Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek

Elkótyavetyélik a Rác fürdőt? Demszky szerint épp ellenkezőleg

2009. 11. 02. 14:46

Fürdőzés
Aggályosnak tartja a Fidesz, hogy a Rác fürdő fejlesztésénél olyan beruházócéget iktattak közbe, amelyre szerintük semmi szükség, ráadásul a főváros fürdőcége által kisebb részben tulajdonolt társaság megkapta a fürdő használati jogát is. Demszky szerint viszont a majdan elkészülő, 8 milliárdos létesítmény negyede a fővárosé lesz, ezért szó sincs vagyonvesztésről, épp ellenkezőleg.
A Rác fürdő felújítása során a főváros nem szenved vagyonvesztést, sokkal inkább gyarapodik a vagyona - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén, arra az ellenzéki előterjesztésre, hogy kezdjen tárgyalásokat a Rác fürdővel kapcsolatos fővárosi vagyonvesztés elkerülése érdekében.
György István, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese terjesztette elő határozati javaslatát, miszerint a közgyűlés hatalmazza fel Demszky Gábort, hogy a főpolgármester kezdjen tárgyalásokat a Rác fürdő beruházóival, és harcoljon ki a Rác Nosztalgia Kft.-ben Budapest bevitt vagyonának megfelelő pozíciót. A határozati javaslatot a közgyűlés 31 igen, 29 nem és 3 tartózkodó voks mellett végül nem fogadta el.
György István azt javasolta, hogy Demszky Gábor tárgyaljon a Rác Beruházó Befektető és Szolgáltató Kft. tulajdonosaival (vagyis a beruházókkal), a Rác Nosztalgia Kft. üzletrészeinek a Rác fürdő felújítási és szállodaépítési projektbe a fővárosi önkormányzat illetve a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által biztosított vagyoni erőképességeknek megfelelő tulajdoni arány kialakítása érdekében. György István azzal indokolta javaslatát, hogy az önkormányzati tulajdonú Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a Rác fürdővel kapcsolatot beruházás megvalósítására létrehozta a hárommillió forint törzstőkéjű Rác Nosztalgia Kft.-t, amelyben a gyógyfürdő zrt.-nek 25 százalékos üzletrésze van, más, jogi és magánszemélyek pedig - a Rác Beruházó Kft.-n keresztül - 75 százalékos tulajdonrésszel bírnak.
György István szerint kérdéses, hogy miért volt szükség a Rác Beruházó Kft. bevonására, amikor az nem rendelkezett a megvalósításhoz szükséges forrásokkal, és a gyógyfürdő zrt. miért nem maga valósítja meg a beruházást, amikor ő rendelkezik a megvalósításhoz szükséges eszközökkel. Kérdésesnek tartotta azt is, hogy miért mondott le a gyógyfürdő zrt. a Rác fürdő tulajdonjogáról, és miért engedte át ingyenesen a földhasználati jogot is. Aggályosnak tartotta, hogy a szálloda felépítését is magába foglaló beruházás kezdete óta öt alkalommal módosították a véghatáridőre vonatkozó szerződéseket, anélkül, hogy ezek okait a tulajdonosi jogokat gyakorló gazdasági bizottság érdemben firtatta volna. Választ várt arra is, miért nem tett semmit a gazdasági bizottság a késedelemből eredő károk mértékének csökkentésére.
Válaszban Demszky Gábor főpolgármester kifejtette: a Rác fürdő felújításáról a Fidesz-kormány idején döntött a közgyűlés, a Széchenyi tervnek megfelelően lett 25-75 százalékos a tulajdonosi arány, és az akkori kormányzat 250 millió forinttal támogatta a felújítást a Széchenyi terv keretében. A főváros a régi Rác fürdő 400 millió forint értékű használati jogát "vitte be" a társaságba, de a 8 milliárd forintos beruházás elkészülte után annak egynegyede lesz a fővárosé, vagyis jelentős a főváros vagyongyarapodása - jelentette ki.
Hozzátette: a gyógyfürdő zrt. a Fidesz állításával szemben nem mondott le a vízhasználati jogról, és a föld tulajdonjoga is nála maradt, mindössze a régi fürdőépület használati jogáról mondott le a főváros. Budapest egyik legszebb gyógyfürdője épül, ha elkészül a fürdő, eggyel kevesebb lesz a romos épület és eggyel több a felújított műemlék - mondta a főpolgármester.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...