Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Verestemplom

Debrecen
További információ
A debreceni Verestemplom Közép-Európa egyik legkülönlegesebb református temploma. Köznapi nevét a nyerstégla színéről kapta, megkülönböztetve ezzel Debrecen többi templomától. 

Nekik ajánljuk: Fiatalok, Szeniorok

Nagyjából ennyi időre biztosít elfoglaltságot: 1-2 óra

Kb. ennyibe kerül egy főre: 0

Jelleg: Templom, egyéb vallási épület

Fedett


A Debrecen Kossuth utcai Református Egyházközség templomának építése 1886-ban kezdődött Petz Sámuel műegyetemi tanár templomtervei alapján, neogótikus stílusban. Egy év múlva, 1887 júliusában már teljesen kész állapotban volt, majd 1888. június 10-én avatták fel. 
A templom története 1810-ig nyúlik vissza, amikor is Szombathy István, Debrecen város volt főbírójának bekövetkezett halála után özvegye, Szombathyné Vörösmarthy Zsuzsanna - férje óhajának eleget téve - úgy rendelkezett, hogy egy debreceni templom építésére húszezer forintot hagyott kamatozásra egészen addig, amíg az összeg az építésre elegendő lesz. A templom helyének kijelölésére már 1827-ben sor került, az építés azonban 1886. június 26-án vette kezdetét az ünnepélyes alapkő-letétellel, ekkor a Szombathy – Vörösmarthy alap már 54 ezer forintra növekedett.
A templom építését követő első 50 évben csak a külső falakat javították, belül semmi újítás nem történt. A belső vakolat még meszelve sem volt, emiatt később omladozni kezdett, a díszes ablaküvegek kitöredeztek, így szükségessé vált a templom egészének renoválása. Az egyházközösség azonban csak a templom külső felújítási munkáinak költségét fedezte, a belső felújítás költségeit az Egyházrész vállalta magára, ekkor valósult meg Petz Samu tervező elképzelése, miszerint a belső falakra bibliai szimbólumok, idézetek, zsoltár-illusztrációk kerültek. 1957-ben egy nagy erősségű szélvihar következtében a torony csúcsán lévő keresztrózsa, vitorla és csillag erőteljesen kimozdult, melynek visszahelyezését a következő évben fejezték be. A tetőszerkezetet 1972-ben teljesen megújították, világosszürke eternitpala-fedést kapott. A templom belső díszítése a festéstől eltelt 50 év alatt annyira tönkrement, ismét omladozni kezdett, hogy végül hatalmas munkával és a gyülekezet több éves adakozására támaszkodva újult meg. A felújítást Szilágyi Elek festőművész végezte 1985-1987 között. A külső felújítás 1990 és 1994 között készült el a templom eredeti szépségének megfelelően. 2004-ben külseje reflektoros megvilágítást kapott, ezáltal már sötétben is élvezhető a templom építészetileg kiemelkedő szépsége. 
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel és Debrecen látnivalóival kapcsolatos legfontosabb információkról! Kattintson az alábbi gombra...