Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók Karácsonyi ajánlatokKarácsonyi ajánlatok Szilveszteri ajánlatokSzilveszteri ajánlatok Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba További ajánlatok

Tusványos: két legendás erdélyi fürdő fesztiválja

2016. 07. 19. 07:50
Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
E héten várja látogatóig a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, avagy közismertebb nevén Tusványos. Tudták, hogy a fesztiválnak két csodás erdélyi fürdőhely ad otthont? Ismerjük meg őket közelebbről!
A Kárpát-medence nagyszabású szellemi műhelyeként ismert programsorozatot 1989 óta rendezik meg minden év nyarán, eleinte Bálványosfürdőt, később Tusnádfürdőt választva helyszínként. A fesztivál elnevezése is a két település nevének összevonásaként lett mára Tusványos. Bálványos- és Tusnádfürdő Erdély két legrégebbi, gyönyörű természeti környezetben található fürdője, a héten zajló rendezvénysorozat kapcsán érdemes róluk is néhány szót ejteni!

Népi legendából híres fürdőtelep

Tusnádfürdő az Olt szorosában, a sötét fenyvesekkel borított meredek hegyoldalon, 1842-ben létesült. Hargita megye legdélebbi fekvésű, egyik legkisebb, mégis világszerte ismert városa, a székelyföld keleti részének nemzetközi hírű fürdő és üdülőtelepe. Állítólag egy pásztorfiú csodálatos gyógyulásának esete terelte a figyelmet a településre. A fiú eltévedt és marháit keresve a szinte járhatatlan rengetegben a Tisztás patak beszédmezőnek nevezett mocsaras ingoványán kellett több alkalommal átgázolnia. Közben meglepve tapasztalta, hogy az ásványvizes iszapba mélyen bemerülő lábairól addig gyógyíthatatlannak hitt kiütései rövid idő alatt eltűntek. A csodás gyógyulás hírére egyre többen keresték fel a beszédmező forráslápját. Az Európa-hírű gyógyfürdő és üdülőtelep 1968-ban emelkedett városi rangra. Tusnádfürdõ és környékének természeti adottságai – változatos vegyi összetételű borvizek, mofetták, tiszta levegője, a lebilincselő táj – kitűnő gyógyhatásúak a neurózis, a szív és érrendszeri, a gyomor-, bél-, mozgásszervi bántalmak és a belső elválasztású mirigyek betegségeiben szenvedők gyógyításában. Látogatottságát földrajzi fekvésének és tájképi adottságainak köszönheti, hiszen Hargita megye legszebb magaslati fürdőhelyeinek egyike.
Tusványos: két legendás erdélyi fürdő fesztiválja

Radioaktív víz és gáz Bálványoson

Bálványosfürdő szintén magashegyi üdülőhely, Kézdivásárhelytől 20 km-re található. Körös-körül erdővel borított hegycsúcsok övezik, amelyek mélyében vulkanikus és üledékes kőzetek váltogatják egymást, így a feltörő széndioxid és kénhidrogén, egy sor, változatos ásványvízforrás keletkezését segítette elő. Vegyi összetételük miatt az ivókúrában – gyomor- és bélbántalmak kezelésében kiválóak; a száraz gázfürdőkkel, a mofettákkal együtt a szív- és érrendszeri bántalmakban szenvedők fürdőkúráját szolgáltató természetes gyógyhatások. Víznek is, gáznak is itt aránylag magas természetes radioaktivitása van. A csend, a negatív ionokban gazdag ózondús levegő, a pszichés betegek eldorádójává teszi Bálványosfürdőt, amely három régi s egykoron működő fürdőtelep összeolvadásából keletkezett. Mivel a vidék Délkelet-Erdély egyik leghíresebb gyógyfürdőjévé és üdülőhelyévé fejlődött, a lepergett száz esztendő alatt, megfordultak itt a hazai és külföldi leghíresebb geológusok, vegyészek, balneológus-orvosok valamint írók is. A fürdőknek sajnos mára csak egy kisebb része működik, de jó hír, hogy megkezdődött az újjáépítés.
Tusványos: két legendás erdélyi fürdő fesztiválja

Szóljon hozzá