Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Itt egy kis segítség az önkéntes nyugdíjpénztár összehasonlításához

2022. 03. 07. 09:00
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

Aki eldöntötte, hogy önkéntes nyugdíjpénzárt választ időskori éveinek szebbé tételére, az kétségtelenül biztosítja a jövőjét ezáltal, hogy nyugdíjazását követően gondolatlanul pihenhessen. Hiszen nincs is annál jobb, amikor végre korlátlan idő áll rendelkezésünkre, hogy felfedezzük a legjobb fürdőhelyeket vagy különféle wellness szállókban kényeztessük magunkat. Ha időben gondoskodunk időskori éveinkre a plusz juttatásokról, akkor ezeket is könnyedén megtehetjük majd. Az alábbi összehasonlítás segít, hogy megfelelően választhassunk a nyugdíjpénztárak közül.

A nyugdíjpénztárak összehasonlításának eredménye

Az összehasonlításban a legismertebb 10 pénzintézet tíz különféle pénztárát vettük alapul. Az általuk kínált portfóliókat átnézve így azért egyszerűbb az önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítása. A portfólió kínálatban egyértelműen az Aranykor nyugdíjpénztár jeleskedik, viszont költségek tekintetében a legkedvezőbb feltételeket az MKB bank biztosítja – azonban itt csak 4 darab portfólió közül választhatunk. A linken található összehasonlításból is látható, hogy teljesen eltérő csomagokból választhatunk, és mindegyik más-más konstrukciót kínál. Részletes összehasonlítást viszont nem érdemes tenni, ugyanis a hozamok és  a konstrukciók is egyrészt évről évre változhatnak. A kínált portfóliók nem kőbevésettek. A különféle nyugdíjpénztárak szinte évente hoznak ki újfajta portfóliócsomagokat, amelyek mindig alkalmazkodnak a különféle generációk igényéhez is. Ebből adódóan léteznek olyan csomagok, amelyek valóban a különféle életkorokhoz mérten ajánlottak. Emögött természetesen megvan a logika, hiszen attól függően mennyi időnk van még a nyugdíjig kínálnak különféle megoldásokat kínálhatnak. Ugyanakkor a generációs eltérések már önmagukban is jelentősek lehetnek. Például a legfiatalabb generáció számára valószínű másféle megoldások lesznek szimpatikusak, mint az idősebbeknek. A nyugdíjpénztárak pedig rendszerint alkalmazkodnak ezekhez. A helyzet ugyanez a globális gazdasági változások tekintetében is. Nem lehet egzakt módon egy pénztár kínálatát sem a legjobbnak meghatározni, ugyanis manapság gyakorlatilag évente történnek különféle változások, amik felülírhatják a kijelentéseket. Míg az adott évben az egyik konstrukció számít a legjobbnak, addig jövőre már lehet egy teljesen másik lesz az. Ebből adódóan maximum az elmúlt évek statisztikáira támaszkodhatunk, viszont ezzel van egy probléma: a jelenlegi változások jóval dinamikusabbá váltak ezekhez képest. Tulajdonképpen nem érdemes a statisztikát sem figyelembe venni ebben az esetben – egyedül azt, hogy melyik csomag lehet a legjobb számunkra.

 

Kinek melyiket érdemes választania?

Fentebb kiemeltük a legtöbb portfóliót kínáló és a legolcsóbb önkéntes nyugdíjpénztárat. Mindkettő más-más szempont miatt lényeges. Utóbbi egyértelműen azoknak előnyös, akik kifejezetten ragaszkodnak az alacsony költségekhez – nem akarják taktikusan váltogatni a portfóliókat, vagyis csak egyszerűen szeretnének egy stabil kiegészítést a nyugdíjukhoz. Előbbi viszont érdekes lehet azok számára, akik tudatosan szeretnének portfóliót váltani a megtakarítási évek előrehaladtával. Ha ugyanis jó ütemben és jókor váltunk pénzügyi portfóliót, akkor sokkal több hozamra tehetünk szert, mintha nem élnénk ezzel a lehetőséggel. A portfóliók különféle besorolású kockázati értékpapírokat rejtenek. Értelemszerűen minél magasabb a kockázat, annál magasabb lehet a hozam is. Hosszútávon érdemes magasabb kockázatot vállalni, hiszen ez később még jócskán megtérülhet. Ha viszont már csak pár évünk van a nyugdíjig, akkor mindenképp a stabil, alacsony kockázatú portfóliók közül válasszunk.

 

Mi alapján változnak a hozamok?

A hozamok az önkéntes nyugdíjpénztárban a portfólióktól függnek. Az alap, klasszikus portfóliók jellemzően nagyjából 2-3 százaléknyi hozamot jelentenek, míg a különféle magasabb kockázatú portfóliók akár a dupláját is képesek ennek hozni hosszú távon. Feltéve ha megfelelően választottuk meg őket, és jókor váltunk. Utóbbi rendkívül fontos, hiszen az évek alatt különféle portfóliókat váltogathatunk. Ha az adott évben egy alacsony kockázatú lenne a legjobb számunkra, akkor arra váltunk át – míg jövőre már akár egy magasabb kockázati besorolásúra válthatunk. Ilyenkor ugyan nagyobb lehet a befektetési kockázat, de ezzel együtt az ígért hozam is. Érdemes tehát úgy váltani a portfóliók között, hogy ezeket figyelembe vesszük.

 

Hogyan éri meg?

Mivel nem csak portfóliót, de önkéntes nyugdíjpénztárat is válthatunk időközben, talán nem is az a lényeg, hanem hol kezdjük és milyen konstrukciókkal. A befizetések mértékét érdemes az életkorunkhoz és a munkahelyünkön eltöltött évek számához igazítani. Vagyis ha kezdő, fiatal munkavállalóként tudjuk, hogy a munkahelyünk elég stabil és néhány éven belül fizetésemelés várható, akkor kezdhetjük alacsonyabb befizetéssel. Pár év múlva pedig majd nagyobb összegű, bővebb hozamú konstrukcióra válthatunk. Akik pedig már stabil munkahellyel rendelkeznek és nem szeretnének váltani, jó ha előtte végigveszik a közeljövőben esedékes nagyobb kiadásokat, és ezekhez igazítják a nyugdíjpénztárra szánt összeget. Ha például házat szeretnének vásárolni, akkor még nem érdemes magasabb összegű fizetésre váltani – ahogyan a családalapítás előtt állóaknak sem. Amennyiben viszont minden nagyobb kiadású tervünk megvalósult, úgy érdemes lehet bekalkulálni magasabb költségű befizetést.

 

Mit kaphatunk az önkéntes nyugdíjpénztártól?

Mivel a megtakarításokhoz már akár tíz év után is hozzányúlhatunk, ezért ez azok számára is jó választás lehet, akik nem csak a nyugdíjas éveikre szeretnének félretenni. Például a FIRE mozgalom hívei, pontosan ilyen megtakarításokat kötnek – azért, hogy akár már harmincéves koruk után legfeljebb csak részmunkaidőben kelljen dolgozniuk. Az kiadásaik egyéb részeit pedig a megtakarításaikból fedezik. Az önkéntes magánynyugdíjpénzár tulajdonképpen ehhez is ideális. Vehetünk ki hozamokat a tényleges nyugdíjkorhatár elérése előtt, azonban a visszavonulásunk után is marad belőlük. Ez pedig továbbgondolva azt jelenti, amire mindenki vágyik a lelke mélyén. Ki ne kacérkodott volna azzal a gondolattal, hogy bizonyos dolgokat majd akkor tesz meg, ha végre ideje lesz rá? Túrák, különleges nyaralás vagy épp egy világkörüli utazás? A nyugdíjas kor nem jelenti azt feltétlenül, hogy fizikailag képtelenek leszünk ezekre. A hazai nyugdíjkorhatár jelenleg hölgyek és urak esetében is 65 év. Ez pedig az a kor, amikor sokan még bőven erejük teljében vannak. Sőt, a mai generációk biológiai kora jóval kitolódott, erről pedig már több tudományos cikk is napvilágot látott. Akik fiatalon odafigyelnek magukra, azok jó eséllyel még 65 éves korukra is aktív életet fognak élni – ahelyett, hogy civilizációs betegségekkel küszködnének. Az átlagéletkor egyre inkább kitolódik, ezzel pedig a jelenkori fiataloknak és középkorúaknak feltétlen érdemes számolniuk. Szóval manapság az a kijelentés, hogy a nyugdíjas évek az élet végét jelentenék, már egyre kevésbé bizonyul helytállónak. Mennyivel másabb lesz az állami nyugdíjunk mellett az önkéntes nyugdíjpénztár hozamából nyaralni, meglepni az unokákat vagy akár egy jobb autót vásárolni? Mennyivel másabb lesz rendszeresen wellness hétvégékre és gyógyfürdőkre költeni? Ezért amikor a nyugdíjazásunkra gondolunk, ne arra apelláljunk, hogy ez az életünk alkonya lesz majd. Gondoljunk arra, hogy ez a jól megérdemelt pihenésünk a sok éves munka után. Vagyis életünk azon szakasza, amit gondtalanul élvezhetünk – feltéve persze ha gondoskodtunk megfelelő tartalékokról erre az időszakra. Azok, akik szemet hunynak efelett valóban keserves lehet a nyugdíjas időszak, még akár megfelelő egészségi állapot mellett is.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Csobbanj a nyárba Zalakaroson!

Ehhez az AquaTherm Hotel most 10% ELŐFOGLALÁSI kedvezményt ad!Megnézem