Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Csobbanj a télbe!Csobbanj a télbe!

Víz alatti vakáció

2022. 08. 07. 09:00
Forrás: termalfurdo.hu
Hírfürdő

A búvárkodás mellett egyre népszerűbb a széles rétegek számára elérhető snolkerezés, így nő a víz alatti fotó és videó készítésre is az igény. A merülések során szerzett tapasztalatok és a beszerzett felszerelés pedig sok esetben bevetésre kerül a fürdők csúszdáinál vagy a vízi kalandpályákon. De nézzük milyen lehetőségeink vannak, ha víz alatti fotózásra adjuk a fejünket.

A telefonom erre is jó!

Saját élményem, amikor a barátnőm a vízálló telefonjával akart fotót csinálni a gyermekem első tempóiról. Bemerítette a készüléket a víz alá, ami két másodperc múlva elfeketedett és csak a szervíz tudta magához téríteni. Azóta kicsit bizalmatlan vagyok és nem merem a nyaralás során megkockáztatni, hogy a vízálló telefon mégis beázik és mobil nélkül maradok. 

Remek megoldás egy vízálló telefontok, ami egyfelől lehetővé teszi, hogy ne kelljen a telefont a parton hagyni fürdőzés közben sem. Másfelől pedig a fényképek készítéséhez is kéznél van. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen tokot választunk, de a jobb minőségű, fotózáshoz is ajánlott darabok nem rontják le a fénykép minőségét és akár 25 méteres mélységig is védelmet biztosítanak a mobilunknak és az áruk sem túl magas. 

Persze vannak hátrányai is ezeknek a védőeszközöknek is. Az érintőkijelzők kezelését nagyon megnehezítik, így sok bosszúságot okoz, ha így probálunk fényképezni. Erre a rutinos használók azt javasolják, hogy fürdőzés előtt állítsuk be úgy a készüléket, hogy valamelyik fizikai gombja, például a vízben úgysem használt hangerő szabályozó kapcsoló, süsse el a kamerát. Így gyorsan készíthetünk szuper felvételeket. 

Víz alatti vakáció

 

Sport kamerák

Ma már egy vízálló sportkamera megvásárlása sem igényel túl nagy befektetést. Az egyik nagy webáruház kínálatában több mint hetven ilyen termék van, a legolcsóbbak hatezer forint körüli összegért megvásárolhatóak. Persze ezektől nem kell csodát várni, 12 megapixeles felbontást tudnak rögzíteni, de se optikai, se digitális zoom nincs rajtuk vagyis inkább a játékra, mint valódi dokumentálásra termettek. Azonban pár tízezer forintért már 4K videó rögzítésére is alkalmas, távvezérelhető darabok is elérhetőek. 

A sport kamerák előnye, hogy nagyon strapabíróak, így akár strandolás, akár evezés során kerülnek bevetésre, biztosan túlélik a kalandot. 

A hátrányok között itt is meg kell említeni, hogy az érintőkijelzők a víz alatt néha furcsán viselkednek és azt sem szabad elfeledni, hogy ezeknek a készülékeknek az akkumulátorai nem mindig tudnak végigcsinálni egy egész napot, ha sok megörökítenivalót találunk. A plusz akksi plusz költség és cipelni is kell. Ráadásul nem az akkumulátor az egyetlen kiegészítő, amit be kell szerezni, hiszen egy csukló- vagy nyakpánt elengedhetetlen, ha úszni is szeretnénk két fotó között. 

 

Kamerák, spéci tokban

A legmegbízhatóbb megoldás, ha a sport kameránkat egy vízálló tokba helyezzük, így biztosítva azt, hogy páramentes képek készüljenek és sértetlen maradjon a berendezés. Ezek között a tokok között ugyanis nem ritka, hogy ütésállóak is és valamennyire a hőmérsékleti hatásokat is ellensúlyozzák. 

Víz alatti vakáció

A legnagyobb gyakorlati hasznuk azonban az, hogy nem a kamerára rakódik le a vízkő és egyéb a vízben oldott ásványi anyagok. Különösen fontos ez, ha tengerben vagy gyógyvízben mártózunk meg. Fontos tanács, hogy a tokot mindig töröljük szárazra vagy hagyjuk megszáradni mielőtt kinyitjuk és kivesszük belőle a kamerát, így garantáltan meg tudjuk óvni a képrögzítő szerkezetet. 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...