Quantcast

Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók

Tihanyi visszhang

Tihany
További információ
Tihany híres, még ma is meglévő nevezetessége a tihanyi visszhang vagy echo, amely a tihanyi apátság és a Visszhang-domb között keletkezett akkor, amikor még nem gátolták épületek a hang szabad oda-vissza terjedését.
A tihanyi visszhang a Balaton egyik igazi különlegessége. Akár gyerekként, akár felnőttként látogatunk el a Visszhang-dombra, szinte biztos, hogy nem bírjuk megállni, hogy útnak eresszünk egy kiáltást. A legenda szerint a jelenség létrejötte egy gőgös királylánynak köszönhető, akit kevélysége miatt a sziklába zártak. Bár a monda inkább érdekes, mint igaz, tény, hogy amikor a dombon állva elkiáltjuk magunkat, a szavaink az apátság északi oldaláról verődnek vissza. A helyiek ezt echónak nevezték el, a kifejezés pedig később több irodalmi alkotásban is feltűnt – többek között Csokonai Vitéz Mihály és Vörösmarty Mihály műveiben.
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Tihany látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...