Aktuális akciók
Évindító akciókÉvindító akciók Romantikus ajánlatokRomantikus ajánlatok Szenior és gyógykúra ajánlatokSzenior és gyógykúra ajánlatok További ajánlatok

Zselici Tájvédelmi Körzet

Kaposvár
További információ
A Zselici Tájvédelmi Körzet területe 8337 hektár, ebből fokozottan védett 140 hektár, a Duna–Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik. 
A Zselici Tájvédelmi Körzet a Dunántúli-dombság belül a Zselici kistáj északnyugati részén található. A belső somogyi táj legmagasabb dombvonulatai alkotják a Zselicség varázslatos vidékét.
A Zselic löszdombjain megjelenik a bükk, és elegyest alkot a délről idáig felhúzódó balkáni ezüst hárssal; ennek legszebb példája a Ropolyi-erdő. Az északi oldalakon és a mélyebb, hűvösebb völgyekben őshonos az erdeifenyő. A napos domboldalak gyorsan felmelegedő lösztalaján értékes melegkedvelő növények tucatjai élnek. A védett terület nyugati részén, nem messze a Ropolyi-erdőtől folyik a Bárdi-patak, amelyen egykor kis halastóláncot alakítottak ki. A halastavak művelésével mára felhagytak, így az elmocsarasodó, lebegő hínáros, sásos, nádas élőhely ma a vízimadaraknak nyújt biztonságos fészkelő- és táplálkozóhelyet. A zárt erdőségek, és a vizes területek közelsége okozza, hogy a Zselicben több pár ritka fekete gólya is fészkel.
Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el – a skóciai Galloway Parkkal közösen – a „nemzetközi csillagoségbolt-park” (International Dark Sky Park) címet. Magyarországon ugyanis a Zselic azon területek egyike, ahol a csillagos égbolt látványát elnyomó fények alig zavarják. A Zselici Tájvédelmi Körzet területén létrehozták egy csillagászati tanösvényt, amely bemutatja a fényszennyezés jelenségét, illetve tájékoztatót ad az ideálisan megfigyelhető csillagos égboltról.


Közeli látnivalók
Vasúti Emlékmúzeum - Kaposvár
Vasúti Emlékmúzeum állandó kiállítása bemutatja a magyar vasút mozdonyait, motorvonatait és motorkocsijait, mely által figyelemmel kísérhető ezek fejlődése. 
Részletek

Rippl-Rónai Múzeum - Kaposvár
A múzeum épülete az egykori Vármegyeháza, amely 1828-1832 között épült klasszicista stílusban. 
Részletek

Vaszary Képtár és Vaszary Emlékház - Kaposvár
Az országosan ismert Vaszary Képtár kortárs időszaki képző- és iparművészeti kiállítások színhelye. Itt kapott helyet a kaposvári születésű világhírű fotóművész, Juan Gyenes állandó kiállítása is.
Részletek

Deseda tó
A Deseda hazánk leghosszabb mesterséges tava. 
Részletek

Steiner Gyűjtemény - Kaposvár
A Steiner házaspár magángyűjteménye a Kárpát-medence XIX. században készített öntöttvas használati- és dísztárgyait mutatja be.
Részletek

Témába vág

Libaúsztatótól az ördög lábnyomáig – a Dél-Dunántúl fürdőinek története

Ahogy Magyarország nagy része, úgy a csodálatos fekvésű Dél-Dunántúl is rendkívül gazdag gyógy- és termálvizekben. Harkány, Igal vagy Kaposvár fürdője évtizedek óta a legkedveltebbek közé tartozik. Tudták, hogy nagy részük véletlenül vált ismertté?

A legkülönlegesebb szauna hagyományok a világ körül

Egy forró fürdő Japánban, gőzfürdő egy autentikus orosz bányában, lazulás egy finn füstszaunában? Melyiket próbálná ki? Nem mindennapi fürdő és szauna szemlére invitáljuk.

Védje ki a tél utolsó támadását – irány a forróság

Bár a januári „tavaszban” azt hittük, a tél erre az évadra kitombolta magát, az elmúlt napok időjárása bebizonyította, hogy tévedtünk. Ilyenkor az emberek többsége egy kis forróságra vágyik, arra, hogy teste-lelke felmelegedjen. Ehhez próbálunk segítséget nyújtani.