Quantcast

Aktuális akciók
Tavaszi akciók Tavaszi akciók Tavaszi fürdőtippekTavaszi fürdőtippek

A purhab és a kőzetgyapot szigetelés összehasonlítása

2023. 01. 28. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

A kőzetgyapot szigetelés egy olyan szigetelőanyag, ami természetes alapanyagokból, általában bazaltkőből készül. A szigetelőpanelek általában merev vagy rugalmas formában érhetők el, leggyakrabban tekercsben vagy lapokban értékesítik.

A kőzetgyapot szigetelés jól ismert tulajdonsága a kiváló hőszigetelő képesség, ami lehetővé teszi, hogy hatékonyan megtartsa a galmeleget a hidegben és a hűvös levegőt a nyári forróságban. Emellett a kőzetgyapot nagyon jó hangszigetelő képességgel is rendelkezik. Előnye az is, hogy tűzálló, nem éghető és nem bocsát ki mérgező anyagokat. Környezetbarát is egyben, mivel természetes anyagokból készül és újrahasznosítható.

A purmester.hu szerint a purhab szigetelés számos előnnyel bír, ez az anyag, a poliuretán két alkotóelemből áll: poliol és izocianát alkotja. Rendkívül sokoldalú és ezért is igen népszerű a szigetelőanyagok között, mivel nagyon jó hőszigetelő és vízzáró tulajdonságokkal rendelkezik. Két folyékony anyag, az izocianát és a poliol keverékéből készül, melyek reakcióba lépnek egymással, majd kitágulnak és megkötnek, amikor a felületre permetezik őket.

Ezzel egy zárt cellás szerkezetű anyagréteget hoznak létre, ami nagyon hatékonyan képes megtartani a meleget vagy a hideget és minimalizálni a hőveszteséget az épületen keresztül. Előnye az is, hogy nagyon jó víz- és légzárással rendelkezik, ami megakadályozza a penészedést és a károsodást az épületben. Emellett tartós és rugalmas és képes a repedésekhez, illetve az egyenetlen felületekhez is illeszkedni. Nagy előnye még, hogy igen egyszerű a használata, gyorsan lehet vele dolgozni és rövid idő alatt meg is köt.

 

A különbségek
 

A kőzetgyapot és a purhab közötti különbségek pontosan mérhetők. A poliuretán jobb szigetelőanyag, mint a kőzetgyapot, így a fűtés olcsóbban jön ki vele, ez értékben kifejezve is látszik: egy 50 mm vastag poliuretán panel úgy szigetel, mint egy 80 milliméter vastag kőzetgyapot panel. Tűzállóságát tekintve a kőzetgyapot teljesít jobban, és hangszigetelésben is valamivel jobb, mivel a kőzetgyapot szálak megtörik az akusztikus hullámokat, így csökkentik azok intenzitását.

És persze az áruk sem egyforma. Bár a szigetelés ára függ a terület nagyságától, a minőségtől, az alkalmazott technológiától, általánosságban a purhab szigetelés ára magasabb, mint a kőzetgyapoté. A purhab szigetelőanyag előállításához használt alapanyagok és az alkalmazott technológia magasabb költségeket jelentenek, mint a kőzetgyapot esetén. Emellett a purhab szigetelés telepítése is magasabb költséggel járhat, mivel szakképzett munkaerőt kell alkalmazni a folyékony anyag precíz felhordásához.

A kőzetgyapot ára tehát általánosságban kedvezőbb, mint a purhabé, és a telepítése is egyszerűbb, mivel a kőzetgyapot szigetelőanyag lapokban vagy tekercsekben érkezik és csak el kell helyezni a megfelelő felületen.

A választánál azonban nemcsak az árat kell figyelembe venni, hanem a hőszigetelési tulajdonságokat, környezetbarát szempontokat és a hosszú távú teljesítményt is. 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...