Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók Hétköznapi ajánlatokHétköznapi ajánlatok Szenior és gyógykúra ajánlatokSzenior és gyógykúra ajánlatok További ajánlatok

Történelmi fürdő Szlovákiában, amiért érdemes egy kicsit utazni

2017. 05. 11. 07:50
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Szlovákiában nagyon sok remek fürdő várja a pihenni, kikapcsolódni vágyó közönséget. Már a határ menti településeken is rengeteg lehetőség adódik, de olyan fürdőváros is van, amiért érdemes egy kicsit messzebb is utazni. Ma Stubnyafürdőbe hívjuk önöket!

Szlovákia egyik legrégebbi fürdője

Stubnyafürdő (szlovákul Turčianske Teplice) városát Közép-Szlovákia középső részén, a Turóci-medencében találjuk, a Fátra, a Zsár és a Körmöci-hegység vonulatainak ölelésében. Stubnyafürdő Szlovákia és az egykori történelmi Magyarország legrégebbi fürdővárosai közé tartozik. A városról szóló első írásos feljegyzés is mindjárt a meleg vizes forrásokról tesz említést, 1281-ből. Ekkor még csak a grófi birtok részeként volt ismert, de a 16. században már a nagyközönség előtt is megnyitották a kezdetleges fürdőt, amely köré lassan egy szép kis városka épült. Ma már Stubnyafürdő járási székhely, központi szerepe nagyrészt idegenforgalmának köszönhető.
Történelmi fürdő Szlovákiában, amiért érdemes egy kicsit utazni

Gyógyítja a testet és a lelket

A város domináns történelmi építményét Kék Fürdőnek is nevezik. Az épületről egy bizonyos Chylcius doktor tett először említést írásában, 1726-ban. A Kék Fürdő tulajdonképpen egy 1728-ből származó kupolás neoklasszicista építmény.
Történelmi fürdő Szlovákiában, amiért érdemes egy kicsit utazni
A város elmaradhatatlan részét képezi a fürdőpark is, amelyet a 19. század második felében létesítettek. Gazdag növény- és állatvilág népesíti be a parkot, és megtalálható itt egy gyönyörű hársfasor is. Gyógyító hatása mellett tökéletes pihenést és kikapcsolódást biztosít. A fürdő meggyógyítja a testet, a csodálatos parkban tett séta pedig a lelket.
Történelmi fürdő Szlovákiában, amiért érdemes egy kicsit utazni

Medencék közvetlenül a forrás mellett

S hogy mire is jó Stubnyafürdő vize? A vesebetegségeket, a vizeletkiválasztó rendszer zavarait, valamint  mozgásszervi megbetegedéseket kezelik a korszerű fürdő wellness szolgáltatásai és az egész évben üzemelő SPA & Aquapark termálvizével. A komplexum Stubnyafürdő központjában található, a fürdőpark szélén. Az aquapark egész éves nyitvatartással rendelkezik, egyedülálló ásványvízforrása nem csupán termálvíz, de gyógyhatással is rendelkezik. A forrásnál a víz hőfoka 44 - 46°C fok, közvetlenül a gyógyforrások területén 2 medence is található. A gyógyfürdőhöz kapcsolódó termálvizes aquapark két részre osztott, a SPA részben 35 és 38°C-os termálvizes medence található, míg az Aquapark részben 33°C fokos termálvízzel töltött medencék várják a látogatókat.
Történelmi fürdő Szlovákiában, amiért érdemes egy kicsit utazni

Pihenés mellett igazi kaland

A fürdő persze nemcsak a gyógyító kezeléseket, fürdőzést és pihenést, de kalandot is kínál. A néhány évvel ezelőtt átadott aquaparkban számos különböző csúszda, hullám medence és sodró folyosó várja a kicsiket és nagyok. A gyerekek számára a külső részen kialakított gyerekbirodalomban játékok és koruknak megfelelő vízi eszközök várják őket. A fürdő területén nyáron szárazföldi mini kalandpark és minigolf pálya is üzemel.
Történelmi fürdő Szlovákiában, amiért érdemes egy kicsit utazni
A város a megfelelő éghajlati viszonyoknak és a gyönyörű környezetnek köszönhetően a pihenés és a feltöltődés keresett helyszíne. Lehet sportolni, a környéken a látogatóknak alkalmuk van kivenni a részüket a síelés, kerékpározás és túrázás örömeiből. Kulturális túrára is indulhatunk, hiszen Stubnyafürdő Mikuláš Galanda festőművész szülőhelye, ahol a művész szülőházában állandó kiállítást láthatunk képeiből. 3,5 órás sétát kínál a Boróka erdőpark, mely túra a városközpontból indul, majd a fürdőparkon keresztül az erdőparkban folytatódik. Aki kerékpárra pattan és végigtekeri a Turóci kerékpárutat, megnézheti Szklabonya várát is.

Szóljon hozzá