Eladósodtak és megkezdték a létszámleépítéseket a fürdők

2020. 10. 16. 12:47
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

A jelenlegi állás szerint átlagosan 4 emberből egyet el kell bocsássanak a fürdők. Néhány helyen a működőképesség is veszélyben lehet.

A belföldi turizmus a fürdőkre épül

A hazai turizmus legmeghatározóbb mozgatórugói egyértelműen a hazai fürdők. A 15 leglátogatottabb úticél közül 13 fürdőváros. A vendégéjszakák közel háromnegyede olyan településen keletkezik, ahová a vendégek a helyi fürdő miatt utaznak.

A vendégeket az esetek túlnyomó többségében az attrakciók, Magyarországon leginkább a fürdők motiválják az utazási döntéseikben.

Ha az ország fürdőinek működése ellehetetlenül, azzal a vidékre irányuló belföldi turizmus is leáll.

 

A bevételek több mint felét elveszíthetik idén

A fürdők a tavaszi veszélyhelyzet idején felélték a végső tartalékaikat és csak kivételes esetben számíthatnak arra, hogy a tulajdonos önkormányzat pénzügyi segítséget tudna nyújtani nekik.

A Magyar Fürdőszövetség (MFSZ) adatai alapján a fürdőüzemeltetők átlagos adósságállománya 453 millió Ft, ami az éves átlagos árbevételük közel felét teszi ki, ezért a fürdők nagy része már nem terhelhető és nem hitelezhető tovább.

A fürdők 2020-ban a bevételeik 40-70 %-át biztosan elveszítik, és a Fürdőszövetség által jelenleg ismert prognózisok ennek a trendnek a folytatódását vetítik előre 2021 első félévére is.

A MFSZ fürdők körében végzett szeptemberi reprezentatív felméréséből kiderül az is, hogy pénzügyi segítség nélkül a 4-ből 3 magyar fürdő nem képes eljutni a túlélést jelentő 2021. évi nyári főszezonig.

 

 

Megkezdték a leépítéseket

Egy október 14-én lezárult ágazati felmérés szerint 2019 októberéhez képest a fürdőkben minden 4 emberből egyet el fognak bocsátani 2021. márciusig, ami tekintve, hogy az ágazat több mint 18 ezer embert foglalkoztat, országos szinten több mint 4.700 munkahely megszűnését jelenti.

A létszámleépítés mellett egy másik kényszerű munkáltatói eszköz a részmunkaidő alkalmazása, amit a fürdők háromnegyede tervez alkalmazni, vagy már be is vezette ezt az intézkedést. A munkaidőt átlagosan mindegy harmadával fogják csökkenteni.

 

A kormány segítségét kérik

A fentiek miatt a fürdők működőképessége került veszélybe helyzet már olyan súlyos, hogy a fürdők működőképességének fenntartása csak azonnali kormányzati segítség bevonásával lehetséges.

A Magyar Fürdőszövetség számításai szerint az ágazatnak 35 milliárd forint nagyságú segítségre van szüksége.

 

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...