Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba

Tanösvény épül a tatai Fényes Fürdőn

2013. 05. 09. 12:44
Forrás: Turizmus.com
Fürdőzés
A bányászat megszűnése után életre kelt forrásokkal táplált tatai Fényes Fürdő természetvédelmi területen az önkormányzat ökoturisztikai tanösvényt hoz létre, mely bemutatja a vizes élőhely állat- és növényvilágát - tájékoztatta a projekt koordinátora szerdán az MTI-t.
Lakos Zsuzsanna elmondta, a fürdő természetvédelmi területen fekszik, melyen öt forrástóból és környezetéből 20-22 fokos, enyhén szénsavas víz tör fel. A 33 hektáros terület jó része érintetlen, azon égerláp található, illetve számos védett növény- és állatfaj él. A tanösvény megvalósításához az önkormányzat 184 millió forint uniós támogatást nyert el.
Az ösvény első szakaszán, a régi medencék fölött a látogatok túravezető nélkül, kötélhídon és csónakon is közlekedhetnek. A fokozottan védett természetvédelmi terület csak vezetővel kereshető fel. Itt a látogatók felmehetnek a lombkorona szintjéig, ahol képet kapnak az élővilágról.
A területen kialakítanak egy látogatóközpontot, melyben a tágabb környezet, a Ramsari övezet nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyeihez tartozó az Öreg-tó és a Ferencmajori halastavak élővilágát is bemutatják. Az épület előtt egy szerkezet mutatja majd a feltörő karsztvíz nyomását. A gyerekeknek vízi játszóteret hoznak létre aranymosó tóval, vízi puskával, kötélhíddal és vízi kerékkel.
A Fényes-fürdő területén lévő földtani törésvonalakból a Gerecse hegységben összegyűlt karsztvíz tör a felszínre. A vízhozamra jellemző volt, hogy 1886-ban az Akadémia megbízására megtervezték Budapest egy részének vízellátását a tatai források vizéből. A terv elvetésének egyik oka az volt, hogy a 20-22 fokos víz Budapestig csak 17-18 fokra hűlt volna le.
A forrásokból és azok lefolyó vizéből Tata község 1913-ban a közönség számára fürdőt alakított ki. A térség szénbányászata intenzív vízkiemeléssel járt, ezért 1972-ben elapadtak a források és a fürdő fúrt kútból üzemelt. A bányászat megszűnése után a források újból működnek, jelenleg napi 30 ezer köbméter víz tör a felszínre, a tavakba és környezetükbe visszatérhet a korábbi élővilág.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...