Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

Több mint ötven betegséget gyógyít hazánk unikális kincse

2014. 11. 29. 08:57
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Kevéssé ismert, pedig több mint ötven betegséget gyógyít hazánk egyedi természeti kincse, a mofetta.
Míg hazai gyógyvizeink áldásos hatásai aránylag ismertek, a mofettáról, avagy a szárazfürdőről egy kicsit már kevesebbet hallani, pedig Székelyföldön igen gyakoriak a mofetták és a borvizes források, ezeket a helyi lakosság évszázadok óta használja. Azonban országhatáron belül is lehet részünk ebben a kivételes és egyben egészséges élményben - egyebek között Parádfürdőn.
No de mi is az a mofetta? - Komplex hatás
A mofetta vulkáni utótevékenységhez kötődő, főleg szén-dioxidból álló gázfeltörés, mely körülbelül 1000 méter mélyről érkezik. Ezt a Magyarországon egyedülálló jelenséget használják ki Parádfürdőn, ahol a szálloda parkjának területén található a természetes gáznyerőhely, ahonnan kompresszor segítségével jut be a CO2 gáz a mofetta-medencébe.
Több mint ötven betegséget gyógyít hazánk unikális kincse
 
A mofetta szó egyébként az olasz "mephitis" kifejezésből ered, mely "bűzös kipárolgást" jelent. A gáz magas szén-dioxid, illetve radon tartalommal bír, továbbá oxigént, nitrogént és metánt is tartalmaz. Ez az unikális természetes gyógygáz hazánk egyik igazi balneológiai kincse, jelenlegi ismereteink szerint 54 betegséget gyógyít. Alkalmas érrendszeri, mozgásszervi és reumatológiai betegségek kezelésére, továbbá értágító, immunrendszert stimuláló és közérzet javító hatása is ismert.
Több mint ötven betegséget gyógyít hazánk unikális kincse
Vizsgálat mofetta előtt
 
A mofetta komplex hatása a magas CO2 koncentráció okozta értágulás mellett a gyógyhatású radonnak is köszönhető. A felszívódó gáz hatására a bőrerek lokálisan kitágulnak, a kapilláris keringés fokozódik, a véráramlási sebesség nő, azaz a keringés teljesítménye nő és a szervek oxigén ellátása élénkül. A szárazfürdők hatására bizonyítottan csökkent a kórházi kezelések száma, a betegek 94 százaléka részben vagy teljesen megszabadult a súlyos érszűkület okozta kínzó fájdalomtól.
Hogyan kell elképzelni a kezelést?
A mofetta-kezelés során a beteg miután lassan bement a medencébe - fontos, hogy ne kavarja fel a gázt -, mellmagasságig ül a szén-dioxid gyógygázban. Az első szárazfürdőt minden esetben orvosi vizsgálat előzi meg. A mofettázáshoz laza ruházat javasolt és a cipőt is ajánlott levenni. A medencében kerülni kell a hirtelen mozdulatokat és tilos belehajolni a gázba. Annak érdekében, hogy ez véletlenül se történhessen meg a páciensek hevederekkel rögzíthetik magukat a háttámlához. Rosszullét esetén a gázt pillanatok alatt kiürítik a medencéből.
Fürdőzés közben a vendégek jellegzetesen kipirulnak, izzadnak és melegséget éreznek, ez a CO2 érzőidegekre gyakorolt hatásával magyarázható. A kezelés 25 percig tart, ezt érdemes kúraszerűen ismételni legalább két héten keresztül.
Több mint ötven betegséget gyógyít hazánk unikális kincse
 
A mofetta terápiás kezelés céljából vagy rekreációs indíttatásból is alkalmazható. A szárazfürdőt önköltségen és OEP-finanszírozással is igénybe lehet venni Parádfürdőn. Az itt feláramló CO2 gázt 2013-ban gyógygázzá, a szállodát 2014-ben pedig gyógyszállóvá minősítették. A gyógyászati részlegen kiegészítő egészségügyi szolgáltatásokat is nyújtanak a különböző betegségek - egyebek közt a szív- és érrendszeri-, mozgásszervi-, nőgyógyászati-meddőségi problémák - gyógyítására és megelőzésére.
A wellness részlegen pedig masszázs, fényterápiás aromakabin és sókabin, török gőzfürdő, illetve több fajta szauna segíti a gyógyulást és a pihenést. A mofetta gyógyhatása a szinte harapható mátrai levegővel kombinálva garantálja a fizikai és szellemi megújulást.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

Hévízi wellness -30%!

Jöjjön júniusban most 30% kedvezménnyel Hévízre a Hotel Európa Fit****superior szállodába, ahol az extra kedvezményes árak mellett 8 beltéri és kültéri úszó-, élmény- és gyógymedence, kétszintes szaunavilág, félpanziós ellátás, változatos programkínálat várja Önt. Ne maradjon le erről az ajánlatról, amely a tökéletes pihenést kínálja most különleges áron! Az ajánlat visszavonásig érvényes.Megnézem