Quantcast

Aktuális akciók
Karácsonyi ajándéktippekKarácsonyi ajándéktippek Év végi ajánlatokÉv végi ajánlatok

A Balkán-félsziget szépségei

2022. 09. 07. 08:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Kulturális és természeti kincsek, történelmi jelentőségű épületek, szent kegyhelyek vagy lenyűgöző kanyonok mind megtalálhatók a Balkánon, melyek felfedezésére a legjobb időszak az ősz.

Kotor, Montenegró

Az évek során egyre felkapottabbá vált a montenegrói tengerpart, ahol türkizkék tenger, hangulatos városok, hatalmas hegycsúcsok hódítják meg az ide érkezőket. Montenegró tengerparti városkája, Kotor 1000-1700 méter magas hegyek ölelésében fekszik, mediterrán kikötője és városfala az UNESCO részét képezi. Magasba törő mészkőszirtjeivel együtt az egyik legnagyszerűbb mediterrán tájat alkotja. A városka macskaköves utcáinak labirintusában nagyon jó érzés elveszni, bár ma már egyre több turista keresi fel tavasztól őszig. Templomai, múzeumai, palotái mindenképp megérnek pár napot a nézelődésre.
A Balkán-félsziget szépségei
Kotor

Berat, Albánia

Viharos múltú, ma már UNESCO kulturális világörökségi városka Berat, Albánia egyik legősibb települése. A várnegyedben találjuk az egyik legrégebbi bizánci stílusú, 13. századi Blakhernai Szűz Mária-templomot, valamint a 15. századi Vörös és Fehér mecset romjait. A festői városka az Osum folyó jobb partján sziklába vájt szorosban épült, legkülönlegesebb része a mangalemi városnegyed „sokablakos fehér házakkal”.
A Balkán-félsziget szépségei
Berat

Ohrid, Macedónia

Macedónia ékszerdobozának is hívhatjuk az Ohridi-tavat, ami a Balkán-félsziget legrégebbi és legmélyebb tava, 5 millió éve keletkezett, és 155 méter mélységű. A tó a Világörökségi helyszínek egyike, legszebb városkája a képeslapra illő Ohrid, egykor a bolgár birodalom fővárosa is volt. Sétáljunk végig macskaköves utcáin, fedezzük fel bizánci templomait. A város egyik jelképe a 10. században épített fellegvár és a Szent Jovan-templom. A város régebben fontos ortodox központnak számított, ezért találunk itt annyi bizánci stílusú templomot.
A Balkán-félsziget szépségei
Ohrid

Mostar, Bosznia-Hercegovina

Mostar nevét az azt keresztülszelő Neretva folyón álló hidak egyikéről, az úgynevezett „Öreg hídról” kapta, mely szerbhorvátul Most stari. A város jelképe ma már az UNESCO kulturális örökségéhez tartozik, azonban a háborúk során többször felrobbantották. Helyi hagyomány, hogy a mostari legények a hídról fejest ugranak a folyóba, ezzel keresve némi pénzt a turistáktól. Az Óvárosban csodaszép látnivaló még Karađoz bég dzsámija, Európa második legnehezebb harangját pedig a Mária katedrálisban találjuk.
A Balkán-félsziget szépségei
Mostar

Rila, Bulgária

Bulgária és a bolgár ortodox egyház legnépszerűbb és legszentebbnek tartott kegyhelye a négyemeletes Rilai-kolostor a Rila-hegységben. Festői erdőségek veszik körül, a hét rilai tóhoz is eljuthatunk a városból. Ezek a tavak kis patakokkal és vízesésekkel kapcsolódnak egymáshoz, a legmagasabb közülük 2535 méter magasan fekszik. A Rila-hegységben jól felszerelt turistaházak, szállodák, panziók és kitűnő sípályák is várják a vendégeket.
A Balkán-félsziget szépségei
Rila

Szkopje, Észak-Macedónia

A Vardar folyó partján fekszik a főváros, ahol régi bizánci erődítményt, neoklasszikus épületeket, török bazárt és egy 6. századi Kőhidat is láthatunk, az új városrészben pedig Teréz anya emlékházát tekinthetjük meg. A Kale-erődből ráláthatunk a középkori városfalakra, a Musztafa Pasa mecset 1492-es építése óta ugyanígy áll, érdemes megcsodálni. A város másik nevezetessége az 1460 körül épített Kőhíd, mely a nagy teret és a bazárt köti össze. A legszebb talán mégis a Művészetek Hídja, mely 89 méter hosszú és 29 szobor díszíti, melyek művészeket, zenészeket ábrázolnak.
A Balkán-félsziget szépségei
Szkopje

Pec, Koszovó

Koszovó nyugati részén, a montenegrói határ közelében fekszik Pec, vagy Peja városa. A várost erdőségek veszik körül, és a Balkán leglenyűgözőbb kanyonja, a Rugova is a közelében található. 2004 óta 2 kolostor is a világörökség részévé vált, a Pec és a Dečani kolostor, ami a 14. században épült. A Rugova-völgy 25 km hosszúságú, igazi túraparadicsom. A szurdok Peja-nál csodás: meredek, köves ereszkedők, vadvizek, kis vízesések, dombos, zöld színben pompázó hegyi legelők tarkítják.
A Balkán-félsziget szépségei
Pec (© Valon Begolli / WikiCommons)
Nyitókép: Kotor; képek forrása pixabay.com, Pec © Valon Begolli / WikiCommons

Iratkozzon fel értesítéseinkre, hogy ne maradjon le a fürdőkkel, fürdővárosokkal kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb hírekről! Kattintson az alábbi gombra...


Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide