Minden második magyar ettől szenved, pedig van rá gyógymód
Nagyon keveset tudunk az ivókúrákról, pedig számos betegségen segíthetnek.
Idén a Magyar Fürdőkultúra Napjának kiemelt témája a hazai, több ezer évre visszanyúló fürdőkultúra gyökereinek és értékeinek megismertetése volt. Ennek keretében indították útjára azt a programot, aminek segítségével az ivókúrák népszerűségét kívánják növelni. Feltételezhetően ezt a szellemiséget tükrözte a sajtótájékoztató helyszínének kiválasztása is, ugyanis a Széchenyi Gyógyfürdő ivócsarnokába invitálták az érdeklődőket, ahol meg is lehetett kóstolni a fürdő karakteres ízű gyógyvízét. (Az ivókút vize kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz.)
A gyógyvíz lehet a megoldás
Ruszinkó Ádám, az NGM (Nemzetgazdasági Minisztérium) turizmusért felelős helyettes államtitkára egyebek mellett (a sajtótájékoztatón elhangzottakról itt tudhat meg többet) arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánkban a lakosság majdnem fele küzd különböző emésztési problémákkal, amire kiváló megoldást nyújthatnának gyógyvizeink. Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára portálunknak elmondta, elsősorban a fiatalokkal szeretnék megismertetni az ivókúrák jelentőségét.
Azt, hogy erre mennyire szükség van, remekül illusztrálja, hogy bár láthatóan van forgalma a Széchenyi ivócsarnokának - lelkes, idős hölgyeket és gyógyvizet liter számra hordó motorost is látni itt - mégis sokak még azzal sincsenek tisztában, hol is található ez az épület. Valószínűsíthetően a víz élettani hatásairól még kevesebbet tudnak.
Kíméletesen szabályoznak
Ásványvizeinket, - melyek literenként legalább 1000 mg oldott ásványi anyagot vagy ritka elemeket (jód, fluor) tartalmaznak - korlátlanul fogyaszthatjuk, azonban a gyógyvizeket - ezeknek tudományosan igazolt gyógyhatása van - csak orvosi felügyelet mellett ajánlott fogyasztani. Az ivókúrát az esetek többségében fürdőkúrával együtt alkalmazzák, mivel fokozza a kezelés hatékonyságát. A gyógyvizek többsége hamar elveszíti hatását, ezért a helyszínen kell fogyasztani őket, azonban vannak olyan vizeink is, melyek gyógyhatásukat hosszú ideig megtartják és palackozva is forgalomba hozhatók, így ezeket otthon is ihatjuk. A gyógyvizek kíméletesen szabályozzák a gyomor, a belek, a vese és a máj működését; hatásosan kezelik a gyomorbántalmakat és bélproblémákat.
Egy ivókúra többnyire négy héten át tart, és a szokásos napi folyadékbevitelt fél-egy literrel növeli meg. Önmagában már az is jót tesz, hogy a többletfolyadék átmossa a szervezetet. A kúra hatása azonban a víz hőmérsékletétől is függ, a szájban semlegesnek tűnő 38 Celsius fokos folyadék helyett általában a 40-50 fokos vizet kell fogyasztani. A meleg víz kitágítja a gyomor ereit, csökkenti a mozgásait, fokozza a gyomornedvek elválasztását, a hideg pedig a bélmozgásokat fokozza.
Werkner Anita
Termálfürdő.net
Termálfürdő.net