Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Változások a budapesti gyógyfürdőkben: mutatjuk, hol várhatóak áremelkedések, kedvezmények, karbantartások és fejlesztések

2024. 02. 05. 16:54
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

2024. január 8-tól emelkedtek a budapesti gyógyfürdők jegyárai. Vannak olyan fürdők, ahol 10 százalék feletti, míg máshol átlagosan 5 százalék körüli az emelés. Összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat. Mutatjuk azt is, hogy 2024-ben hol és milyen fejlesztések várhatók. 

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdőiben a belépők ára 2024. január 8-tól változott – 5-12 százalék mértékben. A társaság az új árakat ez alkalommal is differenciáltan alakította ki. A hazai vendégkör által látogatott fürdők esetében – a KSH adatok szerint 2023. évi átlagosan 17,6 százalékos inflációt figyelembe véve, mégis jócskán ez alatt maradva – 5-6 százalékos növekedéssel lehet számolni. Ez évben is a külföldiek körében kedvelt történelmi fürdőkben magasabb az áremelés, ám ez is mindössze 10-12 százalékot jelent. A budapesti fürdők európai viszonylatban ezzel most érték el a hasonló adottságú és besorolású fürdők – általában 2-3 órás benntartózkodást biztosító – minimálárát.

 

Jelentős kedvezmények a budapestieknek

A tíz évvel ezelőtt bevezetett Zsigmondy Klubkártyával változatlanul kedvezményes áron vásárolható belépő ezekre a helyekre. Egy évre a kártya díja 5000 forint, mellyel hétköznap 4000 forintért, hétvégén 4500 forintért lehet belépőt váltani, és ezzel mintegy 60 százalék kedvezmény érhető el.

ÉnBudapestem kártyával, illetve ÉnBudapestem applikációval a fürdőkbe 20 százalékos kedvezménnyel tudnak a budapesti lakosok jegyet váltani.

Még ezeknél is kedvezőbb lehetőséget kínál a társaság a pár éve – a vendégek igényei alapján – megújított különböző bérletkonstrukciókkal. A 100, 200 vagy 365 alkalmas bérlettel már 1000-1200 forintos áron is lehet fürdőzni, ráadásul bérlettípustól függően több fürdőbe is lehet vele járni. (Az alkalomszám növekedésével párhuzamosan egyre kedvezőbb a bérlet fajlagos ára, 50-88 százalék kedvezmény is elérhető.) A bérletek ára ez évben 8-10 százalékkal emelkedett.

Az idősebb korosztály mozgási lehetőségeinek támogatása érdekében, kerületi önkormányzatokkal való együttműködés keretében biztosítanak kedvezményeket a nyugdíjas vendégeknek. Múlt évben pedig a 85 év feletti törzsvendégek részére extra kedvezmény is bevezetésre került: legalább 100 alkalmas GOLD bérletet 50%-os áron vásárolhatnak.

A gyerekek és fiatalok elsősorban az uszodákat használják – döntően úszóiskolák, egyesületek szervezésében. Fontos a sportolók kinevelése, de a rendszeres sportolásra nevelés is. Természetesen nyáron szintén rengeteg gyerekkel és fiatallal lehet találkozni a budapesti strandokon.

 

Folyamatos karbantartás

Budapest kivételes kincse a termálvíz, egyedülálló a világon, hiszen nincs még egy olyan főváros, ahol ennyi gyógyfürdő lenne. A főváros látványosságai közül a fürdők ma már kihagyhatatlanok, az ideérkező külföldiek programjában szinte biztosan szerepel egy fürdőlátogatás. A gyógyvíz, a fürdőkultúra és a fürdők építészeti értékei felejthetetlen élményt jelentenek minden vendég számára. A társaság kiemelt feladatának tekinti mindezek megőrzését. Fürdői gyakorlatilag az év minden napján nyitva tartanak, így üzem közben lehet a folyamatosan, napi szinten szükséges karbantartásokat és a nagyobb volumenű beruházásokat elvégezni. Az üzemeltetés biztonsága érdekében a társaság rendszeresen éves karbantartási és felújítási tervet készít, amely alapján ütemezetten végzi el a szükséges javításokat, folyamatosan ellenőrzi a fürdők műszaki állapotát és működését, és hiba esetén mihamarabb intézkedik.


A fürdők – mintegy másfél évtizede és a koronavírus-járvány idején különösen – feltorlódott fejlesztési feladatai közül már 2023-ban sikerült többet is elvégezni. A legnépszerűbb fürdőkben is történtek felújítások, pl. a Palatinus strandon a Margaréta medence szökőkútja vagy a Rudas fürdő Panoráma medencéje újult meg. A Lukács fürdőben az előző évi tűzeset után a teljes szaunavilágot – a műszaki részeket is – helyreállították, és a Paskál fürdő panorámaszaunája is alapos felújításon esett át. A múlt év legnagyobb beruházása több fürdőt is érintett. A már 2016-ban elkezdett KEHOP projekt keretében megpályázott épületenergetikai fejlesztések befejeződtek. Ennek eredményeként korszerű napelemek kerültek a Lukács és a Csillaghegyi fürdőbe, a Széchenyi fürdőben nyílászárók cseréje megtörtént, és kicserélték a kazánt, hőszivattyúkat állítottak be a hőtermelés segítésére a Pesterzsébeti fürdőben és Csillaghegyen. Mindez mintegy 750 millió forint fejlesztést jelentett, ezen belül 600 millió forint európai uniós forrás támogatással.

 

Megújul a Gellért, elindul a Rác helyreállítása

Budapest 150 éves jubileumának évében kiemelten fontos a többszáz éves Rác fürdő – mint a főváros és az ország közös kincsének – megőrzése. A több mint 15 éve zárva tartó fürdő rekonstrukcióját a Fővárosi Közgyűlés 2023 őszén jóváhagyta, a beruházást a társaság saját forrásból tudja fedezni. A felújítási tervek elkészültek, a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési pályázat folyamatban van, várhatóan tavasszal elkezdhető a helyreállítás.

Ezzel párhuzamosan a patinás, műemléki Gellért fürdő rekonstrukciójának hároméves koncepciója is zöld utat kapott. A koncepciótervet tervező cég közbeszerzési eljárás keretében kiválasztásra került. 2024-ben elkészülnek a tervek, majd 2025-ben indulhat a kivitelezési közbeszerzés és remélhetőleg a felújítás is. A társaság úgy tervezi, a fürdő működése közben részleges lezárásokkal folynak majd a rekonstrukciós munkálatok.

Méreteiből adódóan a Széchenyi fürdőben folyamatosan szükségesek karbantartási-, felújítási munkák. 2024-ben egy milliárd forint értékű felújítás van tervben: nagyobb és látványos változás lesz a termál oldalon a burkolat teljes cseréje a beltéri medencéknél és a kültéren az úszómedence teljes körű felújítása.

A nyár folyamán megtörténik a Dandár fürdő beltéri medence terének szigetelése és újraburkolása.

 

 

 

Nyitókép: Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...