Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

A tükrözés sok mindenre fényt deríthet

2022. 03. 19. 10:00
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

Évről-évre egyre többen érkeznek emésztési panaszokkal, amelyeknek a felderítésére nem elegendő a vérvétel, esetleges hasi ultrahang. A bélszakaszok tüzetes átvizsgálása nyújt egyedüli megoldást a pontos diagnózis megalkotásában. Ez ugyan rosszul hangzik, és a legtöbben tartanak, sőt félnek tőle, ám napjainkban az eljárás kíméletes, gyors és eredményes.

Mit érdemes a kolonoszkópiáról tudni?

A vastagbéltükrözés, mint megnevezés arra enged következtetni, hogy a vizsgálat segítségével a vastagbél állapota deríthető fel. De ez a meghatározás így, ebben a formában nem teljes, hiszen a tükrözés során a vékonybél és a szigmabél is érintett, amennyiben az átjárhatóság engedi a teljes bélszakasz felderítését. A régebbi technológia száloptikás eszközöket alkalmazott, jelenleg azonban a videóendoszkóp a legmodernebb innováció. Utóbbi nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a 130-150 centiméter hosszúságú, ruganyos, irányítható végű berendezés kamerában végződik, az általa közvetített kép egy külső monitoron jelenik meg. A kristálytiszta felvételekhez elengedhetetlen az erős megvilágítás. A technológia segítségével levegő és víz is bejuttatható a bélbe, ugyanakkor a kifelé szívás is megvalósítható, ami mintavétel esetén különösen pozitív jellemvonás.

 

Melyek a leggyakoribb indikációk?

Hasi fájdalmak, véres széklet, tartós szorulás vagy hasmenés, bélgyulladás, rákszűrés esetén a kolonoszkópia közbenjárásával mérhető fel a legteljesebben a bélrendszer aktuális állapota. A beavatkozás óriási előnye, hogy nemcsak a diagnosztizálást támogathatja, hanem terápiás célokra is alkalmazható például polip eltávolítása, szövettani vizsgálat, vérzéscsillapítás. A vizsgálatot 3-4 nap speciális diéta, rost- és salakanyagszegény táplálkozás, valamint hashajtás előzi meg. A beavatkozás előtt bódítás kérhető, amely után a vezetés tilos. A tükrözés során az alap testhelyzet a bal oldalra fordulás, felhúzott lábakkal, ami az orvos kérése szerint változtatható. Általában a folyamat negyed órát vesz igénybe, szélsőséges esetben is negyven perc alatt bejárhatóak a bélszakaszok.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Csobbanj a nyárba Zalakaroson!

Ehhez az AquaTherm Hotel most 10% ELŐFOGLALÁSI kedvezményt ad!Megnézem