Aktuális akciók
Szezonindító ajánlatokSzezonindító ajánlatok

Segítséget kérnek a fürdők

2020. 09. 28. 00:00
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő
A fürdőknek azonnali kormányzati segítségre van szükségük, hogy túl tudjanak élni a 2021-es strandszezonig. 

Az alábbiakban a Magyar Fürdőszövetség elnökének, Boros László Attilának a közelménye olvasható

 

A Magyar Fürdőszövetség a 18.000 munkavállalót foglalkoztató és 95-100 milliárd forint közötti forgalmat generáló hazai fürdőágazat képviseletében Magyarország Kormányának azonnali intézkedését kezdeményezi a COVID-19 koronavírus járvány okozta súlyos gazdasági helyzetben.

 

A fürdőkre épül a hazai turizmus

A hazai turizmus legmeghatározóbb mozgatórugói egyértelműen a hazai fürdők.

A 15 leglátogatottabb desztináció között 13 fürdőváros.

A vendégéjszakák 71 %-a olyan településen keletkezik, ahol turisztikailag releváns fürdő működik.

 

A vendégeket – néhány kivételes esettől eltekintve - alapvetően nem a szálláshelyek, hanem az adott desztináció kínálatában szereplő attrakciók motiválják az utazási döntéseikben. Ha az ország fürdőinek működése ellehetetlenül, azzal a turizmus utolsó, még álló mentsvára, a vidékre irányuló belföldi turizmus is leáll.

 

A túlélésért küzdenek

A fürdők a tavaszi veszélyhelyzet idején felélték a végső tartalékaikat és csak kivételes esetben számíthatnak arra, hogy a tulajdonos önkormányzat pénzügyi segítséget tudna nyújtani nekik. Időközben arra kényszerültek a fürdők, hogy megkezdjék a létszámleépítéseket, ami első lépésben a meglévő munkavállalói állomány 10-30%-át érinti. Az ágazatban foglalkoztatott 18 ezer munkahelyből tehát már az ősszel 6 ezer munkahely megszűnése fenyeget.

 

Egy szeptember elején készült reprezentatív felmérés szerint külső likvid forrás bevonása nélkül a magyar fürdők 76,15 %-a nem képes eljutni a túlélést jelentő 2021. évi nyári főszezonig. A fürdők 2020-ban a bevételeik 40-70 %-át biztosan elveszítik, és az általunk jelenleg ismert prognózisok ennek a trendnek a folytatódását vetítik előre 2021 első félévére is. A helyzet már olyan súlyos, hogy a fürdők működőképességének fenntartása csak azonnali, vissza nem térítendő likvid forrás bevonásával lehetséges.

 

 

 

A befizetett adójuknál kevesebbet kérnének támogatásként

 

Számításaink szerint az eddig kiesett és még kieső bevételek részbeni visszapótlása és a munkahelyek megtartása legalább 2021 nyaráig összességében 35 milliárd forint nagyságú likviditási alap vissza nem térítendő támogatás formájában történő biztosítását igényli.

A fürdőktől a 18 ezer munkavállaló foglalkoztatása révén az államháztartásba évente 28,3 milliárd Ft, az áfa-ból további 15 milliárd Ft folyik be, így ennek a tisztán hazai gazdasági ágnak a megmentését 2020-21-ben biztosító likviditási alap arányosnak tekinthető.

A tavasszal összeállított Fürdővédelmi Akcióterv középtávú javaslatcsomagunkat változatlanul fenntartjuk, most azonban azonnali ágazatmentő beavatkozásra van szükség.

 

 

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...