Quantcast

Aktuális akciók
Nyugdíjas álomszállásokNyugdíjas álomszállások Nyári fürdőtippekNyári fürdőtippek Nyári wellness ajánlatokNyári wellness ajánlatok

Miért jobb fürdőruha nélkül szaunázni?

2021. 10. 21. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Szauna

A szauna néhány alapvető jótékony hatásáról már szinte mindenki hallott: immunerősítő, méregtelenítő, edzi a keringési rendszert, nyugtatja a testet és a lelket. Arról is sokan hallottak már, hogy a „feketeöves” szaunások nem viselnek fürdőruhát a szaunában. Most elmagyarázzuk, mi ennek az oka.

A címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy a szaunázás fürdőruha nélkül sokkal egészségesebb, mégpedig nem csak számunkra, hanem mindenki más számára is, aki a szaunában tartózkodik. Lássuk ezt bővebben.

 

Ez történik a testükkel a szaunában

A szaunában – bár a testünk belső hőmérséklete csaknem változatlan marad – a test felszíne felmelegszik. A melegedés ellensúlyozására kezdünk izzadni, azaz a szervezet sok-sok vizet irányít a testfelületünkre – ez a mechanizmus része a szauna jótékony hatásának.

A szaunázás során kitágulnak a pórusaink, a bőrünkön keresztül nem csak méreganyagok távoznak a szervezetből, de a bőrre kerülő anyagok könnyen fel is szívódnak a szervezetbe.

 

Ezért nem szerencsés, ha fürdőruhát hordunk a szaunában

Alapvetően az alábbi három okra vezethető vissza, miért nem egészséges fürdőruhát hordani a szaunában:

  • szorosan tapad a testre
  • szintetikus anyagból van
  • ha korábban fürdőztünk benne, akkor fertőtlenítőszereket és egyéb vegyi anyagokat is tartalmazhat

A szintetikus, testhez szorosan tapadó anyagok akadályozzák a hőleadást, ezzel akár károssá és egészségtelenné is képesek tenni egy olyan alapvetően kiemelkedően egészséges tevékenységet is, mint a szaunázás. A hőtorlódások növelik a hőguta kockázatát, mely a szívritmus jelentős felgyorsulásával és a test belső hőmérsékletének emelkedésével, rosszulléttel, hasfájással és szédüléssel is járhat

Az izzadt bőr ráadásul a szintetikus ruha alatt felázhat, felborulhat a természetes egyensúlya, és ez különböző kórokozók elszaporodásához, akár irritatív ekcéma kialakulásához is vezethet.

 

A szintetikus szálak magas hőmérsékleten toxikus anyagokat bocsáthatnak ki magukból, melyek a kitágult pórusokon keresztül könnyebben felszívódhatnak a bőrben.

 

 

Másoknak is jobb, ha nincs rajtunk fürdőruha

Amennyiben a medence vizében voltunk korábban, akkor klór és a víz kezelésére szolgáló egyéb vegyszerek maradhatnak a fürdőruhában. A víz klórtartalma már 65 C fokos hőmérsékletnél is egészségre ártalmasan jelenhet meg a légtérben, a szauna pedig a legtöbb esetben 80-90 foknál is melegebb, így ez negatív hatás még jobban érvényesül.

Ezek az anyagok kipárologhatnak a fürdőruhából, és a szauna zárt mikroklímájába kerülve belélegezzük őket és így nem csak ránk, hanem a többi vendégre is hatással vannak.

 

A fürdőruhának sem tesz jót a forróság

Végül egy utolsó indok, hogy lemondjunk a fürdőruháról, hogy azok az anyagok, amelyekből készülnek, rosszul tűrik a magas hőmérsékletet, így csökken az élettartamuk, elveszítik a rugalmasságukat, kinyúlnak, azaz lényegesen hamarabb tönkremennek.

 

Akkor meztelenül kell lenni a szaunában?

A rövid válasz az, hogy nem meztelenül, csak fürdőruha nélkül.

 

Kétségtelen, hogy élettani szempontból az a legszerencsésebb, ha a szaunakabinban a test szabadon, takarás nélkül van, a szauna hatása akkor érvényesül leginkább, ha semmilyen ruhát nem visel a szaunázó.

 

Ugyanakkor  van, aki számára a teljes meztelenség nem elfogadható. Ez azonban nem jelenti azt, hogy aki nem hajlandó ruhátlanul mutatkozni mások előtt, annak fürdőruhában kell szaunáznia, vagy épp le kell mondania a szaunázás élményéről.

 

Erre jelenthet megoldást, ha a szaunában természetes anyagokból készült szaunalepedővel takarjuk el a testünknek azt a részét, amelyet nem szeretnénk megmutatni másoknak.

 

A természetes anyagokból készült, megfelelően kezelt szaunalepedők sem bőrünkre, sem a levegőbe nem bocsátanak ki magukból káros anyagokat, és lazán hordva a test hőleadását sem akadályozzák olyan mértékben, mint a fürdőruhák.

 

A fürdőruhamentesség nem egyenlő a meztelenséggel

A szaunakultúra az utóbbi évtizedben jelentős ütemben fejlődött Magyarországon és egyre több olyan fürdő és wellnessközpont van, ahol tilos fürdőruhát viselni, vagy találunk textilmentes szaunákat is.

 

A textilmentes megfogalmazás azonban félrevezető, ugyanis azt jelenti, hogy bár fürdőruhát nem viselhetünk a szaunában, szaunalepedőt azonban igen.

Azokon a helyeken, ahol textilmentes – pontosabban fogalmazva fürdőruhamentes –  szaunát találunk, általában rendelkezésre áll szaunalepedő is, azaz nem nekünk kell erről gondoskodnunk.

 

Magát a textilmentes kifejezést eltérően használhatják a fürdők, van, ahol csak a fürdőruhamentességet jelenti, de előfordulhat hogy ezeken a helyeken a lepedőt is csak magunk alá helyezhetjük, így ha a textilmentes szót látjuk érdemes érdeklődni.

 

Hogyan látják a kérdést az igazi „feketeöves” szaunások?

A szaunázás nem csupán azért van terjedőben, mert rengeteg pozitív élettani hatása van, pl. erősíti a szervezet ellenállóképességét, hanem azért is, mert boldogsághormonokat szabadít(hat) fel a szervezetben, ezért sokan nagy élményként élik meg. Ráadásul ez az élmény intenzívebb tud lenni, mint amit sportolással elérhetünk, és tulajdonképpen nem is kell igazán komoly erőfeszítést kifejtenünk érte.

 

Erre a hatásra tesznek még rá egy (vagy több) lapáttal a szaunaprogramok, amelyeknek a keretében a szaunamesterek a meleg levegőt a megfelelő irányokba terelik, illóolajakat használnak, amivel nem csak kellemes illatokat csalnak elő, de a különféle hatású illóolajok  kombinálásával célzott pozitív hatásokat igyekeznek kiváltani. A legkomolyabb szaunaprogramokon, amennyiben a helyszín lehetővé teszi, mindezt ráadásul zenével, látványos legyezéstechnikával kombinálják, és ideális esetben egy téma, illetve koncepció köré szervezik.

 

Mivel az ilyen programokon nagyon hangsúlyos az illóolajok egészségtámogató hatása,  a szaunamesterek igyekeznek kizárni minden olyan tényezőt, amelyek ezek hatásait befolyásolhatják. Ilyenek többek között a szintetikus fürdőruhából és a benne lévő vízből a szauna légterébe kerülő anyagok. Ennélfogva az ilyen programokon a legtöbb helyen gyakorlatilag tabunak számít a fürdőruha viselés a szaunában.

 

A több programon edződött szaunázók pedig sok esetben a szaunalepedőtől is megszabadulnak.

 

Korábban írtunk arról, hogy milyen szabályokat érdemes betartani annak érdekében, hogy a szaunázás a lehető leghatékonyabb és legegészségesebb legyen.

 

A cikk elkészítéséhez felhasználtuk Zelenák János korábbi írásait.

Még többet olvashat szaunázásról itt:  Facebook.com/aufguss.hu

A legnagyobb hazai szaunás közösséget pedig ebben a csoportban találja: facebook.com/groups/SzaunaVilag

 

A nyitókép a Makói Hagymatikum Gyógyfürdőben készült.

 

 

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...