Aktuális akciók
Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Kerítés fedlapok: az esztétikus és stabil szerkezetű kerítés kritériuma

2021. 11. 05. 12:00
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

Egy kerítés fedlapnak a nyilvánvaló esztétikai funkciója mellett egy másik fontos szerepet is be kell töltenie – nevezetesen védi a kerítést az időjárás viszontagságaitól, elsősorban a csapadéktól. A szabadban épített kerítések belsejébe télen a hóesés, tavasszal és ősszel pedig az eső előszeretettel beszivárog. Ez egészen addig nem is lenne nagy probléma, amíg a befolyt víz meg nem fagy, bár így is képes kisebb-nagyobb károkat okozni a belső szerkezetben (pl. kimossa a különböző kötő- és ragasztóanyagokat). Az igazán nagy gondok azonban akkor fognak majd jelentkezni a kerítésnél, amikor megérkeznek a mínuszok.

Milyen gondokat okoz a beszivárgó csapadék? 

A beszivárgott víz sajnos igen komoly károkat tud okozni a szerkezetben: ha ugyanis az eső vagy a megolvadt hólé bejut a kerítéselemek hajszálereibe és nulla fok alatti hőmérsékleten megfagy, akkor megnő a térfogata. A jég tágulása pedig szétfeszíti az apró repedéseket. A gyakran ismétlődő fagyás-olvadási ciklus hatására egy idő után -csakúgy, mint a térkövek esetében - az újra és újra megfagyó csapadék mind esztétikailag, mind szerkezetileg tönkre teszi a kerítést.

Ennek oka, hogy olvadáskor és fagyáskor a víz szépen komótosan, de elkezdi kifejteni negatív hatását: a megfagyott csapadék minden alkalommal egy picit jobban feszíti a repedéseket, aminek következtében a következő alkalommal egyre több víz tud majd beszivárogni az egyre nagyobb repedésekbe. Ebből kifolyólag a vakolat és épített burkolat sokkal hamarabb elkezd leválni, és szinte biztosan várható szerkezetromlás is.

Hogyan segít a problémán egy kerítés fedlap? 

A kerítés lábazatát és támfalát tehát hatékonyan védeni kell a szélsőségesebb időjárási körülményektől is. Ebben nyújt segítséget egy jól megválasztott, minőségi kerítés fedlap. Annak érdekében, hogy a kerítés még sokáig megőrizze dekoratív megjelenését és szerkezeti integritását, már a tervezéskor gondolni kell a kerítés fedlapokra. Fedlapnak a falak és a kerítés lábazatának lefedésére szolgáló, a kerítés, illetve a fal szélességénél szélesebb lapokat nevezzük. A kerítés oszlop fedlapok pedig a kerítés pillérek lefedésére használt kövek.

A kerítés fedlapoknak két fontos tulajdonsága van: rendelkeznek egy csúcsponttal, és a fedett kerítés lábazatánál körülbelül 3-5 cm-rel szélesebbek. Ennek köszönhetően a lehulló csapadék nem áll meg a fedlapon, a lecsorgó víz pedig a kerítés fala előtt hullik le és nem az oldalán folyik majd le. Ebben nagy segítséget nyújt a kerítés fedlapok alján kialakított vízorr is – ez a horony csepegteti le ugyanis a csapadékvizet és nem engedi azt a kerítés falára folyjon vissza.

Mielőtt kerítés fedlapot vásárolnánk, előtte mindenképp konzultáljunk szakemberrel. Tipp: a STAR STONE márka hosszú évek óta egyet jelent a minőségi burkolatokkal, termékeik pedig országszerte elérhetők pár munkanapon belül. Tapasztalt szakértő gárdájuk ingyenes tanácsadással is szolgál, és mindenki számára segítenek megtalálni a legideálisabb kerítés fedlapot.

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...