Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Visszaállították természetes állapotát Esterházy grófné kedvenc tavának

2016. 12. 17. 20:50
Forrás: MTI
Fürdőzés
Fövényes part várja majd a fürdőzőket a tatai Fényes fürdőn található Grófi-tónál a nyári szezonban. A tónak visszaállították természetes állapotát: eltávolítottak belőle tizenötezer köbméter iszapot, és elbontották az évtizedekkel ezelőtt épített beton partot is.
A Grófi-tó Közép-Európa legnagyobb vízhozamú forrástava. A tó alján lévő forráscsoportból naponta 15 millió liter 20-22 fokos víz kerül a felszínre – tájékoztatta az MTI-t a város polgármestere, Michl József.
A tó a tatai forrásokkal együtt a tatabányai szénbányászat vízkiemelése miatt 1973-ban elapadt, majd a vízbázis védelme érdekében agyagréteggel terítették be. A mostani kotrással ezt az agyagpaplant távolították el, illetve fövenyes partot alakítottak ki.
A nyári szezonra a fürdőzők a tó partján természetes környezetet találnak, az öntisztulás miatt vonzó lesz a víz, megszűnik az algásodás. Az 50 millió forintos beruházást az önkormányzat saját költségvetéséből fedezte  - ismertette a polgármester.
Tatán a 2-3 millió évvel ezelőtti dunántúli vulkánkitörések törésvonalai mentén 16-22 fokos források fakadnak. A forrásokból és azok lefolyó vizéből kialakított fürdőben lévő legnagyobb tavat még Esterházy grófné használta fürdésre, innen a Grófi-tó elnevezés.
A bányászat megszűnése után a források visszatértek, és 20 év alatt 40 méterrel nőtt a karsztvízszint magassága. Tatán ma naponta több mint 30 millió liter víz jut a felszínre a visszatérő forrásokból.
(Képünkön a Grófi-tó tisztítás előtti állapota látható.)
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...

A NYÁR nem múlhat el élmények nélkül!

Napsütés, strandolás, kalandos programok, wellness élmények, gyermekanimáció, számtalan élmény az egész családnak... Tekintse meg a legjobb nyári wellness ajánlatokat most!Megnézem