Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Különleges gyógyvíz Paks igazi kincse

2014. 09. 17. 17:31
Forrás: Turizmus Online
Fürdőzés
Kiugróan magas ásványianyag-tartalmú, ideális hőmérsékletű gyógyvíz, egyedülálló műszaki megoldások és átgondolt funkcionalitás - ezek a jellemzői a májusban átadott Paksi Gyógyászati Központnak.
A pályázati források elérhetetlensége ellenére Pakson mégis gyógyfürdőt avattak, nem is akármilyet. A létesítmény technológiája alapján a legmodernebbek közé tartozik az országban - írja a Turizmus Online.
A modern műszaki megoldásokon túl a létesítmény koncepciója is átgondolt: egyedülálló intézmény jött létre egy egészségügyi rendelőintézet és egy gyógyfürdő kombinációjából. Mi több, a Paksi Gyógyászati Központ rendhagyó módon egyesíti magában az OEP által finanszírozott közellátást, valamint a piaci egészségügyi és gyógyfürdő-szolgáltatások rendszerét.

Az országos átlag tízszeresét is eléri a víz ásványianyag-tartalma

A projekt 2009 elején kezdődött. Paks város vezetése ekkor döntött arról, hogy a több évtizede fellelt gyógyvíz felhasználására megépíti a kistérség igényeire alapozott, szükséges és elégséges léptékű gyógyászati intézményt és gyógyfürdőt. Az 500 méteres talpmélységű termálvízkút, amelyre alapozni akarták a fürdőt, időközben használhatatlanná vált, így új kút fúrása vált szükségessé. Ezt már 810 méter mélyre fúrták, ennek eredménye a hihetetlenül magas, az országos átlag tízszeresét elérő ásványianyag-tartalmú termálvíz - tudta meg a Turizmus Online dr. Sztruhár Sándortól, a beruházást irányító, önkormányzati tulajdonú Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetőjétől.
A 3250 m2-es, mintegy 1,3 milliárd forintból megvalósult létesítményben működik a reumatológiai és ortopédiai szakrendelés, a gyógytornakezelések és a bőrgyógyászat. A fő profil a gyógyvizes kezelés és a hozzá kapcsolódó fürdőgyógyászati ellátás. A Paksi Gyógyászati Központ Paks város és a vonzáskörzetében elhelyezkedő tizenhárom település egészségügyi ellátását végzi szakrendelésein, gondozóintézetein keresztül. A fürdőgyógyászati kezelések is elsősorban a vonzáskörzet betegeinek gyógyulását szolgálják.

Magas sótartalom

A rendelkezésre álló gyógyvíz 52 C hőmérsékletű, sótartalma igen magas, 14,450 milligramm literenként (ez kb. tízszerese a hazai átlagnak), ami gyógyhatás szempontjából igen kedvező. A Pécsi Orvostudományi Egyetem Orvosetikai Bizottsága felügyeletével elvégzett gyógyvízzé minősítési eljárás során kiemelkedően jó hatásfokúnak ítélt sós-kloridos gyógyvíznek kiváló a gyulladáscsökkentő hatása, ezért mozgásszervi betegségek és egyes bőrgyógyászati problémák kezelése esetén különösen ajánlott, de bizonyos nőgyógyászati és urológiai gyulladások kezelésére is jó.
A magas ásványianyag-tartalom nagy kihívás elé állította a műszaki szakembereket, de sikerült olyan mérnöki megoldást találni a vízkezelésre, amely a víz értékes összetevőit a vízben tartva, 21. századi, korszerű klórmentes fertőtlenítést biztosít a medencevízben.

Kiemelkedően takarékos és higiénikus

A vízforgatásos rendszer előnye, hogy gyógyvízigénye a töredéke (mintegy nyolc-tíz százaléka!) a töltő-ürítő rendszernek, ezzel az üzemeltetés költsége kisebb, továbbá korszerű előkezelőberendezés-sorral (aktív szénszűrő, vas-, mangántalanító) és klórmentes fertőtlenítőszer adagolásával a teljes nyitvatartási idő alatt kontrollálni és biztosítani tudják a medencevíz fertőzésektől mentes állapotát. Így több fürdőzőt tudnak fogadni (egyidejűleg 13 fő helyett 32 fő/medence), ez hosszú távon gazdaságosabb és higiéniailag teljesen biztonságos üzemeltetést tesz lehetővé.
A gyógyfürdőbe érkező gyógyvíz, továbbá az összes használt, elfolyó víz hőtartalmát felhasználják, ezzel oldják meg a medencevizek hőmérséklet tartását. Így kiemelkedően takarékos működés és a gyógyvíz teljes körű hasznosítása vált lehetővé.
A gyógyfürdőben négy medence - súlyfürdő, tornafürdő és két különböző hőfokú gyógymedence - áll rendelkezésre, utóbbiak közül az egyik 34-36, a másik 32-34 fokos.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...