Aktuális akciók
Fürdőbelépő ajándékbaFürdőbelépő ajándékba Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek

Nadapi szintezési Ősjegy

További információ
A Velencei-hegység a Kárpát medence legöregebb és a legstabilabb képződménye, ezért itt, Nadapon helyezték el a magasság mérésnek magyarországi legfőbb viszonyító pontját, a szintezési Ősjegyet.
A nadapi szintezési ősjegy a térképészet és az építészet szempontjából fontos, mert ez a magasság mérésének magyarországi viszonyító pontja. Két szint is meghatározásra került. Az Osztrák-Magyar Monarchia területén belül hazánkban az Adriai-tenger szintjét vették alapul, az eredeti ősjegy ennek megfelelően települt, a Balti szint pedig a Varsói Szerződés államainak egységes katonai magasságmérését szolgálta. Később az utóbbi is meghonosodott az építészetben, illetve térképészetben, ezzel nem kis kavarodást okozva.

Nézze meg a 360 fokos képet a Nadapi szintezési Ősjegyről!

Mozgassa a képet az egérrel (mobilon az ujjával).


Tekintse meg a Nadapi szintezési Ősjegyről készült videókat is! 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...Közeli látnivalók
Bence-hegyi Kilátó
A Bence-hegyen, Velence központjától körülbelül 5 kilométerre található a kilátó, csodálatos körpanorámával a Velencei-tóra.
Részletek

Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely
A Katonai Emlékpark az 1848. szeptember 29-i, pákozd-sukorói csata tiszteletére és emlékére került kialakításra a pákozdi Mészeg-hegyen. A szépen kialakított parkban számos emlékmű található kiállítási felülettel és interaktív lehetőséggel.
Részletek

Velencei-tó
A Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava, hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike.
Részletek

Gárdonyi Géza Emlékház
A Gárdonyi Géza Emlékház az Egri csillagok írójának szülőházában lett kialakítva.
Részletek

Székesfehérvári Bányató
A székesfehérvári Bányató 1917-ben váratlanul jött létre, amikor a magas sziklafalak között működő kőbányát egyetlen éjszaka alatt elárasztotta a víz. 
Részletek