Veszélyben a fürdők újraindulása? Akciótervet kezdeményez a Fürdőszövetség

2020. 04. 20. 13:14
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő
A turisztikai ágazat egészét súlyosan megviselik a koronavírus járvány miatti korlátozó intézkedések, de a szektoron belül is a fürdők kerültek az egyik legnehezebb helyzetbe.

A turizmus gerincét alkotják

A fürdők mintegy 18 ezer embert foglalkoztatnak és összesen 70 milliárd árbevételt termelnek évente, a jelentőségük azonban ezen messze túlmutat. Nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország turizmusának gerincét képezik, hiszen a vendégéjszakák 71% olyan településen képződik, ahol turisztikailag releváns fürdő működik, a vendégek pedig elsősorban ezek miatt a fürdők miatt veszik igénybe az adott település szálláshelyeit.

A gazdasági könnyítések nem mindenkit érintenek

Március közepére a turisztikai szolgáltatók közül a fürdők tulajdonképpen az elsők között zárták be a kapuikat és az azóta eltelt időszakban jelentős veszteségeket kellett elkönyvelniük. A fürdők alacsony jövedelmezőséggel működnek, nem tudnak jelentős tartalékokat felhalmozni, azok legkésőbb május végéig tudnak kitartani a legjelentősebbek esetében is.
Súlyosbítja a helyzetet, hogy a kormány gazdasági intézkedései sem mindegyiküket segítik, mivel azok a kis és középvállalkozásokra vonatkoznak, miközben a fürdők jelentős többsége vagy önkormányzati tulajdonban álló cégként, vagy a helyi önkormányzat költségvetési szerveként működik. Az utóbbiakra semmilyen könnyítés nem vonatkozik, köztük olyan nemzetközi jelentőségű fürdőkkel mint a hévízi vagy a mórahalmi.
A Hévízi Tófürdő légi felvételen
A fentiek miatt már több helyen létszámleépítésbe kezdtek, ami önmagában is megnehezíti majd az újraidulást.
Ugyanakkor több olyan tényező is van, amelyek a későbbi gazdaságos működést is nehezítik. Ezek közül a legfontosabbak egyike, hogy míg a többi turisztikai szereplő 5%-os áfakulccsal dolgozhat 2020-tól, a fürdőkre továbbra is a legmagasabb, 27%-os kulcs vonatkozik.
A gyógyászati szolgáltatások támogatási szintje 2012 óta nem nőtt, miközben a fürdők ehhez kapcsolódó költségei jelentősen növekedtek, a szakdolgozók bérköltsége például ugyanezen időszak alatt 82%-kal, így a beutalt betegek ellátása tulajdonképpen veszteségessé vált a fürdők számára. 
Ezen kívül a fürdők üzemeltetését szabályozó kormányrendeletet is 1996-ban alkották meg, az mind a szemléletét, mind a részletszabályoka tekintve is elavult mára, és jelentősen rontja a gazdaságos működés lehetőségeit.

Ezek a Fürdőszövetség javaslatai

A Magyar Fürdőszövetség elsősorban a fent említett problémákra szeretne megoldást a kormánytól.
Azonnali könnyítésként javasolják, hogy a járulékcsökkentések terjedjenek ki azokra a fürdőkre is, amelyek nem gazdasági társaságként működnek, szeretnének egy hitelgarancia programot, amellyel a fizetési nehézségeiken tudnának úrrá lenni, megmentve ezzel a munkahelyeket.
Az újranyitást követően szeretnék elérni, hogy ők is a kedvezményes áfakörbe tartozzanak, és a gyógyászati szolgáltatásokat is újra rentábilisan végezhessék. Ehhez nem csak a NEAK (társadalombiztosítás) támogatásának összegét szeretnék növelni, hanem azt is kérik, hogy SZÉP kártyával igénybe vehető szolgáltatások között önálló zsebként létrejönnének a gyógyfürdőkúrák. Ebből a programból legalább egyhetes gyógyfürdőkúra és annak szállásköltsége - legfeljebb a fürdőkúra értékének mértékéig - lenne fizethető.
Ezen kívül szeretnének részesülni a szállásoknak felajánlott fejlesztési keretekből, valamint egy energetikai korszerűsítési programot is javasolnak annak érdekében, hogy a jövőben az üzemeltetési költségeik és a környezeti terhelésük is alacsonyabbak legyenek.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...