támogatott fürdőgyógyászati ellátások:
- gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is)
- gyógyvizes kádfürdő
- iszappakolás
- súlyfürdő
- szénsavas fürdő
- orvosi gyógymasszázs
- víz alatti vízsugármasszázs
- víz alatti csoportos gyógytorna
- komplex fürdőgyógyászati ellátás
Egyéb rehabilitációs célú gyógyászati ellátás:
- 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás
Egyéb természetes gyógytényezőn alapuló gyógyászati ellátás:
- szén-dioxid gyógygázfürdő (mofetta)
A komplex fürdőgyógyászati ellátás a fentiek közül négy ellátásból és ezzel együtt a fürdő szakorvosa által meghatározott fizikoterápiás kezelés fajtából áll. A komplex fürdőgyógyászati ellátást társadalombiztosítási támogatással csak olyan fürdő nyújthat, amely folyamatos reumatológus, illetőleg fizioterápiás vagy rehabilitációs szakorvosi ellátással rendelkezik, és ilyen ellátásra csak kivizsgált betegeket lehet beutalni.


Témába vág

Közérthetően a fürdőgyógyászatról

Ne hanyagoljuk el egészségünket! Ízületi vagy izomfájdalmainkkal forduljunk reumatológushoz és kérjünk fürdőgyógyászati beutalót! Sokhelyütt látható, olvasható a fürdők ismertetőjében, hogy komplex fürdőgyógyászati ellátást is kínálnak.

TB támogatás - hogyan vehető igénybe a fürdőkben és a gyógyszállókban?

A fürdők és gyógyszállók egy részében a gyógyászati szolgáltatások költségei a társadalombiztosítás támogatása révén lényegesen olcsóbban vehetők igénybe, mint egyébként.

Mire jó a súlyfürdő?

A víz alatti nyújtás technikája, a súlyfürdő kíméletes módszer, mely helyreállítja a gerinccsigolyákat, egyben biztosítja a hidroterápia minden előnyét.