Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Milyen problémák léphetnek fel a fürdők vizétől?

2009. 04. 01. 16:55
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
A fürdők vizét az ÁNTSZ és az üzemeltetők a rendkívül szigorú előírásoknak megfelelően rendszeresen ellenőrzik. Ennek ellenére előfordulhat, hogy fürdőzés után kellemetlen élményekkel távozunk. Mire kell odafigyelnünk?
Mi biztosítja a fürdők vizének magas higiéniai színvonalát?
Az ÁNTSZ munkatársai helyszíni szemlén győződnek meg arról, hogy a működés közegészségügyi feltételeiről az üzemeltető gondoskodott-e. Megfelelő-e a medencéket feltöltő víz minősége, jól működik-e a víz folyamatos tisztítását végző vízvisszaforgató berendezés, biztosított-e a fertőtlenítőszer adagolása.
Az üzemeltetőnek a víz minőségét a jogszabályokban meghatározott gyakorisággal mikrobiológiai és kémiai szennyezőkre vizsgáltatnia kell, erre kijelölt akkreditált laboratóriumban. A vizsgálati eredményeket az ÁNTSZ-nek be kell mutatnia. Természetesen az ÁNTSZ munkatársai ismételten ellenőrzik a fürdők higiénés állapotát és a strandot ellátó víz és medencevíz minőségét. Minden rossz vízminőségi eredményt azonnali intézkedés követ. Az intézkedés történhet például a friss víz utánpótlás mennyiségének növelésére, a vendéglétszám korlátozására, teljes vízcserére, a medencék fertőtlenítésére.

Milyen problémák adódhatnak mégis?

A problémák adódhatnak egyrészt abból, hogy a fertőtlenítésre használt klór az érzékeny bőrű egyéneknél bőrpanaszokat okoz. A másik gond abból adódhat, hogy kórokozók kerülnek a vízbe, és ott elszaporodnak. Ez elsősorban a még néhány helyen töltő-ürítő rendszerben üzemelő medencék esetén fordulhat elő.

Hogyan ismerhetjük fel, hogy mitől vannak a panaszaink?

Túlklórozásra kell gondolni, ha a következő panaszok jelentkeznek:
  • Elsősorban bőrpanaszok figyelhetők meg: a bőr száraz, erősen viszketővé válik. Oka, hogy a klór mint izgató anyag, a megengedettnél nagyobb mennyiségben gyulladást okozhat.
  • Gyakori a szem gyulladása is: a szem kötőhártyáján vörös, szúró, égő érzés lép fel. Váladékozás nincs.
  • Kisgyermekek bőre érzékenyebb a túlklórozásra, ezért náluk fokozottabban kell vigyázni. Fürdőzés után célszerű gyógyszertárban kapható, nagy tisztaságú testápolóval bekenni a gyermek bőrét.
A vizsgálatok azonban kiterjednek a klór mennyiségének meghatározására is. A medencék vizének klórtartalma az esetek túlnyomó többségében nem haladja meg az előírt mennyiséget.
Melyek a kórokozók elszaporodásának tünetei?
  • Bőrpanaszok: a vízben található baktériumok a sebek gennyedését okozhatják. A gombák vörös, viszkető elváltozásokat okozhatnak a bőrön.
  • Szem- és fülpanaszok: főleg gyerekeknél a legelső tünet lehet a gennykeltő baktériumok által okozott kötőhártya-gyulladás. Makacs, gennyes váladékozás kíséri. A vírusok által okozott kötőhártya- gyulladás nem gennyes váladékozással, hanem szúró, égő érzéssel jár.
  • A vízben esetlegesen előforduló kórokozók okozhatják még a húgyutak és nemi szervek gyulladását is, amely égő fájdalmat okoz az érintett területeken. A hólyaghurut folyamatos, fájdalmas vizelési ingert, a hüvely gyulladása viszkető sárgás-fehéres váladékozást okoz.
Minden fent említett panasz esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

Hogyan lehet megelőzni a bajt?
  • A medence használata előtt zuhanyozzunk le!
  • Használjuk a medence előtt levő lábmosót!
  • Fertőző beteg nem fürödhet közfürdőben!
Fürdőreakció

A gyógyfürdő kúra esetén a beteg fájdalmai fokozódhatnak, közérzete rosszabbodhat, sőt hőemelkedés léphet fel. Ezt hívják fürdőreakciónak.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Őszi feltöltődés a Tiszától karnyújtásnyira!

A Martfű Hotel Thermal Spa kényelmes szobáival, közvetlen fürdő- és wellness összeköttetéssel élményekben gazdag feltöltődést kínál ősszel is! Kedvezményes csomagajánlatok: Együtt a család, Márton-napi pihenés, Senior felfrissülés. Kérjen ajánlatot! Megnézem