Quantcast

Aktuális akciók
Őszi wellness akciókŐszi wellness akciók Őszi fürdőtippekŐszi fürdőtippek

Fa homlokzatok – természetes és időtálló anyag

2022. 06. 20. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

Amikor szeretnénk felújítani újonnan vásárolt otthonunkat vagy házat építünk, döntő szerep jut a homlokzat jellegének meghatározására. Ugyanis több megoldás létezik még a fa homlokzatok kapcsán is.

Milyen fafajtát válasszunk?

Kétségtelen, hogy a legnépszerűbb homlokzati burkolóanyag még mindig a fa. Hiába fejlődött már a technológia a fém és a műanyag homlokzati burkolás területén, hiába lehet már a fához megszólalásig hasonló homlokzatot készíteni más anyagból – a fa sosem fog kimenni a divatból. Az általa nyújtott természetesség, nem csak a rusztikus házakon mutat jól, de a modern konstrukcióknál is esztétikusan hat. Milyen lehetőségeink vannak ezen a téren? Először is a fa anyagáról érdemes döntenünk. Természetesen a legnépszerűbb a borovi fenyő, valamint a kemény akác, de bármilyen más fafajtát választhatunk. Ugyanakkor a homlokzat minden esetben függ az építmény teherbíró képességétől. Ha például egy könnyű tetőszerkezetes nyaralót szeretnénk ellátni fa homlokzattal, akkor nem biztos, hogy a nehéz tölgyfa burkolat lesz a megfelelő. Ezért, amikor faanyagot választunk, mindenképp kalkuláljuk bele az adott fafajta súlyát is döntésünkbe.

 

Homlokzati minták

A fa homlokzatoknak különféle felrakási technológiái léteznek. Ezek között a klasszikus, hosszanti léccel való burkolás hazánkban a legismertebb. Azonban ma már különféle modern burkolási módszereket is választhatunk. A különféle deszkákkal való burkolás nem csak természetes, de egyben modern hatást is kölcsönöz a háznak. Ez függőlegesen és vízszintesen is lehet használható. Ezen kívül tulajdonképpen bármilyen mintázat és megoldás lehetséges, amely elvezeti a vizet és megfelelően ellenáll a környezeti hatásoknak. Amelyek manapság igen népszerűek a deszkázás mellett, azok a különféle különleges, akár pikkelyszerűen felrakott fa burkolóelemek.

 

Milyen színű legyen a homlokzat?

homlokzati fa burkolat felületét mindenképp kezelni kell. Ennek kapcsán pedig fontos a megfelelő szín kiválasztása is. A színnek értelemszerűen passzolnia kell az házhoz, ezen kívül pedig nem árt, ha olyan árnyalatot választunk, amely nem szívja túlzottan a meleget. A természetesen hagyott, áttetsző festékkel kezelt fa nagyon szépen harmonizálhat a hasonló kerítésekkel. A különféle barnás, fehéres színek pedig szintén természetes hatást nyújtanak egy ház esetében. Ha viszont nem szeretnénk túl feltűnőre a homlokzatot, akkor akár a ház falának színére is festhetjük azt. Érdekes textúra hatást kelt egy színében ugyanolyan, ám anyagában eltérő kombináció is.

 

A megfelelő szakember megtalálása

Az egyértelmű, hogy a fa homlokzat felrakását mi magunk csak akkor tudnánk megoldani, ha ez volna a szakmánk. Ehhez ugyanis kellő szakértelem és tapasztalat szükséges. Ráadásul a művelet igen balesetveszélyes lehet, tehát inkább hívjunk megfelelő szakembert ehhez. A szakember segítségével ráadásul hozzáértően megterveztethetjük a homlokzatot. Biztosan ajánl majd megfelelő fafajtákat, színt és felrakási stílust is házunkhoz. Tehát ezekben a kérdésekben nyugodtan forduljunk egy jó szakihoz. Ez segíteni fog a pontos árak meghatározásában is, mivel mind a munkadíj, mind pedig az anyagköltség függ az általunk választott megoldástól.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Legyen részese Ön is a vidéki mulatságnak!

2023. október 19-22. között rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált, amely egy igazi gasztroélményt nyújt minden résztvevő számára. Van egy remek ajánlatunk a szálláshoz. A megújult Hunguest Gyula a fesztivál helyszínétől nem messze, Gyulán várja a pihenni vágyókat. Megnézem