Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Öncélú meztelenkedés?

2013. 11. 08. 10:38
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Egy-két országot kivéve Európában - ahol élnek az emberek a szauna adta lehetőségekkel, egészségügyi örömökkel - szinte kivétel nélkül fürdőruha nélkül vesznek részt a szaunaprogramokon. Ám ennek nincs köze a naturizmushoz!
Leginkább a német nyelvterület úttörő igazán ebben.  Úgy is fogalmazhatunk, hogy a szaunában a fürdőruha mentesség az elfogadott. Ennek okaira lehet jó sok érvet felhozni, kezdve onnan, hogy tradíció, finn szokások, egészen addig hogy élettanilag se jó a bőrünknek, ha nem szellőzik, ha műszálas, uszoda klóros vizétől kipárolgó fürdőruhában vagyunk. Akik igazán megkedvelik a szaunázást egy idő után legtöbben saját maguk is rájönnek, hogy mennyivel jobb fürdőruha nélkül szaunázni.
De sokuk ennek ellenére nem nevezi magát naturistának, nudistának. (Ezen fogalmak pontos definíciójára azért most nem térnék ki.) A fürdőruhás szaunázás hívei pedig nem feltétlen tudatlanok, van bennük talán egy kis félelem az ismeretlentől, illetve jelen van egy csepp - sokszor megjátszott - prüdéria is.
Ám a ruhamentességet sokszor csak maga az emberi hozzáállás teszi nehezen elfogadottá. A SzaunaClubosok már tapasztaltak olyat, hogy valakit bábnak szólítanak, mert még nem képes fesztelenül, pucéran ülni a szaunába. Ilyenkor érdekes módon legtöbbször férfitársaim borulnak ki, hogy egy-egy magyar szaunában nyakig lepedőbe, törülközőbe tekert nőkkel kellett együtt szaunázni. Úgy gondolom a lényeg, hogy ne legyen a szaunában valakin fürdőruha - nem pedig az, hogy egymás testi adottságain legeltessük a  szemünket.
Viszont sok ember úgy megy el szaunaprogramokra, hogy azok ruhanélküli események, és mint egy nudista strandon: ruha nélkül vannak az egész esemény időtartama alatt. Nem tartom magam prűd embernek, magam is járok ruhanélküli strandra nyáron, de úgy gondolom, ha egy fürdő meg is engedi a ruhanélküliséget, egyfajta alap illemet akkor is megkövetelhet. Gondolok itt például arra, hogy büfében, étkező területen egy törülközőt tekerek magam köré, nem egy szál semmiben eszem-iszom.
A szaunázásnak vannak olyan apróbb írtatlan szabályai, amit minden résztvevőnek illik betartani. A szaunák ruhanélkülisége sok embernek erotikus, szexuális töltetet is tartalmaz, ami egy nagyon nem helyes. Sokan azért nem mernek helyesen szaunázni, mert attól tartanak hogy ez egyfajta felhívás, provokatív tett az ismerkedni vágyóknak. Nem, semmiképp sem az.
Ahogy az is alapvető illem, hogy a szaunában az izzadságot nem rázzuk le magunkról se a mellettünk ülőre, se a szauna kályhára. Ha valaki otthon a saját szaunájában egymaga van, ott megtehet bármit, de egy közösségi helyen már oda kell figyelni egymásra! 
A szaunamesternek is figyelnie kell egy ilyen helyen. Mire is gondolok? Hogy ott ő vendégekért van. Ne legyen mezítelen a felöntés alatt. Hallottam ilyet, láttam ilyet? Ha egyik törülközővel a levegőt mozgatja át a szaunában, mindig legyen egy másik törülköző is nála, hogyha a melegtől megizzad, abba törölje le saját izzadtságát. Láttam feltöntést, ahol a program előadója ugyanabba a törülközőbe törölte meg a homlokát, amivel  a vendégeknek a légmozgást adta...
Meg kell becsüljük azokat a helyeket, ahol lehet úgy szaunázni, hogy nem kell fürdőruhát viselni. Vannak ilyen helyek, viszont a ruha nélküli szaunázás nem naturizmus. Nagyon jó lenne, ha minden fürdő, wellnessközpont, vagy szaunázásra alkalmas hely egyértelműen kiírná hogy a szaunák területén a helyes és elvárt viselet, ha nincs fürdőruha. Viszont úgy tudom, hogy egyik magyarországi szaunázós hely sem naturista hely. Nem keverném ide azokat a lehetőségeket, amikor egy-egy fürdőben zárás után naturista rendezvény volt szaunázással egybekötve, hiszen ezek nem a nagyközönség számára megnyitott helyek, bár bárki aki tud erről, ott lehetett. A helyes szaunázásra nekünk is oda kell figyelni, és a fürdőknek segíteni, hogy a lehetőségét megteremtsék ennek.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

A NYÁR nem múlhat el élmények nélkül!

Napsütés, strandolás, kalandos programok, wellness élmények, gyermekanimáció, számtalan élmény az egész családnak... Tekintse meg a legjobb nyári wellness ajánlatokat most!Megnézem