Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Mi mindenre jó a szauna?

2013. 09. 26. 11:08
Szerző: Hradszki Róbert  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
A finnek szerint a szauna kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer. Az északi országban ma is sokan receptre, orvosi előírásra szaunáznak. Úgy tartják, a keringési és anyagcsere-folyamatokra kifejtett jótékony hatáson túl a hirtelen megnövő pára- és iontartalom serkentőleg hat az agyműködésre is.
A szívműködésre, immunrendszerünkre, bőrünkre pedig bizonyítottan jó hatással van, de idegrendszeri problémák: stressz, álmatlanság ellen is jó módszer. Mind a száraz (finn) szauna, mind a gőzfürdő segíti szervezetünket a salakanyagoktól való megszabadulásban. Előbbi jobban megterheli szervezetünket, ám részben emiatt - az erőteljesebb izzadás révén több salakanyag távozhat el bőrünkön keresztül, mint a gőzfürdőben -, részben mert a forró és száraz levegőben elpusztulnak a baktériumok és vírusok: élettanilag többet nyújthat a gőznél, mely egészségügyileg elsősorban a légúti betegségeknél fejt ki kedvező hatást. Mindkettőnek megvan a maga létjogosultsága, saját hangulata, kultúrája.
Egy szaunában hasonlóan érezzük magunkat ahhoz, mintha belázasodtunk volna. (Ám lázas betegen ne szaunázzunk!) A lázról egyébként köztudott, hogy a szervezet védekező reakciója. A szaunázásnál azonban a verejtékezéssel nem csökken testhőmérsékletünk, az erek tágulnak, folyamatosan felveszik környezetük hőmérsékletét (ezért érregeneráló hatású is). Ebben a "mesterséges lázban" javulnak az anyagcsere folyamatok, fokozódik a szervezet vérellátása.
A vérkeringés fokozása révén a szauna edzi a szívet, javítja a vérkeringést. Ugyanakkor vérkeringési zavarokkal és szívpanaszokkal küszködőknek óvatosan kell bánni a szaunával. A hirtelen hőmérsékletváltozás - a hideg, meleg folytonos változtatása - nem ajánlott a magas vérnyomásban szenvedőknek. Ám ha egy finn szívbeteg orvoshoz fordul, nem tiltják el a szaunázástól, azt azonban elmondják a betegnek, hogy módjával használja a forróságot. A szaunázás ennek ellenére nem játék, a magas hőmérséklettel vigyázni kell! Epilepsziások, vese- és súlyos szívbetegek, heveny ízületi gyulladásban szenvedők nem vehetik igénybe. Kisebb gyerekeket hatéves korig nem tanácsos szaunáztatni, valamint azoknak is érdemes kerülni az izzasztókamrát, akiknek rosszul működik a hőszabályozása. A gyerekek mindig az alsó lépcsőn üljenek, hiszen ott nincs annyira meleg.
A szaunázás próbára teszi, így erősíti az immunrendszert, továbbá segít a lappangó betegségek felszínre kerülésében, legyőzésében - felerősíti a szervezet öngyógyító képességét. A szauna melege olyan számunkra, mint a hüllőknek a napsütés. Hatására életre kel szervezetünk, fokozódik belső elválasztású mirigyrendszerünk működése, belső szerveink is élénken reagálnak a hőmérséklet és páratartalom változására. A szaunázás nemcsak a szárazkamrában való tartózkodást jelenti: szorosan hozzátartozik a hideg fürdő vagy zuhany is. A lehűtést érdemes a lábaktól kezdeni. A lábakon végzett hirtelen érösszehúzás segít megelőzni a visszerek kialakulását.
Télen akár követhetjük az északi példát is, a finnek mikor kijönnek a szaunából, meghemperegnek a hóban is, így hűtik le testüket - mielőtt újra visszamennek a melegbe. A hőfokváltozás ugyanis - gondoljunk a Kneipp-kúrára - edzi bőrünket, élénkíti testünket, szellemünket, erősíti idegrendszerünket. A szauna félhomályos melegében a bőrfelszín aprócska hajszálerei megnyílnak az odatóduló véráramnak. A friss vér vitaminokat, vizet hoz a bőr felső rétegeihez. A forróság hatására kitágulnak a bőr pórusai, így az őket eltömítő piszok könnyedén kilökődik. Beindul az izzadás, és bőrünk olajmirigyeinek termelése. Igencsak megélénkül az élet mikroszkopikus szinten! Majd a hidegben épp ellenkezőleg: összehúzódnak bőrünk pórusai, elzárván az utat a baktériumok és vírusok elől. Az összehúzódás és a kitágulás váltakozása megfiatalítja, rugalmassá teszi bőrünket. Nem csoda, hogy a szaunázás végeztével bőrünk feszesebb, simább, tisztább mint bármikor.
Ami még feltétlenül hozzá kell tartozzon egy-egy kellemesen lefárasztó szaunához, az a pihenés! Ne feledjük, hogy szervezetünk ilyenkor nagy igénybevételnek van kitéve, ezért szüksége van a regenerálódásra. Ne feledkezzünk meg a jelentős vízveszteség és ásványi anyagok pótlásáról sem. A rendszeresen szaunázók a verítékezéssel egyébként kevesebb ásványi anyagot veszítenek, mert sóháztartásuk hozzászokik a stresszhelyzetekhez.
Mind a szaunázásnál, mind a gőzfürdőzésnél alkalmazhatunk aromaterápiát. A száraz szaunánál az illóolajok hatóanyagai nemcsak belégzés útján, de a megnyílt pórusainkon keresztül is szervezetünkbe jutnak. A gőzfürdőben belégzés, inhalálás útján juthatnak szervezetünkbe a hatóanyagok. Ezzel fokozhatjuk a szauna és a gőz meghűléses betegségekkel szembeni gyógyhatását. Egyben az aromaterápiás hatással még hatékonyabban oldhatjuk a stresszt, lazító, nyugtató atmoszférát teremthetünk. Rendszeres szaunázással, gőzöléssel mindenképpen elejét vehetjük a légúti megbetegedéseknek, s jó kondícióban tarthatjuk magunkat.
A közvélekedéssel szemben a szaunázás nemigen fogyaszt, hiszen a súlycsökkenést a vízveszteség okozza, melyet gyorsan pótolnunk kell utána, de felgyorsult vérkeringésünk (szívünk a normális mennyiség 1,5-2-szeresét pumpálja) beindítja szervezetünk egészséges működését, amely már segíthet az optimális testsúly beállásában.
Az ülő foglalkozást végző, keveset mozgó, helytelenül táplálkozó vagy dohányzó ember számára a szaunázás lendítő erőt adhat az életmódváltáshoz. Az életre kelő szervezet jelzi, hogy testünknek szüksége van a rendszeres mozgásra, sportra, kirándulásra. Az addig sokat éjszakázó, tévéző, nehezen elalvó vagy kimerülten ágyba dőlő ember a rendszeres szaunázás nyomán valósággal átalakul, kicserélődik. Igényét érzi, hogy szakítson rossz szokásaival, egészségtelen életmódjával.
Egy jó szaunázás olyan, mint egy kimerítő edzés. Szaunázás után a férfiak részére egy speciális lehetőség kínálkozik: a különlegesen sima borotválkozás, ugyanis a pórusok a nagy meleg hatására erősen kitágulnak. Érdemes minden héten szaunázni legalább egyszer, és fokozatosan szoktatni magunkat a forróságterápiához. A szaunában mindig igyekezzünk megnyugodni, kikapcsolni, hogy testileg-lelkileg egyaránt revitalizálódjunk!
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...