Quantcast

Aktuális akciók
Nyári akciókNyári akciók

Szabó Magda Emlékház

Debrecen
További információ
Szabó Magda írónő emlékére nyitott meg 2017-ben a Szabó Magda Emlékház az írónő egykori iskolájában, a mai Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában. Az emlékház korabeli bútorokkal, személyes tárgyakkal, fényképekkel adja vissza a múlt század életérzését. 

Nekik ajánljuk: Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Kb. ennyibe kerül egy főre: 0

Jelleg: Múzeum, emlékház, tájház

Fedett


Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja 1917-ben született. A Dóczy Gimnáziumban (akkor Dóczi Leánynevelő Intézet) tanult, itt érettségizett 1935-ben, majd a latin-magyar szakos tanári diploma megszerzését követően 2 évig tanított itt.
Az írónő születésének századik évfordulóján, 2017. október 5-én emlékházat és kiállítást nyitottak meg. Az emlékház ajtaján belépve a másfél éves Magda fotója fogadja a látogatókat, majd egy virtuális sétára hív. Az előtérben megpillanthatjuk a város kulcsát a városháza épületét ábrázoló falon. Ennek szimbolikus jelentése van, hiszen az írónő 1997-ben a város díszpolgára lett, a város kulcsát pedig 2007-ben, a 90. születésnapján vehette át.
Szabó Magda életében a templom kiemelkedő jelentőségű szerepet töltött be, 5 éven át az egyházkerület főgondnoka volt, 85. születésnapjára megkapta a templom oroszlán kilincsének másolatát, amit az emlékház őriz.  
Ezt követően személyesebb tárgyakat is szemügyre vehetünk, ilyenek Szabó Magda iskolai bizonyítványai, több tucatnyi díjazása és egyetemi relikviái. A beszédes tárgyi emlékeket bemutató folyosót követően egy igazi otthon látszatát keltő polgári lakás szalonjába érkezünk, ahol az írónő könyvespolca, édesanyja zongorája, a nagymama rózsás lábzsámolya idézi meg a múlt század hangulatát. 
A szalonból az édesanya szobája nyílik, ahol egy varrógép és egy ruhákkal teli szekrény található, valamint megcsodálhatjuk Szabó Magda ékszereivel, kiegészítőivel teli sminkasztalát. Az édesapa szobájában a gramofon a zene, a fotók a fényképészet, a zsoltár a műveltség iránti szenvedélyét testesíti meg, a földgömb pedig az utazás iránti rajongását fejezi ki. A kiállítás fő különlegessége az írónő saját íróasztala, melyen írógépét és kéziratait láthatjuk, továbbá a főgondnoki avatásán viselt földig érő fekete ruháját csodálhatjuk meg, és az eseményről készült fényképeket is találunk. 
Innen kilépve az írónő interjúiból, művei alapján készült filmekből tekinthetünk meg részleteket, valamint megtalálható az írónő életében jelentős szerepet betöltő Ókút is, ami interaktív formában kelti életre az írónő életútjához kapcsolódó eseményeket. 
Aki szeretne egy kis időutazásban részt venni, érdemes ellátogatnia ebbe a lenyűgöző házba. A ház a Kossuth Lajos utca 35. szám alatt található, a nyitvatartásáról és a belépőkről ide kattintva tudhat meg többet. 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Debrecen látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...