Aktuális akciók
Őszi akciókŐszi akciók

Hogyan javítja a nyaki és mellkasi elváltozásokat az úszás?

2020. 01. 30. 19:40
Forrás: termalfurdo.hu
Úszás
Ugyan meggyógyítani teljes mértékben nem lehet, de tudatos úszógyakorlatokkal javíthatunk betegségünk állapotán, legyen szó tölcsér- vagy tyúkmellről, ferdenyakról, vagy lapocka elváltozásról.

Ferdenyak

A jobb oldali fejbiccentő izom megrövidülése okozza a ferdenyak elváltozását, mikor ez az izom a szülés során sérül, bevérzik. A bevérzés hegesedést okoz, mely az izom hosszát csökkenti, és annak normális növekedését gátolja. A fej és a nyak az egyik váll felé közelít, az arc ellenkező irányba elcsavarodik. Fontos a nyakizmok állandó stabilizálása, azonban megszüntetni csak műtéti úton lehetséges. A speciális gyakorlatok alkalmazásával azonban megakadályozhatjuk a további romlást. Ha foglalkozási ártalom következtében alakult ki, akkor időben megkezdett gyógyúszással javulást, és korrekciót érhetünk el.
Úszás előtt melegítsünk be, mozgassuk át nyakizmainkat, féloldali fejkörzéseket, fejfordításokat végezzünk, az úszást pedig kezdjük gyorssal, aztán térjünk rá az oldalúszásokra, mell- és hátúszásra. Hasonfekvésben gyorsúszás lábtempóval kezdjük, miközben a bal kart magastartásban, a jobb kart mélytartásban tartjuk. A megnyúlt nyakizmok oldala felé, a fül vállhoz szorításával vegyük a levegőt, majd a megrövidült nyakizmok oldala felé, fejkiemeléssel.

Tölcsérmell

A mellcsont tölcsérszerűen behúzott, a bordaívek ezért oldalt előemelkednek, vagyis a tölcsérmellű ember mellkasa horpadt. A szegycsont alsó szakasza behúzódik, ezért a szegycsontot a hátúszás „emeli ki” a legjobban, emellett fontos a mellkas izmainak erősítése. Először célszerű a csúsztatott hátúszást kipróbálni. A végrehajtás során a húzó kar utoléri a magastartásban támaszkodó kart, majd minden kartempót nyújtózkodással fejezzünk be. A gyorsúszásnál is érdemes a csúsztatott változatot végeznünk, a mellúszást pedig széles karmunkával próbálgassuk. Többnyire háton ússzunk, de a tüdő kapacitásának növelése érdekében a mell-, vagy a gyorsúszást se hanyagoljuk. Ajánlott a hanyattfekvésben hátúszó lábtempó, miközben egy labdát magasban tartunk, illetve a gyorsúszó lábmunka, miközben vízisúlyzót, deszkát tartunk a magasban. 
 
Hatuszas
Hátúszás - Kép forrása

Tyúkmell

Tyúkmellnél a kiemelkedő szegycsont mellett a bordák behúzódnak, a mellizmok megrövidülnek, a váll előre forog. Gyakran merev az egész mellkas, emiatt elégtelen a légcsere is. Megfelelő gyógytornával és úszással rugalmasabbá válik a mellkas, a hosszanti és oldalirányú nyújtózkodások pedig mobilizálják a merev mellkast. Erősítsük a mellizmokat szűk karmunkával, magas könyökkel végrehajtott mellúszó karmunkával. A mellkas elváltozások esetén fontos a tüdő vitális kapacitásának növelése, melynél legcélszerűbb a mellúszás gyakorlása.
Érdemes gyorsúszó lábtempót végezni, miközben a vízisúlyzót vagy egy deszkát a víz alatt tartunk, majd fejkiemeléssel vegyünk levegőt. A mellúszó lábtempót hason gyakoroljuk, miközben a súlyzót vagy deszkát magasban tartjuk. Mellúszó kartempóban úszva helyezzünk a térd közé deszkát, kukacot, vagy súlyzót. Próbáljuk ki a delfin lábtempót, vagy a gyorsúszást, miközben csak a kar dolgozik.
Mellúszás
Mellúszás - Kép forrása

Sprengel-féle deformitás, azaz a lapocka veleszületett magas állása

A lapocka fejlődésének rendellenessége, mely során a lapocka helyzete magasan van a vállövvel együtt. A vállöv izmai a csontok rendellenes elhelyezkedésének megfelelően megrövidülnek vagy megnyúlnak, valamint megváltozik lefutásuk is. A legfontosabb feladat a lapocka környéki izmok lazítása, és a lapocka helyzetének javítása. A mellúszás karmunkája során a nagy- és a kis mellizom, valamint az elülső fűrészizom intenzíven összehúzódik. A vállövet előre, befelé húzza és rögzíti a lapockát. Legfőképp a mellúszásra koncentráljunk, azonban ha a kar felemelése nem akadályozott, rátérhetünk a hát-, vagy a gyorsúszásra is. A teljes helyreállítás csak műtéti úton lehetséges, azonban ezekkel a gyakorlatokkal, úszással javíthatunk a meglévő állapoton.
Milyen gyakorlatokat próbáljunk? Ússzunk mellen csak karral, miközben szélesen húzunk, majd csak lábbal, miközben hátul összekulcsoljuk a kezünket. Hátúszó lábtempó esetén kulcsoljuk össze kezünket a csípő mögött, vagy tartsuk karunkat oldalsó középtartásban egy-egy vízisúlyzóval. Folyamatos hátúszó vagy gyorsúszó lábmunka mellett nyújtózkodjunk váltogatott karokkal.
Fürdőkeresőnk segítségével találhatnak fedett uszodákat, ahol kipróbálhatják a gyakorlatokat. 
Felhasznált irodalom: Somogyiné Kuti Ilona: Gyógyúszás
Csúsztatott gyorsúszás
Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...