Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Úszásnemek: a gyors

2008. 06. 09. 12:35
Szerző: Hradszki Róbert  Forrás: termalfurdo.hu
Fürdőzés
Az úszásról szóló cikksorozatunkban most az úszásnemeket vesszük sorra. Ugyan mit gondolunk legtöbben a gyorsúszásról? Körülbelül azt, hogy nem is látszik mikor vesznek levegőt közben, és ez az az úszásnem, amiben a leggyorsabban lehet haladni a vízben. Aki már próbálkozott is vele, azt is tudja, hogy igen sok erőt kivesz az úszóból. Vagyis végsősoron elég nehéz megtanulni, ezért sokan inkább mellben tempóznak tovább.
Az úszásnemek pontos technikáját nehéz elsajátítani megfelelő edzői támogatás nélkül, ezért aki azt gondolja magáról, hogy ismer egy adott úszásnemet, annak is javasoljuk: vegyen néhány leckét a legközelebbi strand úszómesterétől, s látni fogja a különbséget. Ha ugyanis "szabályosan", az adott úszásnemben legcélszerűbb technikával úszunk, azzal nem csak gyorsabbak leszünk, de az erőnket sem felesleges mozdulatokra fogjuk pazarolni. Vagyis nem fáradunk el olyan könnyen.
Azt se gondolják, hogy gyorsúszni csak gyorsan lehet. A tempót mindig mi magunk választjuk meg. A kapkodás csak a kezdeti bizonytalanságból adódik.

No nézzük!
A gyorsúszásnál mindig az egyik kar vezeti a mozgást. A kézfej a csuklóval és a könyökkel, vagyis az egész alkar egyvonalban mozog és húzás közben a  medence aljára mutat. A cél a minél nagyobb felületű vízfogás, amíg az alkar el nem hagyja a derék vonalát.
A másik kar lazán, könyökből lógatva, nem erőből lendül előre. A hüvelykujj vezeti a mozgást. Először az ujjhegyek érnek a vízbe, csak utána az alkar, a kar teljes kinyújtása pedig a test forduló mozgásának ritmusát követi.
A vállainkat ugyanis a gerinc tengelye körül forgatjuk. Pihenő karunk oldalán felfelé  emelkedik, a húzó kar oldalán pedig alulra kerül. A csípő csakúgy mint a vállak a gerinc tengelye körül forog, tulajdonképpen az egész forgás innen indul.
A karmunka tehát összetett mutatvány valóban, ehhez képest a lábmunka csak másodlagos, melyben többféle ritmus is szóba jöhet. Az erőteljes lábfejmozgás persze segíti az előrehaladást, ha fröcskölünk hátrafelé, az azt jelzi, hogy jól csináljuk. (Persze úgy  válasszuk meg a pályánkat, hogy senkit se zavarjunk vele.)
Minden második harmadik vagy negyedik karhúzásnál van légzés. A "nem lélegző" fázisban a medence aljára nézünk, lélegzés közben pedig oldalra, hiszen fejünket elfordítjuk, de az gerincünk vonalával továbbra is egyvonalban áll, és nem is emelkedik ki a vízből.

A gyorsúszás tehát valóban igen összetett mozgásforma, amelynek igazán hatékony elsajátítása hosszas gyakorlást és - nincs mit tenni - egy kis edzői felügyeletet is igényel. Ha azonban a feltételek adottak: meglepően rövid idő alatt elsajátítaható!
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...