Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Sok kisebb strand nem tud kinyitni a 2020-as szezonban

2020. 06. 17. 14:59
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

Sok kisvárosban szembesülnek azzal a helyiek, hogy az idén nyáron utazniuk kell, ha csobbani szeretnének, mert a strandfürdő nem nyitja meg kapuit a szezonban. Ennek adminisztratív, anyagi és szervezési oka is lehet.

Kisszékelyen idén üresek maradnak a medencék

A település polgármestere arról számolt be, hogy az idén nem tudják megnyitni a fürdőt, mert kevés az idő a felkészülésre, sok a korlátozás, és a falu anyagi lehetőségei is szűkösek. A strandra idén több alkalmazott kellene, mert a szabályok betartatása az üzemeltető feladata és ezt az eddigi létszámmal nem tudják garantálni. Ugyanakkor kevesebb vendéget fogadhatnak a távolságtartással kapcsolatos előírások miatt, vagyis kevesebb bevétellel és több kiadással járna a nyitás. “A biztonságos működést nehezen tudnánk garantálni, az ezzel járó megnövekedett költségeket sem tudjuk vállalni.” - nyilatkozta a megyei lapnak a település vezetője. 

 

Van, ahol felújítanak

Kapuváron is hasonló eredményre jutott a város vezetése miután áttekintették a szabályokat és lehetőségeket. Számításaik szerint a létszámkorlát, a gyógymedencék lezárása és az a tény, hogy a 65 év felettieknek nem javasolják a fürdők látogatását nagyon visszavetné a bevételeket, vagyis a fürdő a szezonban nem tudna rentábilisan működni, sőt több milliós veszteséget termelne. A város vezetője a Flóra Termálfürdő szakembereivel egyeztetve úgy döntött, hogy az idei évben a strand zárva marad, ezt kihasználva pedig felújítják a tanmedencét, így jövőre megújulva várhatja a létesítmény a vendégeket. 

Szintén felújítási munkálatokra hivatkozva nem nyit ki idén a mezőcsáti termálfürdő sem.

 

Pásztón és Letenyén szavaztak 

Mindkét kisvárosban Facebookos szavazás keretében kérdezték a helyieket, hogy kinyisson-e a strand. Az eredmény eltérő lett. Letenyén a válaszadók nagy része úgy voskolt, hogy maradjon zárva a létesítmény, így itt idén nem nyit ki a strand, karbantartanak, a tervezett kisebb munkákat végzik majd el a szakemberek, de fürdeni idén Zalakarosig vagy Lentiig kell utazni a helyieknek, ugyanis a szomszédos Bázakerettye vezetése is úgy döntött, hogy nem nyitják ki idén a termálfürdőt.

Ezzel szemben a pásztóiak kicsit több mint fele támogatta a nyitást, így a Pásztói Városi Stranfürdő június 20-án kinyit, és a szezon végéig várja a fürdőzőket.

 

Nem egyedi esetekről van szó

Sajnos a fenti példák nem egyediek, nagyon sok kisebb település hasonló problémákkal néz szembe. Sok helyen a fürdő nem elsősorban turisztikai attrakcióként, hanem népjóléti közszolgáltatásként üzemel, amely az adott település számára inkább kiadást, mint bevételi forrást jelent békeidőben is. Az önkormányzatok kiadásai idén a járvánnyal kapcsolatos védekezés miatt megnövekedtek, bevételeik viszont leapadtak a gépjárműadó és az iparűzési adó csökkenése miatt. Ahogy fent is olvasható, a strandok fenntartása a szigorúbb szabályok miatt ebben a szezonban jóval költségesebb, miközben kevesebb vendégre, így alacsonyabb bevételre számíthatnak.

Zárva marad 2020-ban a Békés megyei Mezőkovácsházán a Borostyán Camping és Strandfürdő, Tatán pedig a Fényes Fürdő, igaz, itutóbbi helyen a kempinget június 15-én megnyitották.

 

A mogyoródi Aquaréna is zárva marad

A járványhelyzet húzta keresztbe az Aquaréna 2020-as számításait is, azonban itt a fentiektől némileg eltérő helyzetről van szó. Az Aquaréna ugyanis egy nagy forgalmú strand, amely piaci alapon működik és magántulajdonban van. Itt felújítási munkák kezdődtek a 2019-es szezont követően, azonban a koronavírus járvány miatt ezt olyan hosszasan voltak kénytelenek szüneteltetni, hogy az idei szezonban már nem tudják megnyitni a kapuikat. Cserébe azt ígérik, hogy 2021-ben "csodálatosan megújított medencékkel és kiegészítő elemekkel" várják a vendégeket.

 

 

 

Nyitóképünkön a Pásztó Városi Strandfürdő látható

 

 

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...