Aktuális akciók
Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Vendégeknek szóló kedvezményeket javasol és egylépcsős nyitást szeretne a Fürdőszövetség

2021. 02. 12. 13:24
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

Egységes időpontot és két hetes felkészülési időszakot javasol a fürdők szakmai szövetsége. A koronavírus utáni felépülést segítő kezeléseket pedig felvennék a támogatott kezelések közé. Nyitási akciótervet dolgozott ki a Fürdőszövetség.

A hazai fürdőágazatot képviselő szakmai szövetség egy 14 pontos javaslatcsomagot juttatott el a szaktárcákhoz. Ebből emeljük ki azokat, amelyek a vendégek számára is érdekesek.

 

Nyitás előtt több hétig is tarthat a felkészülés

Egy bezárt fürdő nyitását hosszas előkészítő munka, és többszöri közegészségügyi ellenőrzés előzi meg. Ez ideális esetben is legalább 2 hétre rúg, de többnyire hosszabb időt vesz igénybe.

2020-ban az első hullám végén sok fürdőt váratlanul ért a miniszterelnök április végi bejelentése, hogy ha csak a nyitott medencékkel is, de akár már május első hétvégéjén megnyithatják a kapuikat. Ennek megfelelően a legtöbben csak május végén, június elején vagy akár még később álltak készen a vendégek fogadására.

Ezért a Fürdőszövetség azt szeretné, ha legalább 2 héttel előre tudhatnák, mikortól fogadhatnak vendégeket.

 

A fedett medencéket is megnyitnák

A fürdőkben bezárt állapotban is jelentős költségek merülnek fel. Nem csak a dolgozóik béréről kell gondoskodniuk, hanem a berendezések állagmeóvásáról is. Az üzemeltetési költségek azonban a működő fürdőkben lényegesen magasabbak és abban az esetben is jelentkeznek, ha vendégek nem látogatják.

Bár nagyon hangulatos a hideg téli időben a szabadtéri termálmedencékben üldögélni, erre a fajta szórakozásra viszonylag kicsi a kereslet. A nyári szezon kivételével a legtöbben a fedett medencék miatt keresik fel a fürdőket. A beltéri egységek nélkül a nyári főszezonon kívül a legtöbb fürdő csak komoly veszteséggel tud üzemelni, amit a jelenlegi helyzetben csak nagyon kevesen tudnának vállalni.

A beltéri medencék nélkül tehát valószínűleg akkor sem nyitna meg a többségük, ha a szabályok ezt egyébként lehetővé tennék.

A Fürdőszövetség tehát azzal a javaslattal fordult a szaktárcákhoz, hogy a fürdők idén egy lépcsőben, teljes kapacitással nyithassák meg a kapuikat.

 

 

Nem változnának jelentősen a vendégek által betartandó szabályok

A közfürdőkre normál körülmények között is szigorú higiéniai előírások vonatkoznak, azonban ezek a járvány miatt jelentősen szigorodtak.

2020-ban a két hullám közötti időszakban bebizonyosodott, hogy a fürdőkben való tartózkodás a járványveszély szempontjából nem jelent nagyobb kockázatot, mint bármely más tevékenység. Egyik fürdőben sem alakult ki fertőzési gócpont.

A szakmai szövetség ezért azt javasolja, hogy a működésre ugyanazok a szabályok vonatkozzanak majd, amelyek 2020 november 11-ig voltak érvényben, tekintve, hogy ezek a gyakorlatban már megállták a helyüket. A szaunákban és a gőzfürdőkben azonban elképzelhetőek változások. Az ezekre vonatkozó javaslatokon jelenleg is dolgoznak.

 

Covidon átesett betegek felépülését is segítenék

A súlyosabb koronavírus fertőzésen átesett betegek nem nyerik vissza a betegség előtti formáját azonnal. Néhányuknál több hétig is elhúzódhat a felépülés azt követően, hogy a szervezetük már legyőzte a fertőzést.

A Fürdőszövetség Orvosi Szakbizottsága osztrák mintát követve kidolgozza a súlyos Covid fertőzésen átesett páciensek rehabilitációs módszertanát. Az egyénre szabott mozgásprogramok támogatják az izomzat újraépülését, a páciensek légzési, idegrendszeri és pszichés rehabilitációját. A szövetség azt szeretné elérni, hogy ezeket a kezelések TB támogatással is igénybe lehessen venni a jövőben.

 

Kedvezményeket javasolnak a fürdővendégeknek

A családosokat támogatná a Fürdőszövetség azzal, hogy számukra lehetővé tenné, hogy rendkívül kedvezményes 3 alkalmas családi fürdőjegyre pályázzanak. A nagycsaládosok részére további kedvezményeket biztosítanának. A programot a korábbi Erzsébet Fürdőjegy Program mintájára képzelik el és javasolják az összekapcsolását a Kajla-programmal.

Meghosszabbítanák a SZÉP kártyával kapcsolatos adózási kedvezményeket 2021. december 31-ig, továbbá javasolják, hogy a munkáltatók a jelenlegi kereten felül további 10.000 Ft-ot utalhassanak azon munkavállalók részére, akik átestek a COVID elleni védőoltáson.

Ezzel szeretnék növelni az oltási hajlandóságot, hiszen a turizmus újraindulásának egyik előfeltétele, hogy minél többen megszerezzék a megfelelő védettséget a koronavírussal szemben.

 

Csökkentenék a belépők áfáját

Sok éves követelése a fürdőágazatnak, hogy a fürdőbelépők áfatartalma egyezzen meg a turizmus más szegmenseivel, azaz a vendéglátásban és a szállásszolgáltatásban érvényes áfával. Az utóbbi értéke jelenleg 5%, míg a fürdőjegyek után 27%-is áfát kell fizetni.

Ha az áfacsökkentés be is következik, sajnos nem lehet arra számítani, hogy a belépők ára jelentősen csökkenni fog, mivel a legtöbb fürdő jelentős veszteségeket szenvedett az elmúlt egy évben, sok kisebb fürdő a „békeévekben” is veszteséggel tud csak üzemelni. Így a fürdők a biztonságosabb, fenntarthatóbb üzemelésre, a jelenleg sok esetben alulfizetett munkavállalók nagyobb anyagi megbecsülésére fordítanák azt az összeget, amelyet eddig áfa formájában a központi költségvetésbe fizettek be.

 

A munkavállalók 77% sikerült eddig megtartani

A fürdők üzemeltetéséhez speciális ismeretekre van szükség, így nem engedhetik meg maguknak a szakemberek elvándorlását. Ez az egyik oka, hogy a turisztikai ágazatban kiemelkedő arányban tartották meg a munkavállalóikat. A bértámogatások jelenlegi szintje mellett azonban ez nem tartható fenn hosszútávon, így csatlakoznak az ágazat többi szakmai szervezetéshez azzal a követeléssel, hogy a bértámogatások mértékét a jelenlegi 50-ről 75%-ra emeljék, és terjesszék ki az újonnan felvett dolgozókra is.

Ezzel lehetne garantálni azt, hogy amikor lehetőség van, a fürdők a biztonságos üzemeléshez szükséges személyzetről gondoskodni tudnak.

 

 

A fentiek a Fürdőszövetség javaslatai, azokról még nem született döntés, így nem garantált, hogy ebben a formában fognak megvalósulni.

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...