A legszebb buddhista templomok a világból

2019. 06. 29. 08:29
Forrás: termalfurdo.hu
Útitárs
A hagyományos buddhista templomok gyakran tükrözik a régió építészeti stílusait, mindegyikük célja a csendes visszavonulás és a meditáció elősegítése. Van, amelyik egy szikla tetején áll, van, ahol 10.000 Buddha szobor található, de a Balaton környékén is meseszép buddhista szentély áll.

Bagan, Mianmar

Pagan Királyság egykori fővárosában mintegy 10 ezer buddhista templom, pagoda és kolostor létesült, amelyből a mai napig mintegy 2200 megmaradt. A Bagani Archeológiai Terület az ország idegenforgalmának húzóereje, az ezer templom földjének is nevezik. A szentélyek sűrűn egymás mellett helyezkednek el, a legváltozatosabb méretben és formában. Vannak egyszerűek, pazarul díszesek, hatalmasok és vannak akkorák is, amik alig nagyobbak, mint egy egyszemélyes kunyhó.
A legszebb buddhista templomok a világból

Seiganto-Ji, Japán

Japán egyik legmagasabbról induló vízesése, a Nachi mellett épült a Seiganto-Ji, egy igazi erdei szentély, a buddhizmus racionalista iskolája, amely hisz a folyamatosan változó létezésben. A Seiganto-Ji két zarándokút találkozásánál található, a legendák szerint már a negyedik század óta áll a Kii-hegység területén nagyszerű harmóniában az őt körülölelő természettel.
A legszebb buddhista templomok a világból

Vat Rong Khun, Thaiföld

1997-ben tervezte és építtette saját pénzéből a thaiföldi művész, Chalermchai Kositpipat az észak-thaiföldi Vat Rong Khun templomot, mely a megszokottól merőben eltér. A tükör mozaikok lefedik a homlokzatokat, teljes egészében fehér és apró üvegdarabokkal és gazdag díszítőelemekkel van kirakva. Annak ellenére, hogy a régi templomokban buddhista történeteket szoktak ábrázolni a freskók, a fehér templom falain a jó és a rossz színes, modern megjelenítéseit találjuk. A művész olyan alakokat választott, mint Batman, Spiderman, Elvis illetve egyéb főhős és gazember képregényekből és filmekből. A templom hátsó falán a Buddha arany freskója van felfestve.
A legszebb buddhista templomok a világból

Paro Taktsang, Bhután

Paro Taktsang Bhutánban a Paro-völgyben egy hegyoldali szent kolostor, díszes templomokkal, műalkotásokkal, legendás meditációs barlangokkal. Túlsó felén vízesések, és egy tibeti teaház is található. A kolostor 1200 m magas szikla tetején áll, Tigris fészeknek is becézik. Két és fél órás gyaloglás vagy szamárháton döcögés várja a látogatókat a meredek hegyi ösvényeken. Az élmény azonban minden erőfeszítést megér.
A legszebb buddhista templomok a világból

Angkor Wat, Kambodzsa

A kambodzsai hajdani szék- és templomváros a khmer kultúra legjelentősebb emléke. Hatalmas tornyokkal kiegészített templomok és monumentális kőarcok őrködnek az istenkirályok városa fölött, mely 889 és 1431 között élte virágkorát. A 12. században épült Délkelet-Ázsia leghatalmasabb építménye, manapság fennáll a veszélye annak, hogy az óriási gyökerek szétfeszítik a templom romjait. 5 különleges tornyáról jól felismerhető, belső falain domborműves díszítést kapott. Legtöbben napfelkeltekor látogatják, mert varázslatos látványt nyújt.
A legszebb buddhista templomok a világból

Borobudur, Indonézia

A világ legnagyobb buddhista temploma a Borobudur, mely „számtalan Buddhát” jelent. 504 Buddha-szobrot tartalmaz, amelyek mindegyike lótusz alakú. Felülnézetből a műemlék háromdimenziós mandala képét adja, mely a világmindenség ábrázolása. A templom teraszos piramis alakban épült a fennsíkra. 34 méter a magassága, és becslések szerint mintegy 55 000 köbméter kőből áll. Az öt mélyen elhelyezkedő négyszögletű terasz a földi létet jelképezi.
A legszebb buddhista templomok a világból

Kek Lo Si Templom, Malajzia

Kek Lok Si Templom a legszebb és az egyik legnagyobb templom Délkelet-Ázsiában. A 7 emeletes templom jól mutatja a kínai, a thai és a burmai építészet harmonikus egyvelegét. A hegy tetejéről, ahol a templom áll, gyönyörű kilátás nyílik a városra. A Legfőbb Boldogság templomaként is ismert Kek Lok Si lenyűgöző látványt nyújt a számtalan Buddhát ábrázoló szent képével és más buddhista tárgyaival. A komplexum legfőbb látványossága a IV. Rama temploma, ahol nem kevesebb, mint 10.000 Buddha faragvány várja a látogatókat.
A legszebb buddhista templomok a világból

Zalaszántói sztúpa

Buddhista szentélyet nemcsak Ázsiában, hanem Magyarországon is találunk, a zalai dombok között, ahol erdő veszi körül. 1992-ben épült, benne a történelmi Buddha földi maradványának néhány darabját őrzik, az épület pedig maga Európa egyik legnagyobbja, 30 m magas és 24 m átmérőjű. A Sztúpa Buddha szellemét, bölcsességét, s minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét jelképezi, és egyben a béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe is.
A legszebb buddhista templomok a világból


Pelion Extra nyitási akció

A tapolcai Hotel Pelion az idei nyárra felejthetetlen élményekkel és a megszokott vendégszeretettel készül. Nyitási csomagjuk akár 7160 Ft kedvezménnyel foglalható online. Kattintson a részletekért...Megnézem
Ha van véleménye, kérdése a cikkel kapcsolatban, szóljon hozzá a Facebookon. Kattintson ide