Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Horthy-kastély

Kenderes
További információ
Igazi családi fészek volt a jellegzetes alföldi tájon megbújó, egykor a Károlyi, Haller, később a Halasy család uradalmához tartozó, majd a nagybányai Horthy família tulajdonát képező kenderesi kúria. 
Az eredetileg földszintes kastélyt az 1800-as évek első harmadában Halasy Károly építtette késő barokk stílusban, az átépítés Horthy Miklósnak volt köszönhető. Az 1919 nyarán vívott harcok során, amikor a magyar Vörös Hadsereg a községet a románoktól átmenetileg visszafoglalta, a kastély súlyosan megrongálódott. 1944 előtt a miniszterek, tábornokok, külföldi államférfiak és diplomaták a nyári időszakban gyakran megfordultak a kenderesi birtokon. 1944 októberében a Horthy családot a németek letartóztatták, ezután a kastélyban lévő értékeket széthordták és megpróbálták az épületet tönkretenni. Az épület mellett ma egy szakiskola működik, melynek a kastély a kollégiuma. 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Kenderes látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...