Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Megújul az esztergomi Fürdő Szálló

2008. 10. 15. 11:13

Fürdőzés
Egy esztergomi műemlék, a klasszicista Fürdő Szálló felújítására és bővítésére elkészültek a tervek. A régi fürdőszálló épületében a felújítás-átépítés után rendezvényterem, kiállítótér, valamint az emeleten tágasabb szállodai szobák lesznek. Újjáépítik és kibővítik a strandfürdőt, a fedett uszodát és a gőzfürdőt is.
A fejlesztési program szerint az Esztergom Hévíz nevű városrészében, a Bajcsy-Zsilinszky út – Malom utca – Kis-Duna sétány által határolt területen elhelyezkedő fürdőkomplexum területén wellness- és konferenciarészleggel kiegészített, 240 szobás szállodát létesítenek, újjáépítik és kibővítik a strandfürdőt, a fedett uszodát és a gőzfürdőt, valamint felújítják a fürdőszállót.
A terület az elmúlt másfél-kétszáz év során igen sokféle funkciót látott el, különböző használatú és stílusú épületek, építmények egész sorának adott helyet. Az épületeket az idők során átfogó koncepció nélkül, elszórtan telepítették. A terület meghatározó épülete, a főhomlokzatával a Bajcsy-Zsilinszky utcára néző, műemléki védelem alatt álló egykori fürdőszálló, amely 1841-ben épült klasszicista stílusban. Az egyemeletes, alápincézett épület a kisebb-nagyobb átalakítások, átépítések ellenére is megőrizte eredeti formáját, stílusjegyeit. A szállóval egy időben, az 1850-es években létesült az alagsoros-földszintes gőzfürdő, mely a legutóbbi időkig megtartotta eredeti funkcióit, kisebb belső átépítésekkel.
E két épület hosszú ideje üresen áll, műszaki állapotuk leromlott. A csarnokszerű, szecessziós stílusú fedett uszoda 1912-ből származik, s tanuszodaként ma is működik. A fürdőszálló és a gőzfürdő építésekor alakították ki, és a fedett uszoda létesítésekor bővítették a Szent Tamás-hegy lábánál fakadó hőforrások vizének összegyűjtésére és hasznosítására a Mala forrásalagút-rendszert, mely a fent felsorolt épületeket látja el kellemes hőmérsékletű forrásvízzel. A ma még működő létesítmények közül az 50 méteres nagymedencét, és a körülötte húzódó kabinsort 1927-ben építették, majd az 1970-es években korszerűsítették. A terület dél-keleti oldalán, a Bajcsy-Zsilinszky utca kanyarulatánál áll a néhány évtizede emelt, elsősorban irodai funkciókat ellátó, négyszintes „Zöld ház”-ként emlegetett épület. Ez a létesítmény szervetlenül illeszkedik környezetébe, nem képvisel jelentős értéket az általa elfoglalt, kiemelkedő adottságú területrész beépítési lehetőségeihez képest.
Az új szálloda – a városrendezési elképzelésekkel összhangban – a terület Bajcsy-Zsilinszky út menti részén, az ún. Zöld ház és a Bástya üzletház melletti parkolók helyén épül meg. A terepszint alatt két pinceszinten mind a szállodát, mind pedig a környező területet is ellátó 345 férőhelyes mélygarázs készül. A szálloda főhomlokzati traktusa többszörösen megtörve a főút ívét követi. Maga az épület két egységre oszlik, melyeket egy, a Kis-Duna sétány irányába vezető, üvegtetővel fedett passzázs választ el, mely a külsőbb részeken a város szerves részét képező sétányként folytatódik. A régi fürdőszálló felé eső rész két kígyózó szárnya háromszög alakú, szintén fedett átriumot fog közre, a Bástya üzletház felé eső tömb belső udvart övez. A sétányhoz, illetve az együttes egész koncepciójához szervesen kapcsolódnak azok a Kecske-szigetre vezető gyalogoshidak, melyeket a város a későbbiekben tervez megépíteni.
A régi fürdőszálló épületében a felújítás-átépítés után rendezvényterem, kiállítótér, valamint az emeleten tágasabb szállodai szobák lesznek. A szálloda két tömbje az iránytörések, falugrások révén kisebb tömegekre oszlik, a fürdőszállóhoz hasonlóan. A homlokzatokat elsősorban vakolat burkolja majd, az egységes nyílásrendszer szintén a fürdőszállóét idézi.
Az új szálloda főbejárati szintjét a régi szálló pinceszintjével kötik össze, így a két épület között úgy teremtenek kapcsolatot, hogy a klasszicista ház tömege különálló marad. A fürdőépületeket az új bejárati csarnokkal és az öltözőkkel egy, a régi telekhatáron végigfutó magas támfal mellett épülő üvegfolyosó köti össze, felfűzve rá az új élményfürdő mellett a gőzfürdő alsó szintjének bővítését – ahonnan az új épületben elhelyezett speciális gőz, pezsgő és razulfürdők, szaunák lesznek megközelíthetők. Az üvegfolyosó a fedett uszoda bejáratánál, majd az új fedett gyermekfürdő előtt befordulva keretezi a strand nyitott medencéje körüli teret.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...