Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Noszvaji barlanglakások

Bogács
További információ
Noszvajon megmaradtak az ősi, hagyományos földalatti építészet formái, a dombházak, barlanglakások. 

Nekik ajánljuk: Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Kb. ennyibe kerül egy főre: 500 - 1000

Jelleg: Aktív időtöltés, Természeti látnivaló

Fedett + Szabadtéri


Az elmúlt évszázadok folyamán az itt élő emberek a helyi tufakövek könnyebb faraghatóságát használva alakították ki hagyományos lakótereiket a felszínen hullámzó kőzetekben. A Bükkalján – az Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon – 1862-ben 64 pincelakásban laktak családok, 1930-ban 70 barlanglakásban 249 személy húzódott meg. Még 1970-ben is az északi és déli területeken 40 pinceházban 159 ember élt. Volt olyan időszak, amikor Noszvaj lakosságának 30 százaléka ilyen barlanglakásokban élt. Ma a barlanglakások már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a Pocem-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik.
Tevékenységük négy alapterülete a képzőművészet, az oktatás, a meseterápia és a környezetvédelem. A tájépítészet, szobrászat mellett a zene, a festészet és az iparművészet változatos műfajai (nemezelés, üvegművesség, kerámia stb), valamint a helyi hagyományos kézműves mesterségek (bor,- kőkultúra, mogyoróvessző-fonás) közötti átjárások sokszínűen gazdagítják az alkotótelep munkáját.

Járja be a barlanglakásokat egy virtuális túrán!

Közeli fürdő

A Noszvajtól 6 km-re található bogácsi fürdő többféle medencével várja a pihenni és feltöltődni vágyókat – gyógyvizes medencék, pezsgőfürdő, gyermekpancsoló és úszómedence is található a komplexumban. Emellett egy EU szabványos játszótér és megújult vizesblokkok is találhatóak a kültéri részen. Szezonon kívül négy gyógyvizű medencében lehet megmártózni. A fürdőben minden szombaton éjszakai fürdőzésen vehetünk részt. 2021. júliusában nyílt meg a fürdő új, fedett élményrészlege, csúszdával, szaunákkal.