Aktuális akciók
Szezonindító ajánlatokSzezonindító ajánlatok

Újabb vészharangot kondított meg a Fürdőszövetség: végzetes elvándorlás várható a gyógyfürdőknél

2020. 10. 06. 16:02
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő
A fürdők nehéz anyagi helyzetbe kerültek 2020-ban, az orvosok tervezett béremelése miatt most a gyógyászati szolgáltatások is veszélybe kerülhetnek.
Nemrég számoltunk be arról, hogy a fürdők jelentős többsége kétségbeejtő anyagi helyzetbe került a koronavírus járávány miatti bezárások, illetve a csökkenő kereslet miatt, és ezért kormányzati segítségre lenne szükségük.
Most azonban egy egyébként üdvözlendő és örömteli fejlemény, az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók tervezett béremelése még nehezebb helyzetbe hozhatja őket.
 

Elveszíthetik az orvosokat

A jelenlegi tervezet szerint a béremelés ugyanis nem terjed ki a gyógyfürdőkben dolgozó, a gyógyászati ellátásban résztvevő orvosokra és szakszemélyzetre, ami azzal a következménnyel jár, hogy a szakemberek a fürdőkból elvándorolnak az egészségügyi ellátás más területeire, jellemzően a kórházakba.

Ez az elvándorlás az elmúlt években már elkezdődött, amikor az állami egészségügyben foglalkoztatott szakdolgozók bérét megemelték, a fürdőkben dolgozó szakszemélyzet bérfejlesztése ezzel nem tudott lépést tartani, mert a jellemzően önkormányzati tulajdonú fürdők az ezzel járó többletköltséget nem tudták kigazdálkodni.

 

 

Megszűnhetnek a fürdőgyógyászatok

A Fürdőszövetség szerint, amennyiben a szakképzett reumatológus, fizioterápiás szakorvosok, gyógytornászok, fizioterápiás szakasszisztensek és gyógymasszőrök a bérfeszültség miatt a kórházakba „vándorolnak”, úgy a jelenleg is válságos helyzetben lévő fürdőágazat nem fog semmilyen utánpótlást találni, így számos fürdőgyógyászat nem fog megfelelni a törvényi előírásoknak és kénytelen lesz beszüntetni a tevékenységét.

Jelentős probléma, hogy miközben a szakdolgozói bérköltség a fürdőkben 2012 óta évente átlagosan 8%-kal nőtt, azaz a 8 évvel ezelőttihez képest a fürdőknek összesen 85%-kal nagyobb költséget jelent az egészségügyi szakszemélyzet alkalmazása, a fürdőgyógyászati kezelések TB-támogatása változatlan. Az ebből eredő többletköltséget az egyébként is jellemzően veszteséges fürdőknek kell viselniük.

 

A fürdők eddig tehermentesíteni tudták az állami ellátórendszert

A fürdőgyógyászati egységekben végzett munkára ugyanakkor nagy szükség van, hiszen mind a komolyabb szövődmények megelőzésében, mind a súlyosabb sérülések, műtétek utáni felépülés gyorsításában, könnyítésében fontos szerepet töltenek be. Mivel így lerövidül a táppénzen töltött időszak, összességében társadalombiztosítási kiadások is alacsonyabbak lesznek, azaz a fürdőgyógyászatok anyagilag is tehermentesítik az állami ellátórendszert.

 

Jelenleg a magyarországi fürdők 18.000 főnek biztosítanak megélhetést, de közvetve több százezer főnek ad munkát az egészségturizmus.

A Magyar Fürdőszövetség Elnöksége a fentiek miatt kezdeményezi a párbeszédet az Emberi Erőforrások Minisztériumával, hogy a jelenleg élet-halál harcot vívó fürdőágazat megmentése közös érdek legyen.

 

 

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...