8 pazar panorámájú kilátó Észak-Magyarországon

2016. 07. 08. 10:26
Forrás: Itthon Észak-Magyarországon
Útitárs
Az Észak-magyarországi régió páratlan természeti kincsekkel és építészeti művekkel büszkélkedik. A kilátók ezt a két területet kapcsolják össze: lenyűgöző panoráma egy ember készítette építményből.
Az Itthon Észak-Magyarországon összegyűjtött 8 pazar panorámájú kilátót, amit érdemes meglátogatni.

Avasi kilátó

A jelenlegi kilátót, amely TV toronyként is funkcionál, 1963-ban építették. Ezelőtt Miskolcon ennek a helyén fakilátók álltak, közülük is a legnevesebb a Rákóczi-kilátó volt. Izgalmas és félelmetes érdekesség, hogy a kilátó maximális kilengése 45 cm!

Sástói kilátó

Az 53 méter magas kilátót eredetileg Algyőre szánták olajfúrótoronynak, azonban nem felelt meg a magyarországi szabványoknak, így kis átalakítással Sástó egyik nevezetes látogatnivalójává vált.
8 pazar panorámájú kilátó Észak-Magyarországon

Szilvásváradi Millenniumi Kilátó

20 méter magas teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegycsúcsai is láthatóak.

Dobó István kilátó

Az Eged-hegyi kilátó páratlan panorámáját az elénk táruló szőlőültetvények látványa teszi igazán egyedülállóvá.

Galya-kilátó, Galyatető

A nemrégiben felújított, 990 méter magasan található kilátó nemcsak a páratlan kilátással nyűgözi le az oda látogatókat. Érdekessége, hogy az építmény felső részén három szobás, úgynevezett bivakszállást alakítottak ki. A szobák egyetlen berendezése a földre helyezett farács, ahol helyiségenként 5 hálózsákos turista fér el.
8 pazar panorámájú kilátó Észak-Magyarországon

Tepke-kilátó

A kicsivel több, mint 22 méteres kilátóból megcsodálhatjuk a Börzsönyt, a Mátrát és a Cserhátot is.

Kékestetői kilátó (TV torony)

A 176 méter magas toronyból a szerencsésebbek tiszta időben akár a Tátráig is elláthatnak. A nyitott kilátó 45 méter magasan található, illetve 42 méteren van a körpresszó, amelyben helyet kapott egy érdekes, mini-palack kiállítás is.
8 pazar panorámájú kilátó Észak-Magyarországon

Magas-hegyi Kilátó

A Zempléni Kalandparkban található kilátó lélegzetelállító látvánnyal ajándékoz meg minket, fentről a lábaink előtt hever egész Sátoraljaújhely, a Bodrogköz és Szlovákia látképe.