Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Ennyivel lett olcsóbb idén a magyar nyaralás a külföldieknek

2022. 07. 18. 15:50
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

A magyar valuta közel 11%-ot gyengült azóta, hogy Oroszország februárban megszállta Ukrajnát. A török líra után a legnagyobb gyengülést a forint szenvedte el, a Bloomberg által követett 23 feltörekvő piaci deviza közül.

A magyar forint rossz állapota mögött elsősorban az áll, hogy a piaci szereplők az energiaköltségek emelkedése miatt arra számítanak, hogy gazdasági lassulás következhet be, így a kockázatos eszközöket - mint például a forint - a biztonságos menedékek, például a dollár javára eladták.

 

A forintgyengülés hatása az, hogy a mai napi euro középárfolyam értékét figyelembe véve - ami 400,91 -, most 1,12 -szer többet ér a külföldiek pénze itthon, mint februárban. Igaz, igaz, van egy elég jelentős inflációs is de az külföldön is van most éppen. 
 

Ha egy német nyugdíjas számára februárban 1300 euró állt rendelkezésére egy, egy hetes magyar nyaralásra akkor az februárban még 464 100 forintot ért, most pedig 521 183 forintot. Ez számottevő összeg egy hétre és a megszokottnál több lehetőséget biztosít a szórakozásra. Sőt ez az érték különbség már arra is elég lehet, hogy egy szinttel magasabb minősítésű szállást válasszunk. Néhány tízezer forinttal magasabb árkategóriában mindig egyre jobb és jobb szállásokat lehet kifogni. De ha nem a szállás a legfontosabb, akkor akár plusz szolgáltatásokat igénybevételére vagy akár a szálláson történő étkezésre is elegendő lehet ez az összeg, ami így rendelkezésükre áll.
 

A magyar lakosságot viszont minden irányból sújtja a gyenge forint. Akik itthon nyaralnak azoknak az inflációban kell megfizetniük a gyenge forint árát. Hiszen ha gyenge a forint, akkor a külföldről beszerzendő alapanyagok ára drágúl, amit továbbhárítanak a gyártók a termékek árában. Ha külföldre utazunk, azt nem kell különösen bemutatni, a forintokért egyre csak kevesebb és kevesebb eurót kapunk. 
 

Mindig felmerül a kérdés a külföldi nyaralások kapcsán, hogy mikor váltsunk eurót. Ha eltaláljuk és éppen a javunkra változik az árfolyam akkor örülhetünk, hogy jobban jártunk de ugyanez ennek a kockázata is. Ha nem ragaszkodunk a készpénzhez és szívesen használunk digitális megoldásokat akkor például egy revolut számla lehetőséget ad számunkra arra, hogy forintot tartsunk rajta és a rendszer a vásárlások alkalmával automatikusan elvégzi az átváltást az aktuális árfolyamon. Az ilyen fintech szolgáltatók, mint a revolut vagy transferwise középárfolyamot használnak, azaz az eladási és vételi árfolyam között nincs különbség. Sokszor már csak emiatt is jobban járunk.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...