Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók TOP 10 őszi fürdőtippTOP 10 őszi fürdőtipp További ajánlatok

Természetes gyógymód klimatikus gyógyhelyeinken

2014. 03. 06. 16:11
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Miskolctapolcán, Egerben vagy a környék más fürdőhelyein járva kiváló alkalom kínálkozik, hogy fürdőtúránkat valami üdítően kellemes élménnyel egészítsük ki. A közeli gyógybarlangok, klimatikus gyógyhelyek vagy épp a mátraderecskei szárazfürdő egyre kedveltebb célpontjai az egészségturizmusnak.
Észak-Magyarországon a föld mélyében rejlő természetes erők, a klíma és természeti kincsek hasznosítására alapozott gyógyturizmusnak értékes hagyományai alakultak ki.
Gyógybarlangok
A barlangok allergénmentes környezetnek tekinthetőek. Nincsenek ingerlő porok, betegséget előidéző baktériumok, nem érvényesülnek a fronthatások. A barlangkúra asztma, tudőtágulás, bronhitisz (hörgőgyulladás), hörghurut kezelésére szolgál. Az egész évben állandó  barlangi klíma (13-15 C°, 90%-os páratartalommal) jótékony hatással van a légzőszervi betegségekre.
 
Ahol barlangterápiát lehet igénybe venni:
Szent-István barlang Miskolc-Lillafüred
3517 Miskolc-Lillafüred Tel: +36 46 334-130
A cseppkőképződményekben gazdag 55 méter mélységű barlang teljes hossza 800 m, ennek körülbelül fele látogatható a nagyközönség számára. Hőmérséklete 10 °C, ezért a túrához ajánlatos pulóvert magunkkal vinni!
és az áprilisban újra nyitó Tapolcai tavasbarlang, ahol új látogatóközpontot alakítanak ki:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
 
Baradla-barlang
Vass Imre- barlang
Rákóczi-barlang
Béke-barlang
Kossuth-barlang
Meteor-barlang
 
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság barlangjai
 
Létrási-vizesbarlang
 
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság barlangjai
 
 
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság barlangjai
 
Klimatikus gyógyhelyek
A Mátra és a Bükk hegység klímájának gyógyhatását nem csak a magaslati levegőnek, de a dús növényzetű erdőségeknek is köszönheti. Kékes és Galyatető, Mátraszentimre, Mátraháza, Mátrafüred, Miskolc-Lillafüred, Bükkszentkereszt, Szilvásvárad ingerklímája kitűnően gyógyítja az idült légzőszervi betegségben, porártalomban szenvedőket, de az idegrendszerre is nyugtató hatású. A Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet szubalpin klímája az asztmatikus betegségek gyógyítására alkalmas.
Kékestetői Gyógyintézet
3221 Kékestető Tel: 37/367-059
A magaslati éghajlatnak megfelelő klimatikus viszonyok tették lehetővé gyógyhellyé nyilvánítását. A magaslati levegő elsősorban az idült légzőszervi és pajzsmirigy megbetegedéseket gyógyítja kiváló eredménnyel.
Széndioxid-szárazfürdő (Mofetta) Mátraderecske
3246 Mátraderecske, Mátyás u. 19/a Tel: +36 36 576-200
A palóc hagyományokat őrző Mátraderecske a Mátra legszebb vonulatán fekve egyedi mikroklímát élvez. A Magyarországon egyetlen helyen, a gyönyörű fekvésű mátrai faluban található természeti kincset már régóta alkalmazzák betegségek kezelésére, gyógyítására. Ez egy mintegy 1000 m mélységből feltörő nagy szén-dioxid tartalmú gyógyhatású gáz (a geológusok mofettának nevezik a sok szén-dioxidot tartalmazó viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést). A gyógyulni vágyó belép egy medencébe, amelyben víz helyett színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb szén-dioxid van. A benne szintén gyógykoncentrációban fellelhető radontartalommal különlegesen hatásos elsősorban szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, a vérnyomás tartós csökkentésére, ízületi betegségekkel kapcsolatos fájdalmak mérséklésére és megszüntetésére, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőségi és impotencia problémák, vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszok kezelésére, az ellenállóképesség fokozására.