Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Természetes gyógymód klimatikus gyógyhelyeinken

2014. 03. 06. 16:11
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Miskolctapolcán, Egerben vagy a környék más fürdőhelyein járva kiváló alkalom kínálkozik, hogy fürdőtúránkat valami üdítően kellemes élménnyel egészítsük ki. A közeli gyógybarlangok, klimatikus gyógyhelyek vagy épp a mátraderecskei szárazfürdő egyre kedveltebb célpontjai az egészségturizmusnak.
Észak-Magyarországon a föld mélyében rejlő természetes erők, a klíma és természeti kincsek hasznosítására alapozott gyógyturizmusnak értékes hagyományai alakultak ki.
Gyógybarlangok
A barlangok allergénmentes környezetnek tekinthetőek. Nincsenek ingerlő porok, betegséget előidéző baktériumok, nem érvényesülnek a fronthatások. A barlangkúra asztma, tudőtágulás, bronhitisz (hörgőgyulladás), hörghurut kezelésére szolgál. Az egész évben állandó  barlangi klíma (13-15 C°, 90%-os páratartalommal) jótékony hatással van a légzőszervi betegségekre.
 
Ahol barlangterápiát lehet igénybe venni:
Szent-István barlang Miskolc-Lillafüred
3517 Miskolc-Lillafüred Tel: +36 46 334-130
A cseppkőképződményekben gazdag 55 méter mélységű barlang teljes hossza 800 m, ennek körülbelül fele látogatható a nagyközönség számára. Hőmérséklete 10 °C, ezért a túrához ajánlatos pulóvert magunkkal vinni!
és az áprilisban újra nyitó Tapolcai tavasbarlang, ahol új látogatóközpontot alakítanak ki:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
 
 
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság barlangjai
 
Létrási-vizesbarlang
 
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság barlangjai
 
 
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság barlangjai
 
Klimatikus gyógyhelyek
A Mátra és a Bükk hegység klímájának gyógyhatását nem csak a magaslati levegőnek, de a dús növényzetű erdőségeknek is köszönheti. Kékes és Galyatető, Mátraszentimre, Mátraháza, Mátrafüred, Miskolc-Lillafüred, Bükkszentkereszt, Szilvásvárad ingerklímája kitűnően gyógyítja az idült légzőszervi betegségben, porártalomban szenvedőket, de az idegrendszerre is nyugtató hatású. A Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet szubalpin klímája az asztmatikus betegségek gyógyítására alkalmas.
Kékestetői Gyógyintézet
3221 Kékestető Tel: 37/367-059
A magaslati éghajlatnak megfelelő klimatikus viszonyok tették lehetővé gyógyhellyé nyilvánítását. A magaslati levegő elsősorban az idült légzőszervi és pajzsmirigy megbetegedéseket gyógyítja kiváló eredménnyel.
Széndioxid-szárazfürdő (Mofetta) Mátraderecske
3246 Mátraderecske, Mátyás u. 19/a Tel: +36 36 576-200
A palóc hagyományokat őrző Mátraderecske a Mátra legszebb vonulatán fekve egyedi mikroklímát élvez. A Magyarországon egyetlen helyen, a gyönyörű fekvésű mátrai faluban található természeti kincset már régóta alkalmazzák betegségek kezelésére, gyógyítására. Ez egy mintegy 1000 m mélységből feltörő nagy szén-dioxid tartalmú gyógyhatású gáz (a geológusok mofettának nevezik a sok szén-dioxidot tartalmazó viszonylag alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést). A gyógyulni vágyó belép egy medencébe, amelyben víz helyett színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb szén-dioxid van. A benne szintén gyógykoncentrációban fellelhető radontartalommal különlegesen hatásos elsősorban szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, a vérnyomás tartós csökkentésére, ízületi betegségekkel kapcsolatos fájdalmak mérséklésére és megszüntetésére, köszvény, csontritkulás, egyes nőgyógyászati betegségek, meddőségi és impotencia problémák, vegetatív idegrendszeri eredetű belgyógyászati panaszok kezelésére, az ellenállóképesség fokozására.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...