Aktuális akciók
Tavaszi akciókTavaszi akciók További ajánlatok

A legmenőbb csúszdák, amelyek nem vízbe érkeznek

2018. 04. 12. 20:00
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
Addig, amíg nem jön a nyári szezon, és nem csobbanhatunk végre a strandon, összeszedtük a legjobb és a legnagyobb szárazföldi csúszdákat a nagyvilágból.

Miami

2018 februárjában debütált Miamiban Carsten Höller német művész 28 méter magas acél- és üvegszerelvénye. Az Aventura Slide névre keresztelt torony 9 emeletes, amiből 2 csúszda ágazik le, egyik az óra járásával megegyező, másik a vele ellentétes irányban. Egy bevásárlóközpont mellett építették fel, a művész ezzel akarta átalakítani a tipikus bevásárlás élményt, nem csak a gyerekeknek, de felnőtteknek is. Persze gyakorlati funkciója is van, szállítóeszközként helyettesíti a mozgólépcsőt, vagy a lifteket is, gazdaságos és energiatakarékos is egyben.
A legmenőbb csúszdák, amelyek nem vízbe érkeznek

Bonn

Bonnban is alkotott Carsten Höller, belga művész, aki a Bundeskunsthalle bejárata mellett épített fel egy 35 méteres csúszdát. A múzeum nem csak a múlt megőrzésére, hanem az innovációra, kísérletezésre, váratlan ötletek kifejezésére hivatott, így a tetőt az előtérrel összekötő csúszda évekig a Játszótér projekt, azaz a kiállítás része lesz.
A legmenőbb csúszdák, amelyek nem vízbe érkeznek

London

Az Olimpiai Stadion mellett épült fel a világ leghosszabb csőcsúszdája, ami 76 méteres magasságból indul és 178 méter hosszú. A csúszás élménye mindössze 40 másodpercig tart, de ezalatt ötször kerüli meg a tornyot a csúszda. A 2009-ben épített ArcelorMittal Orbit névre hallgató ikonikus torony 114 méteres, így aki elindul a csúszdán, elég magasról nézheti az átlátszó üvegen át a londoni panorámát.
A legmenőbb csúszdák, amelyek nem vízbe érkeznek

Ausztria

A spirál alakú Pyramidenkogeli kilátó Ausztria egyik legszebb pontján, a Wörthi-tó déli partján fekszik. 2013-ban építették fából és acélból 851 méter magasban. Különlegessége, hogy ez a világ legmagasabb fából épült kilátótornya. A kilátó 100 méter magas, a csúszdája pedig 52 métertől indul lefelé, így ez Európa legmagasabb beltéri csúszdája. 120 méter hosszúságú, és 25 másodperc alatt lehet leérni vele. Nemcsak ezzel, hanem panorámalifttel, vagy drótkötélpályán is lejöhetünk, ha elég bátrak vagyunk. Ha nem, maradhatunk a lépcső mellett. A kilátás fantasztikus körpanorámás, az ember lába alatt hever a Wörthi-tó, és a tó partján fekvő Maria Wörth település, de napos időben egész Karintiát megcsodálhatjuk.
A legmenőbb csúszdák, amelyek nem vízbe érkeznek

Jakarta

Indonéziában, Jakarta városában építették fel egy plázában a világ legnagyobb, és talán leggyorsabb beltéri csúszdáját. A 7. emeletről a 3. emeletig visz, az adrenalin löketet adó csúszás pedig kb. 7 másodperces. A bevásárlóközpont minden vendége ingyen igénybe veheti, aki magasabb, mint 130 cm. A csúszda 47, 3 méter hosszúságú, és különböző színekben pompázik, ezzel is hangulatot adva a rövid csúszásnak. Ezen kívül a pláza számos indonéz butikkal, étteremmel és játszótérrel is rendelkezik.
A legmenőbb csúszdák, amelyek nem vízbe érkeznek

Képek forrása: theculturetrip.com (1. 2. ), arcelormittalorbit.com (3.), en.woerthersee.com (4.), bowdywanders.com (5.)