Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Tb támogatással igénybe vehető gyógyfürdő ellátás

A gyógyfürdőkben és gyógyszállókban természetes gyógytényező felhasználásával nyújtanak gyógyászati szolgáltatást vagy rehabilitációs tevékenységet. A fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozó gyógyászati ellátás, amelyet főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai illetve érbetegségek funkciójavítását szolgáló rehabilitációs kezeléseknél alkalmaznak.
A fürdőgyógyászati ellátások rehabilitációs ellátásban betöltött jelentőségére tekintettel, egyes ellátások árához társadalombiztosítási (tb) támogatás jár. A fürdőgyógyászati ellátásokon kívül szén-dioxid gyógygázfürdő és 18 éves kor alatt csoportos gyógyúszás is igénybe vehető az egészségbiztosítás keretében. (E három ellátás összefoglaló neve: gyógyászati ellátás). A gyógyászati ellátásokat az arra jogosult orvos vényen rendeli, az ellátás igénybevételéhez pedig az orvos által kiállított kezelőlap is szükséges.

A társadalombiztosítási támogatás igénybevételének feltételei - a beutaló

A fürdő- vagy szállóvendég abban az esetben jogosult a társadalombiztosítás támogatásával igénybe venni a fenti szolgáltatásokat, ha érvényes szakorvosi beutalóval rendelkezik. A TB támogatás természetesen beutalóval is csak azokban a fürdőkben és gyógyszállókban vehetők igénybe, amelyeknek a fővárosi vagy megyei egészségbiztosítási pénztárral szerződésben állnak.
Beutalót a következő szakorvosok állíthatják ki: reumatológus és/vagy fizioterápiás szakorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás szakorvosa, ortopéd szakorvos, illetve bizonyos esetekben traumatológus szakorvos.
A kezeléseket a beutaló kiállítását követő 30 napon belül el kell kezdeni. A beutaló 8 hétig érvényes, azonban, ha a kúrát a fürdővendég indokoltan szakította meg, a beutaló érvényessége meghosszabbítható. A kúra befejezését követő három héten belül a fürdővendégnek az ellenőrző vizsgálat során át kell adnia a nála lévő kezelőlapot, a gyógyászati ellátást rendelő orvos részére. A beteg nem részesülhet addig újabb kúrában, ameddig az ellenőrző vizsgálaton nem jelenik meg, és a kezelőlapot nem adja át. Naptári évenként összesen 2 kúra vehető igénybe. Egy kúra keretén belül a fenti gyógyászati ellátások közül legfeljebb négy különböző fajtára szólhat a beutaló, fajtánként legfeljebb 15 alkalomra.

A támogatott kezelések

A fürdők és gyógyszállók által nyújtott gyógyászati szolgáltatások közül a következők vehetők igénybe társadalombiztosítási támogatással:
Tb támogatott fürdőgyógyászati ellátások:
- gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is)
- gyógyvizes kádfürdő
- iszappakolás
- súlyfürdő
- szénsavas fürdő
- orvosi gyógymasszázs
- víz alatti vízsugármasszázs
- víz alatti csoportos gyógytorna
- komplex fürdőgyógyászati ellátás
Egyéb rehabilitációs célú gyógyászati ellátás:
- 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás
Egyéb természetes gyógytényezőn alapuló gyógyászati ellátás:
- szén-dioxid gyógygázfürdő (mofetta)
A komplex fürdőgyógyászati ellátás a fentiek közül négy ellátásból és ezzel együtt a fürdő szakorvosa által meghatározott fizikoterápiás kezelés fajtából áll. A komplex fürdőgyógyászati ellátást társadalombiztosítási támogatással csak olyan fürdő nyújthat, amely folyamatos reumatológus, illetőleg fizioterápiás vagy rehabilitációs szakorvosi ellátással rendelkezik, és ilyen ellátásra csak kivizsgált betegeket lehet beutalni.


Témába vág

Fürdőzés orvosi rendelvényre – ön is igénybe veheti

Szeretne végre végigcsinálni egy teljes, két-három hetes fürdőkúrát, de nem engedi a családi költségvetés? Van megoldás: társadalombiztosítási támogatással is fürdőzhet, érdemes kihasználni a lehetőséget!

TB támogatás - hogyan vehető igénybe a fürdőkben és a gyógyszállókban?

A fürdők és gyógyszállók egy részében a gyógyászati szolgáltatások költségei a társadalombiztosítás támogatása révén lényegesen olcsóbban vehetők igénybe, mint egyébként.

Mire jó a súlyfürdő?

A víz alatti nyújtás technikája, a súlyfürdő kíméletes módszer, mely helyreállítja a gerinccsigolyákat, egyben biztosítja a hidroterápia minden előnyét.